Last news in Fakti

7 Ноември, 2022 18:58 10 588 80

Google премахва Street View от iOS и Android

  • google-
  • street view-
  • приложение-
  • смартфон-
  • android-
  • ios

Функцията ще бъде налична единствено през браузъра

Google ще спре поддръжката на популярната си услуга Street View за потребителите, които използват смартфони с Android и iOS. Това стана ясно след като разработчици предупредиха потребителите за предстоящите планове на технологичния гигант. Вероятно това ще се случи в края на март 2023 година, а съвсем скоро потребителите ще започнат да получават известия и на своите устройства.

Това няма да засегне приложението Google Maps, което работи отделно от приложението за 3D обиколки на света. Street View е изключително удобна и популярна функция в световен мащаб, която позволява да разглеждате отдалечени локации или пък да търсите себе си след като сте видели автомобила на Google Street View.

Функцията все пак остава достъпна на смартфони, но единствено през браузъра, където се използва Street View Studio. Не е ясно каква точно е причината за това решение.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джон

    9 47 Отговор
    Трябва да си ненормален да ползваш гугълски приложения на iPhone.

    Коментиран от #3, #6

  • 2 дарк фючър

    36 18 Отговор
    Ще го "спрат".... за да го пуснат платено по "желание" на клиентите!
    Така процедират новите робивладелци, справка Мета, Туйтър и т. н.!

    Коментиран от #10

  • 3 Факт

    37 3 Отговор

    До коментар #1 от "Джон":

    Явно повечето потребители на iphone са луди, защото Google maps е най-популярната навигация за ios.
    ФАКТ!!!

    Коментиран от #4, #7

  • 4 Ябълков боклук

    31 4 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    Нормално, епъл мапс не става за навигация само да си го гледаш, че е хубави картинки. Добре, че са Гугълските приложения! Все пак трябва да има и софтуер, който да върши работа, не само да е шарен!

    Коментиран от #5, #8

  • 5 Иван

    4 22 Отговор

    До коментар #4 от "Ябълков боклук":

    Apple Maps/Tomtom си е доста добра алтернатива на Google Maps, а в случая алтернативата им на Street View е дори и по-добра. Единствения минус е ограничената поддръжка на градове.

    Коментиран от #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дали

    3 23 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    Може да е най-популярната навигация само сред бивши андроидаджии, които току що са преминали на Айфон, а те на са малко. Всъщност Apple Maps де много по-популярен, а ти нямаш данни, измисляш си. Докажи обратното, дай източник или замълчи, лъжеца!
  • 8 Тоя па

    5 18 Отговор

    До коментар #4 от "Ябълков боклук":

    Апъл не става за навигация, където Гугъл мопс редовно те праща по третокласни пътища, защото решил, че ще стигнеш с 1 секунда по-бързо? Моля те, следващия път като тръгнеш на дълъг път, помоли някой умен човек в колата, с Айфон, да пусне и той навигацията, пък после сравнявайте.

    Защо всички тираджии карат с Айпад?

    Коментиран от #15

  • 9 Джон

    2 14 Отговор

    До коментар #6 от "Захари":

    Защото си бивш андроидаджия и не можеш да избиеш вредните навици

    Коментиран от #11

  • 10 Спрямо

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "дарк фючър":

    Старите робивладелци на, които всичките им услуги са платени гугъл ми помога на бизнеса много и безплатно. Да не говоря, че получавах и ежемесечни чекове с , които си покривах всички сметки 7-8 г. подред. Докато някои предлагат само платени развлекателни услуги чиято цел е само да приберат сухото, други предлагат услуги и за бизнеса ..безплатни.
  • 11 Захари

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Джон":

    Имах едно HTC навремето точно 2012 и това беше единствения ми андроид телефон. За какво ми говориш? Какви навици те гонят?
  • 12 Фанка

    22 5 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Ти до оня ден незнаеше за връзката между ТомТом и картите на твоите любимци и сега гледаме много голям почитател си станал и на ТомТом. :) Епъл не обичат да се захващат с услуги за, които се изисква много време... за развиване... които отнемат години, и за това за по-лесно се възползват на готовото...Най-изкуствената компания на света, но с най-добря маркетинг и психолози.

