Last news in Fakti

2 Септември, 2022 17:35 5 970 10

Поемете контрол над своя смартфон: 3 съвета за цифрова хигиена

  • съвети-
  • смартфон-
  • пристрастяване

Експерти ви казват как да поддържате дигитална хигиена, за да не се чувствате изтощени от постоянния поток от информация

Поемете контрол над своя смартфон: 3 съвета за цифрова хигиена - 1

1. Намалете броя на т.нар. насочени известия

известия - новини, прогноза за времето, пропуснати телефонни обаждания, текстови съобщения от всички видове месинджъри...списъкът може да продължи дълго. Целият този информационен "шум" затруднява концентрацията, намалява ефективността на работата и краде време за пълноценна почивка. Днес разработчиците на приложения правят всичко възможно, за да ви разсейват възможно най-често с техния продукт. Включително благодарение на такива постоянни изскачащи съобщения на екрана на телефона: нова промоция, нова функция, нова възможност, отстъпка, разпродажба ... Можете да му устоите. Изключете всички ненужни насочени известия в настройките на вашия телефон или приложение. Ще станете по-спокойни.

2. Инсталирайте устройство за проследяване на времето

Ако установите, че не можете да спрете да играете игри и да "висите" в социалните мрежи всеки ден, тогава можете да си помогнете и да се отървете от пристрастяването, като зададете ограничение във времето. Когато лимитът (например 1 час на ден) бъде надвишен, приложението просто ще бъде блокирано до следващия ден (телефонът ще работи нормално). Проверете дали такава програма вече е предварително инсталирана на вашия смартфон. Ако не, тогава има голям избор от устройства за проследяване на времето в онлайн магазините. В случай, че телефонът се използва от дете, приложенията за родителски контрол ще ви помогнат. С тяхна помощ можете да задавате различни рамки за конкретни приложения в отделни дни. Така вие ще задавате правилата за приложенията, а не те за вас. Начертайте ясни граници между реалния и цифровия свят, за да можете да прекарвате повече време сред природата или с любимите хора.

3. Организирайте си "гладни" дни от социалните мрежи

С бурното развитие на интернет технологиите през последните 5 години се появи терминът „допаминово гладуване“. Съзнателно ограничаване на времето за дейности, които водят до пристрастяване. Това включва и всички социални мрежи, игри, чатове и други форми на онлайн дейности. Получаването на социални „удари“ под формата на харесвания и сладки звуци за известяване в чатовете ви позволява да получите повече допамин, невротрансмитер, отговорен за мотивацията и наградата. Допаминовите рецептори се задействат, докато получават това, което човек харесва, и той изпитва щастие. Същността на „допаминовия детокс“ е да се принудите да преоткриете малките радости на живота. Нека вашето ниво на щастие се влияе не от известия от социални мрежи и приложения, а от красив залез, хубава книга или възможност да се отпуснете и да слушате хубава музика. Направете списък с това, което ви харесва най-много, и започнете да го правите, като оставите смартфона си. Не забравяйте, че вие ​​контролирате своя смартфон.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    5 2 Отговор
    Изключвайте си блутута да не дадете на късо някоя нощ и после ви писали синдрома на внезапната..
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Адам Хилтън

    17 1 Отговор
    Купете си телефон с копчета - най-добрата опция.
  • 6 СЗО

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Професор":

    Тя не е много социална тая мрежа. По скоро е асоциална.....като всичко други де.
  • 7 шааа

    3 0 Отговор
    "Инсталирайте устройство за проследяване на времето"
    ––––
    Устройство или приложение? Вероятно е по-добре да се чете, преди да се публикува нещо. Иначе се получават такива недомислици.

    Коментиран от #8

  • 8 Хирург

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "шааа":

    Не знам за другите, но при мен, откакто имам мобилен телефон, винаги си е имало такова приложение. Дори на тези с копчета. С аверите го наричаме "часовник".

    Коментиран от #9

  • 9 шааа

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хирург":

    Така е, но часовникът е пасивно нещо. Седи си кротичко и си мери времето. А в материала се говори за нещо с активна роля. Ако прекрачиш някаква времева граница, почва да те мъмри и дори може да те шамароса.
  • 10 Фройд

    1 0 Отговор
    Най добре е сутрин да го забравите вкъщи, а вечер в службата....
    Да пукне тоя, дето го измандахерца тва дяволско изчадие.