Last news in Fakti

30 Юни, 2013 11:29 18 439 8

Матрични фарове за обновеното Audi A8

  • audi-
  • a8-
  • матрични светлини

Технологията матрични светодиодни фарове ще дебютира с модернизираната версия на флагманския седан на Audi, който излиза на пазара в края на годината. Главните светлини на A8 ще бъдат управлявани изцяло от електроника в зависимост от пътната обстановка без механизми за "завиване".

Във всеки от новите фарове ще има по 25 светодиода, групирани в "петици" и управлявани от компютър. Всяка група ще разполага със собствен рефлектор и леща. Системата ще сработва в автоматичен режим при скорост над 30 км/ч на шосе или 60 км/ч в града.

Специална камера ще разпознава автомобилите в насрещното движение. Щом ги засече, компютърът ще изключва определени диоди, за да не заслепяват водачите, а останалите ще продължават да светят на дълги.

Камерата ще разпознава пътни знаци и пешеходци. В първия случай A-осмицата ще осветява знака със статичен лъч, а във втория ще присветва на човека, за да го предупреди. Електрониката ще настройва фаровете така, че осветяват наближаващ завой предварително. За целта ще помагат данните от навигационната система.

Сред функциите на системата ще има и динамична индикация за завой. Светодиодите в мигачите ще сработват последователно с интервал 150 милисекунди, за да указван посоката, в която възнамерява да завие водачът.

Неотдавна матричните фарове ан Audi бяха забранени в САЩ. Те се оказаха несъвместими с правилата, наложени от Националната администрация за безопасност на пътното движение. Немците поискаха подробна интерпретация на стандарта, за да преработи технологията в съответствие с него.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цонко Георгиев

    1 6 Отговор
    И аз искам такива фарове !
  • 2 Ивайло Карчев

    1 3 Отговор
    много електроника=много проблеми
  • 3 Ото Скорцени

    1 4 Отговор
    Никому ненужни чи.ии. Един такъв фар ще струва колкото три голфа втора ръка и ще създава само проблеми.

    Коментиран от #4

  • 4 Симеон Тасев

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ото Скорцени":

    е то колкото 100 голфа даже то голфа не струва все пак иначе евала много точно сравнение
  • 5 Heinrich

    1 2 Отговор
    Ауди А8,брутална кола,голяма ,мощна,сигурна и много красива
  • 6 маляка

    0 1 Отговор
    избрали са синьото хапче...
  • 7 Петър Петков

    1 2 Отговор
    като няма иновации - щайги, кенефи, и т.н., като има нещо ново което определо ще е в голяма полза на много шофьори - тъпо, скъпо и т.н. на вас въобще може ли да ви се угоди ! ако не е ваща марка всичко е тъпо.

    на мен пък ми харесва тази новина, чакам да ги видя реализирани и дано влезнат и в по- достъпните им модели .
  • 8 Miroslav Cenkov

    0 1 Отговор
    Искам Ауди А9