    Коментиран от #14, #16

  • 13 Най-голямата търсачка

    6 1 Отговор
    Ами питай Гугъл или търсачката на епъл (не я знам как се казва)!
  • 14 Иван

    1 7 Отговор

    До коментар #12 от "Фанка":

    Бъркаш човека явно.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ти говориш наобратно

    2 13 Отговор

    До коментар #12 от "Фанка":

    Ти каза голяма глупост. Гугъл купува по една компания всяка седмица. Това са развити фирми, с потребителите и изграден продукт. Апъл никое не е купувал на готово и е предпочитал да участва в развитието на продукта.
    Апъл развива в дългосрочен план и не бърза първа да пусне на пазара нещо, което е лъгове или утре ще го спре, ще му нова цена или ще изгони потребителите, както прави Гугу.

    Коментиран от #18

  • 17 нямат настигане Апъл

    2 12 Отговор
    Гугъл има търсачка и печели от реклами. С друго не може да се занимава, не и качествено.
  • 18 Фанчо

    15 3 Отговор

    До коментар #16 от "ти говориш наобратно":

    Епъл е франкенщайна на компаниите. Всичко свързано с тях е съвкупността от труда от над 110 откупени компании. От епъл идва само шарена опаковка. Няма прогрес с чакане, за това иновациите не идват от тях...те са просто последователи от това което се налага от конкуренцията. Епъл са наблюдаващи и възползващи се - преписвачи. Siri, maps, face id, weather, ai и всичко останало са чужди дела. Самото ви СЕО си го е казал още 2019г че само за 6 месеца тогава са купили 25 компании. Да не си иновативен, но да "изпипваш нещата" и да отсяваш години след останалите ...не мерси!

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Джон!

    2 9 Отговор

    До коментар #18 от "Фанчо":

    Влез в страницата в Уикипедия посветена на купените от Гугъл компании. Огромна е. Гугъл няма капацитета да твори, те взимат само готови неща. Апъл винаги е търсела идеите, търси хората със сходно мислене, тя не купува готов продукт, а намира съмишлениците с които да продължат делото на Стив Джобс. Гугъл е като китайците, като комунистите въобще - паразит, имитатор, копират, без грам мисъл, крестивност, без стил и посока, лутат се на зиг-заг, позорно експериментират с потребителите си, променят и спират услугите им когато им скимне. Нищо за потребителите не прави тази фирма, безчувствена като комунисти, които не се интересуват от човека, от удобството му. За Гугъл човекът е неблагодарен бездомник, социално слаб индивид, на който се хвърлят безплатни помощи и който утре ще бъде изхвърлен на бунището, когато фирмата приключи поредния си неуспешен експеримент.

    Коментиран от #23, #25

  • 20 Панаьот

    2 6 Отговор

    До коментар #18 от "Фанчо":

    Гугъл купува по 2 компании на седмица. Гугъл е там, където компаниите умират, а техните създатели стават програмисти на адовото изчадие Гугъл.
  • 21 Джон

    1 9 Отговор
    Всеки път, когато колегите от провинцията (които нямат вкус) се логват в системата получават код на андроида в приложението Google Authenticator и после но преписват на компа, за са влезнат. Колегите с вкус само си слагат пръста на мак-а и кодът сам се генерира, вкарва в системата и влизат. Само с едно докосване с пръст, без да отварят тела, да отварят приложението, да четат код, да го запаметят на изуст, да го преписват в едно положение. Защото Мак- е и Multi Factor Authentication устройство. Ето такива малки неща са, но навсякъде.

    Това вие не можете да го оценител . По същия начин същите вие твърдите, ме москвича не бил по-лоша кола от западните, защото вършил същата работа и щял да те заведе от точка до точка Б, че даже бил к пи-евтин. За вас няма значение, че западната кола вози меко, ме е безшумна че спира плавно, удобна е, приятна и красива. Вие нямате вкус. Същите вие, комплексираните от провинцията, твърдите че панелните блокове от жилищните комплекси били по-хубави от кооперациите построени преди комунизма, защото вторите били стари. Вие нямате вкус. Според вас няма проблеми, че андроида всекидневно ви докарва нерви, свикнали сте и го приемате за нормално. Но не ненормално е отриченето, че човек може да има повече, по-добро, че има и по-хубаво.

    Коментиран от #24

  • 22 Същия

    2 6 Отговор
    Google Maps, не е създадена от Гугъл, а от австралийска фирма. Гугъл само я купува.
  • 23 Абе Харалампи

    9 3 Отговор

    До коментар #19 от "Джон!":

    Нали аз ти казах как да си провериш в уикипедията за любимата ти сбирщайн компания., Гугъл мугъл, епъл мепъл всичките са един дол дренки. Тъй ли не разбра, че не ме интерусва прикритата пошлост? Такива са епъл, всичко останало е плод на твоята фенщина.
  • 24 Ваньо

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "Джон":

    Аз се логвам с биометрични данни, и имам избора с още варианти. Това, че ти не си запознат и плющиш глупости постоянно говори колко си заблуден. Доста ти е оскъден опита на базата на твоите любимци. Другото което е, п
    че преспокойно може да си ползваш генератора за пароли. До там са ви докарали, че да си мислите , че епъл са единствени по рода си. Никой няма да ти повярваа на бръщолевиците...освен някой който не е на "ти" с технологиите. Спамърче

    Коментиран от #26

  • 25 А какво прави apple за вас?

