Last news in Fakti

1 Декември, 2022 16:23 3 964 37

Honda пуска CR-V на водород

  • honda-
  • cr-v-
  • водород

Концептът ще бъде представен през 2024 година

Honda пуска CR-V на водород - 1

Honda обяви, че няма да се откаже от разработката на водородни автомобили и дори напротив, съвсем скоро ще представи нов такъв, базиран на най-популярния си кросоувър CR-V. Концептуалният модел ще бъде представен през 2024 година и ще бъде построен на базата на най-новото поколение CR-V, което дебютира по-рано тази година.

Въпреки, че японците все още не разкриват много информация за новия си модел, знаем, че той ще бъде разработен в Performance центъра на марката в Охайо. Съоръжението отвори врати през 2016 година, а от там излязоха някои доста интересни модели като Acura NSX, както и спортни модели на Honda и Acura.

Новият водороден автомобил ще бъде част от плановете на Honda да продава единствено електрически и водородни автомобили през 2040 година в целия свят. Компанията не е единствената, която работи в тази насока, след като по-рано от BMW представиха водородна версия на Х5.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Те ще продават

    4 14 Отговор
    Но дали ще има кой да ги купува или ще стоят не продадени като toyota mirai, която има десетина хиляди продажби за цялото си съществуване и не може да оправдае инвестициите в разработката си?
  • 2 Госあ

    13 2 Отговор
    Япония направиха прехода без много шум. Първо изобретиха хибридните двигатели с по малки и по дълготрайни батерии като намалиха и разхода за гориво, а сега минават на водород, като разбира се са предвидили и неговото производство с първият в света реактор от четвърто поколение.

    Коментиран от #7

  • 3 плевен

    3 11 Отговор
    Прототипи могат да показват колкото си искат, а да дочакаме сериен автомобил ще ни трябва още един живот. Най- лесно е да се пъчиш в бъдеще време. А да го направят пък тогава да говорят.

    Коментиран от #5

  • 4 Госあ

    12 2 Отговор
    Иначе, автомобила е страхотен ! Браво !
  • 5 Госあ

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "плевен":

    Тойота имат вече два типа горивни клетки. По новия е с директно впръскване. Пуснаха дори една такава Корола на световния рали шампионат, да покажат 💁

    Коментиран от #6

  • 6 Колко струва

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Колко струва един водороден автомобил?

    А колко струва един реактор четвърто поколение за в гаража, че и да си купя водороден автомобил в българия няма зарядни станции, та ще се наложи да си произвеждам само водорода и да го нося в туби за резерва в багажника като тръгна на по-дълъг път.

    Коментиран от #8

  • 7 Същото направиха и китайците

    2 7 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Направиха прехода без много шум и вече са най-големите производители на батерии в света. Без много шум най-продавания автомобил в китай е електромобил за 4000 долара.

    И пак без много шум, последния месец автомобилите които се зареждат в контакта държат 35% пазарен дял и имат около 100% годишен ръст. Ако запазят този ръст, догодина повечето нови автомобили продадени в Китай ще се зареждат в контакта.

    Коментиран от #9

  • 8 Госあ

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Колко струва":

    Колкото този с вътрешно горене. А едно зареждане ти осигурява 1000км пробег. Няма нужда да носиш туба. Въпреки че се предвиждат и модулни htgr (високотемпературни газови реактори) не вярвам че можеш да си монтираш в гаража. Но можеш да си монтираш инсталация със термопанел, въпреки че покрай тези реактори тия панели станаха излишни и за това (единственото им оправдано съществуване - за производство на водород, тъй като се използва цялото им и без това смешно КПД. Иначе, излишъците се прахосват). Но така или иначе, не ми казвай че имаш бензинова колонка вкъщи !!!

    Коментиран от #10

  • 9 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Същото направиха и китайците":

    Глупости. Да, в Китай работят вече два HTGR реактора и захранват мрежата както с електричество, така и с водород. Това с батериите и електрокарите е колкото да спечелят кинти и да ударят простите западняци ( французите се усетиха и вървят в правия път). Трябва да си избият парите от загубите за ветропоказатели и платна, които инвестираха заради прищевките на запада.

    Коментиран от #11

  • 10 Откъде да си купя

    1 4 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Този водороден автомобил за 4000 долара който могат да се зареждам с водород от фотоволтаични панели за 4 000 лв, за да минавам 20 000 км годишно?

    Предполагам че тези модулни htgr (високотемпературни газови реактори) са включени в цената на водородния автомобил и щом не могат в гаража, ще ги монтирам отвън.

    А както си казвал многократно,1000 км почти не стигат, та няма да те послушам и ще си сипя две-три туби водород да си имам в багажника за всеки случай, че в българия няма нито една зарядна водородна станция.
  • 11 Напълно прав си

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    Китайците верно само за това произвеждат електромобили. Да печелят кинти от тях, защото освен електромобили не произвеждат почти нищо друго и нямат никаква друга промишленост. Ако не е да произвеждат електромобили които да продават в на собствения си пазар, почти няма да имат промишленост.

    Срещу тази желязна логика нямам никакви аргументи и няма начин да не си прав!

    Пък и тези реактори за които говориш, сигурно произвеждат по повече енергия отколкото десетките гигавата фотоволтаици които монтират всяка година.

    С каква мощност са тези реактори и за колко водородни автомобила произвеждат водород?

    Коментиран от #12

  • 12 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Напълно прав си":

    Монтираха ! В минало време. Действително се вътриха много да ги монтират по пустините, повече от целия свят взети заедно, но като излезе сметката го обърнаха на атомна енергия. Разбира се, че ще искат да залеят западняците с електрокари, не е луд тоя който яде баницата.

    Коментиран от #13, #15

  • 13 Правилно ли те разбрах

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Според тебе китайците са спрели да монтират фотоволтаици и монтират много повече мощности ядрена енергия?

    Ще дадеш ли някакви данни или пак ще си говорим празни приказки за водородното бъдеще, скорошното идване на дядо коледа и мармотите които завиват шоколад?

    Все още никой не е отменил факта че както фотоволтаиците така и вятърните генератори дават най-евтината енергия в света и това ще е най-бързо развиващият се отрасъл в енергетиката в обозримо бъдеще.

    А понеже и сроковете за изграждане са най-бързи, това ще е естествения заместител на руската енергия която беше извадена от уравнението тази година.

    Коментиран от #14

  • 14 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Правилно ли те разбрах":

    Йес. Давал съм ти достатъчно данни. Платната и ветропоказателите в целия свят са минорни, разликите в цената на тока главоломна, а замърсяването несравнимо. Няма пак да се ровя и да се повтарям.

    Коментиран от #16

  • 15 Когато фактите говорят

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Година общо инсталирани за годината


    2019 204,680 30,220
    2020 253,430 48,750
    2021 306,560 53,130


    Ето ти инсталираните фотоволтаични мощности за последните три години. Кое казваш било намаляло?

    За миналата година са инсталирани 53 гигавата фотоволтаици. Колко гигавата атомна енергия инсталирали за същото време? А за последните три години?

    Разбира се че ще инвестирате в атомна енергия която да замени въглищата, защото се нуждаят от сигурна базова енергия на каквато и да е цена, атомната енергия е най-скъпата. Не е като да не изграждат и нови въглищни мощности, които са по-евтини от атомните.


    Замяната само с възобновяеми източници ще е дългосрочен процес който ще тече десетилетия и не може да стане бързо, но само ще се ускорява с времето, защото е най-изгодно.
  • 16 Няма и нужда

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Аз данните съм ги дал. Дай справка само за атомната енергия - мощности, време и цена на изградените за последната година централи?

    Колко време и какви средства ще са необходими на китайците да преминат на 100% атомна енергия? Или поне на 50%?

    Всъщност колко процента осигуряват атомните централи към момента?

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Няма и нужда":

    Към момента АЕЦ осигуряват повече от слънчевите платна, а вбъдеще се строят и са планирани да се строят още два пъти по толкова. Както в целия свят, никой нормален не взема насериозно това разточителство и замърсяване с предварително ограничено кпд псевдотехнология. Дори страни с пустини като Гоби.

    Коментиран от #21

  • 19 Хайде стига с тази мантра

    0 2 Отговор
    Вече сме го дъвкали 1000 пъти.

    Както ето така и фотоволтаиците не отделят въглеродни емисии при работа и всички тези емисии са отделени още при строежа им.

    За производството на един киловат фотоволтаици се отделят около 2 т въглеродни емисии при микса в Китай.