    12 2 Отговор

    До коментар #19 от "Джон!":

    "Нищо за потребителите не прави тази фирма"

    Значи казваш, че google не прави нищо за потребителите въпреки, че съхранява напълно безплатно от години моите няколко терабайта видеоклипове в youtube, но в същото време icloud прави много повече за вас като за същата услуга ви взима по 1000 лв на година.

    Apple наистина прави много за вас, и се справя изключително добре с това което прави - да ви взима парите и вие не само че с радост и ги давате, а даже се хвалите с това и обявявате колко са глупави всички останали, които не правят като вас.

    Само едно огромно евала мога да им кажа на apple. Наистина са най-добрите в това отношение и нямат стигане!
  • 26 Румен

    1 6 Отговор

    До коментар #24 от "Ваньо":

    Аз те не ти говоря, да се логвам с биометрични данни в компе, а да се логнеш с биометрични данни в уеб сайт. На вас ви изпращат MFA код в Гугъл аутентикатора на телефона, който преписвате на ръка на компа. Нали ви гледам всеки ден.

    Коментиран от #27

  • 27 Ама си калпазанин

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Румен":

    Логвам се с биометрични данни в сайтове ...тия твои колеги въображаеми ли са? Понеже всеки , който разбира поне малко ще избере различна опция за логване от измисления им идентификатор. Плюс това ако го ползваш (което не препоръчвам) няма нужда от преписване, има си копи-пейст. Не ми се разрешава да направя скрийншот в частта където трябва да се използват биометричните данни (логично ) но ако трябва ще снимам с друг телефон екрана, "разбирачо". Ти живееш 10 г. назад

    Коментиран от #28

  • 28 разбирачо

    1 4 Отговор

    До коментар #27 от "Ама си калпазанин":

    Къде получаваш MFA кода?

    Коментиран от #29

  • 29 Забрави

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "разбирачо":

    За тез кодове, влизаш си със пръстов отпечатък, кое не разбра? Webauthn явно не ти говори нищо.

    Коментиран от #30

  • 30 Джон

    1 4 Отговор

    До коментар #29 от "Забрави":

    Брат, никой не те пита искаш ли, не искаш ли - конкретният сървис те задължава, в допълнение към username/парола или там каквото ползваш, в допълнение да му предоставиш код генериран от верифицирано Multi Factor устройство. В моя случай това устройство е бразурът Сафари, той ми генерира MFA, чиято валидност изтича след 30 сек.
    Ти къде генерираш MFA кода, когато си задължен? На телефона в Google Authenticator/Microsoft Authenticator?

    Коментиран от #31

  • 31 Абе ти си

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "Джон":

    Нямам думи....не вдяваш.... забрави. Продължавай да си плющиш своето и да си "затваряш очите" когато ти е удобно. Фенчи

    Коментиран от #32

  • 32 Джон

    1 4 Отговор

    До коментар #31 от "Абе ти си":

    Братле, престани да се правиш на отрепан!

    Попитах те: когато дадена услуга поиска от теб да се аутентикираш чрез Multi Factor Authentication, къде взимаш MFA кода?

    Коментиран от #33

  • 33 Цитирам те

    5 2 Отговор

    До коментар #32 от "Джон":

    "Аз те не ти говоря, да се логвам с биометрични данни в компе, а да се логнеш с биометрични данни в уеб сайт. На вас ви изпращат MFA код в Гугъл аутентикатора на телефона, който преписвате на ръка на компа. Нали ви гледам всеки ден." Отговорих ти точно и ясно! Тиобръщаш нещата както ти е удобно. Ти се правиш на утрепана лисица. Схвана ли вече или ще продължаваш да се правиш? Отговора ми го получи вече. Фенчи

    Коментиран от #34, #35

  • 34 Джон

    2 5 Отговор

    До коментар #33 от "Цитирам те":

    Не, отговор не си ми дал! Къде получаваш MFA токена? Назови конкретната програма. Моята е “Сафари”!

    Коментиран от #36

  • 35 Разкрит си

    1 5 Отговор

    До коментар #33 от "Цитирам те":

    Разбирам те, че имаш желание да ползваш биометрични данни навсякъде, където ти искат multi factor auth, но повечето сървиси не са го имплементирали.

    Затова, от коя програма взимаш токена, айде да те видиме!

    Коментиран от #38

  • 36 Само apple ли има браузър?

    6 3 Отговор

    До коментар #34 от "Джон":

    Защо си мислиш че в chrome няма Authentication? Защо си мислиш, че няма лаптопи с пръстови отпечатъци? Защо смяташ, че дори на стар лаптоп не можеш да му сложиш външен скенер за пръстови отпечатъци включен в usb?

    Ти май наистина си повярва, че apple са светая светих и няма други като тях?

    Коментиран от #37

  • 37 Джон

    1 4 Отговор

    До коментар #36 от "Само apple ли има браузър?":

    Ще се радвам да обсъждаме и други теми с теб. Няма смисъл да бягаш от въпроса:

    Къде получаваш MFA токена?

    Моят браузър, Сафари, ми дава този токен. Ти откъде го взимаш, когато една услуга ти поиска MFA токен?
  • 38 Горе ръцете долу гащите

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "Разкрит си":

    Ако не се лъжа си пуснахте собствен удостоверител с ios15, доста сте напред ша знаш! То чудоооо голямо бе, можеш да си ползваш макбукя да удостоверяваш. Ай излез от сериала

    Коментиран от #39

  • 39 Джон

    1 3 Отговор

    До коментар #38 от "Горе ръцете долу гащите":

    Не става въпрос само за iOS. MacOS също.

    Ти като се логваш от компа в сайт с MFA къде получаваш кода?

    Виждам, че не искаш да отговориш, затова аз ще отговоря. Получаваш кода на телефончето, а после го въвеждаш в компютъра.

    Коментиран от #40

  • 40 Не съм същия

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "Джон":

    Аз съм от 36, но наистина си влязъл във филм! Защо смяташ, че се пари може да получи кода, а хром не може? Защо смяташ, че хром се ползва само на телефони? Получаваш си кода директно на компютъра, дори въобще да нямаш телефон в себе си.

    Хайде излез от измисления си свят в който съществува само iphone и ibook и apple е божество на което се кланят всички, а останалите ви завиждат защото не могат да си го позволят.

    Дори не осъзнаваш, че ние получаваме повече и дори не ни се налага да плащаме, защото ни заблуждават че само срещу 1000 долара ще ни дадат нещо нещо, което всички останали ползват напълно безплатно.

    Коментиран от #44

  • 41 Тъпия google

    1 5 Отговор
    Разбира се като всичко безплатно, се налага да правим и компромиси. Като диктувам на google не винаги ме разбира точно какво казвам и трябва да го проверявам, което е очевидно не съм направил в предишното мнение.

    "Защо смяташ, че се пари може да получи кода, а хром не може?"

    Беше издиктувано на телефона "защо смяташ, че сафари може да получи кода, а хром не може?"

    Вероятно siri се справя много по-добре?

    Коментиран от #42, #43

  • 42 Щирлиц

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "Тъпия google":

    Виц-а на деня! Глупавото siri къде го сравняваш с асистента на гугъл въобще незнам. То бива, бива да си заблудено фенче ама ти даже не се усещаш. Siri "бие" останалите само с вкараното джендърско гласче.

    "Защо Apple не дава лошите във филмите да имат iPhone" :) новина! Егоцентриците сектанти .. нищо ново под слънцето.

    Коментиран от #46

  • 43 Джон

    1 3 Отговор

    До коментар #41 от "Тъпия google":

    Колко поста трябваше да направиш заради бъгавия си андроид? Като не можеш да му диктуваш не му диктувай. Очевидно не се справя и трябва да се обясняваш после. Само внасяш объркване така. Нещата ти се получават некачествено, не те разбираме, разводняваш темата и тн. И всичко това заради една калпава услуга на Гугъл, която очевадно не е годна за използване. Ето това сте вие - всичко ви е сделано, а резултатите са плачевни, качеството е ниско. При вас всичко е една поза, претенциозност, че можело да правите много неща, а всъщност правите много глупави неща, които ви спъват и резултатът е че вие най-много да сделате никой Трабант

    Коментиран от #47

  • 44 Джон

    1 3 Отговор

    До коментар #40 от "Не съм същия":

    Сафари не получава MFA кода, сафари го генерира. Защото Сафари е верифицирано MFA устройство, Сафари гарантира, че ти си човека, за който се представяш, защото Сафари работи с операционната система, която удостоверява че си ти. Google Chrome не генерира MFA код, кодът го генерира телефонът ти, защото Android може да потвърди, че си ти. След това Андроидът изпраща кода на компа. При вас е по-сложно, защото нямате добре интегрираност между телефон и компютър.
    При нас не нужно въобще да имам телефон, компютър е самодостатъчен.