    Ако тези фотоволтаици работят в Германия, на година ще произвеждат 1000 киловатчаса енергия и за 2 години работа ще са изчистили въглеродния си отпечатък. За проектния си живот 25 години, ще са произвели 25 мегаватчаса енергия. Тоест 0,08 тона въглеродни емисии за мегаватчас.

    От друга страна всеки инсталиран киловат в атомна централа произвежда на година 8000 kw часа, а експлоатационния срок е 75 години. Тоест ще произведе 600 мегаватчаса енергия с 0,053 тона въглеродни емисии за мегават?

    Това хубаво ли е или не е според тебе за природата?

    Коя централа замърсява по-малко природата?

    Коментиран от #20, #26

  • 20 Грешка при диктуването

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Хайде стига с тази мантра":

    Както АЕЦ, така и фотоволтаиците не отделят въглеродни емисии при работа.
  • 21 Ама те първенец

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    Като гледам аец произвежда най-много електрическа енергия в Китай. Я виж колко и ме поправи ако греша:

    Китай е един от най-големите производители на ядрена енергия в света . Страната е на трето място в света както по общ инсталиран капацитет на ядрена енергия, така и по произведена електроенергия, което представлява около една десета от световната генерирана ядрена енергия. Ядрената енергия е допринесла с 4,9% от общото китайско производство на електроенергия през 2019 г. с 348,1 TWh . 2 Към септември 2022 г. Китай експлоатира общо 53 ядрени реактора с общ капацитет от 55,6 гигавата (GW). Това беше под предишната цел от 58 GW инсталирана мощност до 2020 г. Повече от 20 реактора са в процес на изграждане с общ капацитет от 24,2 GW. 4
  • 22 Когато фактите говорят

    1 1 Отговор
    Поправи и тези цифри ако можеш:

    През 2022 г. разширяването на слънчевата и вятърната енергия на Китай го постави на път да достигне 3000 тераватчаса производство на чиста енергия - много повече от всяка друга страна - и издигна дела на чистата енергия в електрическия микс на Китай до национален рекорд от 31,9%, показват данните на Ember.

    Коментиран от #23, #25

  • 23 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Когато фактите говорят":

    С глупости не ми се занимава. В Китай строят десетки конвенционални АЕЦ, работят два реактора четвърто поколение, правят рекорди с термоядрен синтез и говорят за хибриди с руската технология за отработено гориво с неутрони, тоя за ветропоказатели ми говори и че Китай не разчитали на ядрената енергетика. Иначе, соларите отделят точно 50% повече въглероден диоксид на киловатчас от АЕЦ. Намери си го пак и го прочети.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Когато фактите говорят":

    Е ? 32% ток от слънце и ветър ? Хахахахаха

    Коментиран от #33

  • 26 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хайде стига с тази мантра":

    Пак постваш същите опорки, които са грешни. При идеалните условия за соларите ( които никога не са идеални, разбира се, защото и без това смешния им капацитет пада с дни и се влияят от всяка прашинка и прелетяла птичка над тях) и предвид цикъла им на експлоатация, АЕЦ отделя точно 50% по - малко въглероден диоксид на киловатчас. Освен това, не ми се струва никак екофрендли и практично да наблъскаме със солари цела Добруджа примерно и да спрем да произвеждаме пшеница, разбираш ли.

    Коментиран от #31

  • 27 Госあ

    1 1 Отговор
    Хайде пак !!! Сега, когато спре евтината газ от Русия, балона с газовите турбини на всеки такъв парк съвсем ще гръмне, защото вече няма да се препродава евтин ток от газови турбини за супер скъп такъв от панели и ветропоказатели

    Коментиран от #32

  • 28 Александър

    3 1 Отговор
    Света сё движи напред рано или късно водорода или аз мисля че именно оксиводорода ще стане в бъдеще евтино гориво
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Пак се правиш на разсеян

    0 1 Отговор
    Не ти говоря хипотетични данни, а измерване с десетилетия в германия на над 2 милиона само лични централи върху покривите да не говорим за по-големи с много по-прецизно измерване.

    Дори моята централа е отчела близо 1000 киловатачаса за всеки инсталиран киловат, въпреки че не успявам да усвоявам голяма част от енергията защото не връщам в мрежата.