    Коментиран от #48

  • 45 Джон

    1 4 Отговор
    При вас телефонът се прави от една фирма, операционната му система от втора, компютърът от трета и неговата операционна система от четвърта.
    Колкото и да се опитват тези фирми да работят помежду си не могат да постигнат качеството, когато всичко се прави от една фирма!
  • 46 Ползвай си google по предназначение

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "Щирлиц":

    Например потърси в google какво означава сарказъм, след това отново ми прочети мнението, дано да го разбереш!

    Никога не съм ползвал siri и затова не мога да кажа категорично мнение като ванката, но само предполагам, че все още не знае български и не може да му/ѝ се диктува, както правя аз на google, вместо да си губя времето да пиша на клавиатурата.

    Ама иначе пести време от преписване на код от телефона на компютъра. Също както не снима на максимална разделителна способност защото ще си напълни icloud, понеже няма 30 секунди да маркира всички видеа, за да им направи резервни копия на хард диска и в youtube с пълна резолюция, без да се налага да плаща по 20 лв на година само за сниманото за ден.

    И даже се хвали че му взимали само по 200 лв на година да си съхранява видеата, при положение че в google това става безплатно
  • 47 Така е!

    3 2 Отговор

    До коментар #43 от "Джон":

    Вероятно ти можеш да диктуваш много по-качествено на айфона и винаги те разбира без грешки. А на нас ни се налага да четем какво е написал google, ама понякога докато пишем по светофарите, бързаме да изпратим написаното без да го прочетем преди да е светнало зеленото, защото се предоверяваме на google понеже обикновено не греши.

    Но все пак е по-добре от нищо. Пак питам как се справя iphone с диктуването на български? Току виж си ми навил да си купя един iphone специално за тази цел.
  • 48 Абе умнико

    4 1 Отговор

    До коментар #44 от "Джон":

    Хайде прочети отново и отново и отново и отново и отново и отново, докато го разбереш:


    "Получаваш си кода директно на компютъра, дори въобще да нямаш телефон в себе си."


    Въобще не ти трябва телефон. Може въобще да не притежаваш такъв. За какви устройства на различни производители ми говориш? Още повече какво значение има кой е производителят на устройството, след като ползват един и същ софтуер и софтуера прави каквото прави? Какво значение има на какво устройство съм инсталирал хром?

    Коментиран от #49, #50, #54

  • 49 отворко

    1 4 Отговор

    До коментар #48 от "Абе умнико":

    Хайде бъди конкретен най-накрая.

    На компа си (Уиндоус), логваш се в сайт, иска ти MFA код, с кое приложение го генерираш?

    Коментиран от #51

  • 50 Джон

    1 4 Отговор

    До коментар #48 от "Абе умнико":

    Как ще си получаваш кода директно на компютъра???? Тези кодове да не растат по дърветата???? Нали някой трябва да удостовери, че това си ти, преди да ти генерира кода. Chrome в Уиндоус не може да гарантира, че това си ти, ти можеш само да генерираш MFA код на андроид телефона, който чрез биометрия или друго гарантира за теб, и после ще да препишеш или копираш този код от телефона на компютъра.

    Chrome не генерира MFA кодове, разбира ли сега? Ти кодове в Хром за MFA не получаваш. Multi Factor Authentication с код, затова говорим!

    Коментиран от #52, #53

  • 51 100 пъти неразбрал?

    3 1 Отговор

    До коментар #49 от "отворко":

    Колко пъти да ти повтарям?

    Google chrome
  • 52 Джон

    1 4 Отговор

    До коментар #50 от "Джон":

    За Chrome има екстеншън направен от сулю и пулю от не знам си коя незнайна фирма, който може и да сработи, а може и да не. Много сделана работа

    Коментиран от #55

  • 53 Кой бил отворения

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "Джон":

    Потърсих някой по-стар клип и попаднах на такъв от 2015 година. Ти не работиш ли в it сектора? Толкова ли си изостанал дори в общата култура? Във вашата сфера днешната информация утре е остаряла, а ти си изостанал с цели седем години.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Е пак бива

    4 1 Отговор

    До коментар #52 от "Джон":

    Обърна палачинката нали? До преди пет минути беше невъзможно, а сега вече можело ама.... Абе поредните там поклони пред iphone и поредните мантри.

    Нали въобще не можеше и само apple можеше такива неща?
  • 56 Просто грамотен

    3 2 Отговор

    До коментар #54 от "ти си луд":

    Ползвай онова омразно нещо наречено google или неговия аналог в iphone. Елементарно е!

    Пишеш mfa chrome и четеш стотиците варианти да го направиш
  • 57 За не толкова грамотни

    3 1 Отговор

    До коментар #54 от "ти си луд":

    Ето първият ми попаднал резултат.

    Коментиран от #59, #61, #62

  • 58 55332

    2 0 Отговор
    Нека се намеся малко и аз. MFA на кратко се разделя на три части.

    1 .Things you know (knowledge), such as a password or PIN
    2. Things you have (possession), such as a badge or smartphone
    3. Things you are (inherence), such as a biometric like fingerprints or voice recognition.

    В интерес на истинатат т.3 се ползва главно за главни акаунти (за сега) като влизане в Аpple с Face ID,в Google с пръстови отпечатъци и други биометрични данни , в Microsoft (и под услугите им с пръстови отпечатъци, лицево разпознаване). Точки 1,2 са главно за други уеб страници където се знае парола и потр. име и където е нужно ползването на мобилно устройство (codes). В Уиндоус няма вграден идентификатор и се ползват екстеншъни за хром, edge от трети страни. Колегата с айфона иска да каже конкретно за макбука , че може директно да удостоверяваш с пръстов отпечатък (точка 3) с него и се ползва директно като идентификатор. Бих искал да знам, във всеки сайт ли може да се ползва макбука с биометричните данни?
  • 59 55332

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "За не толкова грамотни":

    2FA и MFA са като коня и магарето, доста общо имат, но икато цяло са и различни.

    Коментиран от #60

  • 60 Така е!

    3 1 Отговор

    До коментар #59 от "55332":

    Но в случая за който говори ванката за кое става въпрос? Дали неговите колеги не могат да си инсталират добавка на хром и да не ползват мобилните си телефони? Нали все пак говорим за конкретен случай на глупавите според ванката селяни, които не са си купили iphone, да си улеснят живота с единствената и неповторима функция която е жизнено важна при избор на телефон?

    Обаче пък забрави да каже, дали като диктува на iphone на български винаги го разбира на 100%?

    А дано, ама надали. Кой ще се занимава в apple с ванката, като доскоро дори интерфейса им не беше преведен на български, а и не знам дали все още е преведен.

    Коментиран от #64

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Джон

    1 5 Отговор

    До коментар #57 от "За не толкова грамотни":

    Екстеншън, това колко време ще работи, кой въобще ще иска да работи с него? Това в Тринидад и Тобаго ли са го правили, някакви нигерски принцове ли? Хайде по-сериозно.

    Google Chrome без андроида е жалък.

    Коментиран от #65, #66

  • 63 хахах

    1 3 Отговор
    С extension правен в Северна Корея следващия път дайте пример
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Чакай малко сега

    3 1 Отговор

    До коментар #62 от "Джон":

    Продължаваш по същия сценарий. Първо обясняваш колко са велики от apple и са измислили нещо което го няма никъде по света.

    След това спориш, когато някой ти каже че има и варианти извън apple. И отричаш.

    Накрая като видиш че е така започваш да обясняваш колко са велики apple и само тяхното е оригинал а всички други са ментации.

    Обясняваш колко е хубаво 20-ватовото зареждане спрямо 200-ватовото на конкуренцията.

    Обясняваш как е много по-хубаво и от удовлетворяващо да плащаш по 1000 лв на година, за нещо, което аз ползвам безплатно.

    Не виждаш ли, че ставаш смешен?

    Особено пък когато говориш че хром бил смешен без андроида, при положение че в момента конкретно говорим за хром, инсталиран на windows, за който не ти трябва android устройство за да се идентифицираш.
  • 66 Никой не е перфектен

    5 1 Отговор

    До коментар #62 от "Джон":

    И между другото можеш да си инсталираш chrome и на iphone си. Пробвай да видиш, че работи и на вашата операционна система и не му трябва android

    А бе ти не беше ли софтуерен специалист? Защото е очевидно че си абсолютно некомпетентен в тази сфера. Напълно оправдаваш стереотипа на apple феновете - кон с капаци, който няма нито волята нито желанието да погледни в страни и вярва само в правата вяра с ябълка за бог.

    Нито android нито google някога ще станат перфектни и никой не го очаква от тях, няма перфектни неща и всеки сам трябва да си избере с какво иска да направи компромис.

    Но ти си от тези които си оставил някой друг да избере вместо тебе. Тоест дори нямаш право на избор. Както виждаш аз се интересувам от възможностите на iphone и ако да речем камерата ми беше най-големия приоритет със сигурност щях да имам iphone или по-скоро да имам и iphone или поне да купя на някой в семейството. Но в общи линии и други предимства не виждам засега, а заради едната по-добра камера която ще ползвам активно няколко пъти в годината, не си заслужава да направя компромиса с всичко останало.

    Особено пък с цената. Вместо телефон за 4000 лв, за да направя една идея по-добре видео и снимки на някой круиз, които са трудно различими с просто око, предпочетох да купя телефон за 1500 лв на жената, а с остатъка от парите да отидем на още един круиз с цялото семейство. Както казах, въпрос на приоритети.

    Коментиран от #69

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Джон

    1 4 Отговор

    До коментар #66 от "Никой не е перфектен":

    Първо, никоя сериозна фирма няма да ти позволи да сваляш от Плей Стор, който е известен с липсата на контрол.
    Второ, воят е тази фирма "authenticator cc" ? Нейната документация е под формата на Youtube видео с 40 гледания. Каква е гаранцията, че тази мнима фирма, няма да сподели MFA кода ти с някой друг?

    Всичкото което казвате е несериозно и ще спра да пиша тук, защото вие сте аматьори, нямате опит, не знаете как работят фирмите и какво значи да се вземат сериозни мерки за сигурност.

    Коментиран от #70, #72

  • 70 Ама жонка, фанка

    3 1 Отговор

    До коментар #69 от "Джон":

    Ти пишеш и на още места, защо се правиш? Там си същия и хората го виждат, че си некомпетентен фен. Манилулацията на някои хора им е в кръвта просто. Bill ;)...

    Коментиран от #71

  • 71 Джон

    1 3 Отговор

    До коментар #70 от "Ама жонка, фанка":

    Приятелю, първо ме бъркаш с Иван, който е много вероятно да е жена или е просто много възпитан мъж, който никога не обидил, нито ви е писал, че сте селяни или комунисти. Това го правя само аз. А сега ме бъркаш с някой си Bill.

    Много ти е ниско нивото, щом не можеш да различиш хората. Затова се задоволяваш и със Google Chrome и Android, защото нямаш ниво!

    Коментиран от #74

  • 72 А защо реши, че е само тя

    2 1 Отговор

    До коментар #69 от "Джон":

    Това беше първият ми попаднал резултат. Има десетки такива приложения. А и какво ще стане ако бъде споделен кода? Това е само единия фактор. Нали точно това е идеята на много факторната верификация?

    И пак се завъртяхме в омагьосания кръг, само apple има такова, това дето ми го показваш не е същото, абе същото е ама не е надежно, щом не те доят с пари, apple са най-великата марка и може да им се вярва, затова съм съгласен да давам половината от заплатата си, пък ако искат и цялата ще им дам, защото са велики.

    Коментиран от #73

  • 73 Джон

    1 4 Отговор

    До коментар #72 от "А защо реши, че е само тя":

    Никоя себеуважаваща се компания няма да ти позволи да инсталираш от плейстор, камо ли да ползваш такива приложения за логване в системите им, абсурд!

    Много ви е съмнителна работата, ама много!

    Коментиран от #75

  • 74 Хахха фанка, жонка

    5 1 Отговор

    До коментар #71 от "Джон":

    Я ми кажи какво е Bill? Тъй като те гледам май си схванал :) и знаеш точно какво имах в предвид. Ти на нива ли си още? Я кажи твоето ниво високо ли е щом харесваш алчните манипулатори, които изкарват потребителите си виновни за техните грешки? Фанкаа, фанка ...упс жонка! Жалко, че истинските потребители и любители на епъл, които си защитават и търсят правата страдат от фенчета като теб. Как може тези истински любители на епъл да са толкова осъзнати а ти като един евтин адвокат да казваш на бялото -черно и обратното? Ако не бяха тези потребители още щяха да ви слагат счупените бътърфлай клавиатури по лаптопчетата и после да ви дерат за нови клавиатури. И това е само един пример. Дигитален роб
  • 75 Е добре де

    3 1 Отговор

    До коментар #73 от "Джон":

    Няма да споря с тебе. Още утре ще си прехвърля видеата от youtube в icloud и ще плащам по 1 000 лв на година, защото в youtube е несигурно! Вече 20-та година нищо не им се е случило, но щом ти казваш, сигурно ще е така.

    Нали все пак си ай ти специалист и трябва да ти имаме доверие!

    Тези в google store пускат непроверени програми и е по-сигурно да ги свалиш от замунда.

    Чак се чудя дали и ти самият вярваш на всичко, което пишеш?


    Последно става ли без телефон или не става както се кълнеше?

    Коментиран от #76

  • 76 Джон

    1 3 Отговор

    До коментар #75 от "Е добре де":

    В iCloud e 200 лв на година, не 1000. И да, в Youtube e много несигурно и очаквай честитка.

    Коментиран от #77, #78

  • 77 Я пак, я пак?

    3 1 Отговор

    До коментар #76 от "Джон":

    Колко ще ти струва да съхраняваш 10 терабайта?

    А аз не се притеснявам. Трите терабайта които са ми важни са по различни устройства и имат поне два архива на два различни физически носители. Останалите не са ми чак толкова важни и мога да ги смачкам на по-ниска резолюция.

    Но дори да стане платено, което го очаквам от години но не се случва, просто ще трябва да се плаща за новите качени клипове, както стана със старите снимки качени в google photos до миналата година. Те не се броят към обема на хранилището и ще продължават да се съхраняват.

    Наясно съм че безплатен обяд няма и не може да е вечно но ще се възползвам докато е възможно. А после цените са същите към icloud, така че къде виждаш проблема? На мен няма да ми стане по-скъпо отколкото на тебе, но на тебе вече ти е по-скъпо защото плащаш всяка година за нещо което ние ползваме безплатно.
  • 78 И между другото

    2 1 Отговор

    До коментар #76 от "Джон":

    Почти един терабайт хард диск е пълен само със снимките и клиповете до 2012 година, защото дотогава не съм ги качвал в youtube и всичко си стои на харда. Тогава фотоапарата ми panasonic lumix fz 18 правеше 8 мегапиксела снимки и hd, а не full hd видеоклипове. Смятай предишните фотоапарати колко малки снимки са правили. Тогава най-голямата ми карта беше 8 или 16 gb и не ми стигаше за деня понякога.

    Тоест е твърде възможно истинския размер на видеоклиповете да е доста повече от 10 терабайта.

    Хайде да приемем че аз снимам по много и наистина не отделям достатъчно време за да изчистя ненужните снимки и да редактирам клиповете и се трупат много, но чак недоумявам как през 2022 година на тебе ти стигат някакви си 50 гигабайта за съхранение на снимките и видеоклиповете от целия ти живот.

    Коментиран от #79

  • 79 Джон

    2 2 Отговор

    До коментар #78 от "И между другото":

    Сз видео не снимам, само снимки. Вече говорихме, мога да си платя 200 лв за 2TB на година и ще ми стигнат завинаги. Ако съм професионален снимам като теб ще искам не искам ще се занимавам с Бельова е на дискове. ICloud е правен за обикновени потребители. Чудя ти се как може да харесваш андроидската или китайската техника. Почти всеки фотограф, дизайнер, илюстратор, художник, график или аниматор харесва продуктите на Апъл. Те не го правят от някаква поза

    Коментиран от #80

  • 80 Благодаря за комплимента

    1 1 Отговор

    До коментар #79 от "Джон":

    Ама съм по-скоро професионален екскурзиант, отколкото професионален фотограф. Дори никога не съм имал dslr.

    Но пък виж статив винаги съм имал поне един. И сега постоянно си нося един в жабката и редовно спирам да снимам красиви залези по пътищата или дори от къщи.

    Преди фотоапарата и той ми беше все под седалката, с няколко карти в чантичката и големия статив в багажника. И понеже съм любител снимам по много кадри в секунда на burst, за да хвана перфектния кадър. Точно затова си пускам слайдшоуто в случаен ред на снимките, защото има доста почти еднакви, а предпочитам да ида на следваща забележителност или да вечерям спокойно, отколкото да трия снимки или да редактирам видеоклипове. На който споделям 10 000 снимки от един 8 дневен круиз - реален случай, да се оправя! Пък и Google, прави готини gif-ове от поредни снимки.

    А едно време и панорамни снимки се правиха с програма от поредица от снимки. Само една 360 градусова панорама на Петра беше колосалните за едно време над 100 мегабайта съставена от десетки 8 мегапикселови снимки.

    А едно време имах и лентов фотоапарат Смяна 8, Вилиян, а след това и Зенит. После Кодак със зуум на батерии и електрическо превъртане на лентата

    Ех как ме върна в миналото. Ама вярно всичко едно време беше истинско. Може би защото бяхме млади! Имам и минимум 100 ленти и 1000 хартиени снимки в кутии за обувки, включително чернобели. Имах и скенер за лентите.

    Сега всичко е събрано в един смартфон. Какво ли ни