    Нарочно ги сложих в Германия, където добива е един от най-ниските в световен мащаб, за да избегна разтягането на локуми, но ти не се спираш и нямаш граници. Добре, съгласен съм че твоята крава е мъжка и ще ги инсталираме в пустинята където би трябвало да добиват два пъти повече отколкото в германия над 2000 киловатчаса на година. На ак али са ги птиците даже са си направили гнезда отгоре и е изригнал вулкан наскоро и ги е покрил с пепел и дават само 50% отколкото по принцип дават годишно и ще е така през следващите 25 години за да мирясаш. Сега произвеждат ли поне 1000 киловатчса годишно, за да продължим със сметките?

    В България в зависимост от региона произвеждат реални от 1200 до 1400 квтч в зависимост от годината, но е средно толкова за всеки един 11-годишен слънчев цикъл. Запрашаването им намаля добива с максимум 10%, но това е така до първия дъжд и също е включено в сметките защото се повтаря всяка година.
  • 31 Оправихме панелите, продължаваме сметкит

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Госあ":

    Цитирам отново:

    Всеки инсталиран киловат фотоволтаици ... за проектния си живот 25 години, ще са произвели 25 мегаватчаса енергия. Тоест 0,08 тона въглеродни емисии за мегаватчас.

    От друга страна всеки инсталиран киловат в атомна централа произвежда на година 8000 kw часа, а експлоатационния срок е 75 години. Тоест ще произведе 600 мегаватчаса енергия с 0,053 тона въглеродни емисии за мегават?


    С кое точно не си съгласен? Ясно и точно съм ти написал, че фотоволтаиците отделят 50% повече въглероден диоксид за всеки мегаватчас или киловатчас или каквото си избереш, а също така всеки инсталиран киловат АЕЦ за проектния си живот произвежда 24 пъти повече енергия, а за година 8 пъти повече.

    Обясни с кое точно не си съгласен като цифрите абсолютно потвърждават твърденията ти и дори съм избрал най-голямата разлика, защото същите фотоволтаици монтирани в пустинята ще произведат само 12 пъти по-малко енергия и четири пъти по-малко на година.
  • 32 Толкова си заблуден

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Госあ":

    Ако знаеш колко са прекарани в момента всички на които им плащат по "преференциални" цени!

    Най-добрите преференциални цени бяха 400 лв за мегават час, а в момента цената на борсата е два пъти по-висока. Тоест на онези с преференциалните цени от преди 10 години, в момента взимат за мегават час два пъти по-малко пари отколкото на построена миналата година централа.

    Но за миналата година изграждането на един мегават централа струваше 1 милион, а същата мощност централа през 2012 година струваше 4-5 милиона с много по-ниско технологично оборудване.

    Дали ако някой ползва газов генератор ще избере да го продава на 40 стотинки вместо фотоволтаичен ток по преференциални цени или ще си го продава на 800 лв?

    А и с газови централи няма никаква далавера, защото имаш максимално количество, което ти изкупуват за година спрямо инсталираната фотоволтаична мощност. А както се разбрахме слънцето от стотина години дава едно и също количество енергия годишно за даден регион.
  • 33 Ти сериозен ли си?

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Госあ":

    "Е ? 32% ток от слънце и ветър ? Хахахахаха"

    Това малко ли ти се вижда? Погледни и количествата. Кога ще ги стигнат атомните централи?

    "3000 тераватчаса производство на чиста енергия - много повече от всяка друга страна - и издигна дела на чистата енергия в електрическия микс на Китай до национален рекорд от 31,9%"


    Като процент Германия ги бие с над 50% възобновяема енергия годишно, но като количество са недостижими! Жалкото е, че въпреки че количествата растат бързо, процента не расте толкова бързо, защото заедно с ВЕИ мощностите изграждат и въглищни мощности, а най-бавно растат атомните мощности и въпреки че последните растат като брой и инсталирана мощност, също не растат много като процент и само могат да мечтаят за 32% някога и въобще.
  • 34 Циник

    1 0 Отговор
    И Хонда и Тойота от много години разработват тези технологии и, типично по японски, въобще не се интересуват какво прави и мисли останалият свят, защото знаят, че те (японците) ще го направят по-добре :) Винаги им се получава, интересно защо :Р

    Коментиран от #35

  • 35 Очевидно е!

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Циник":

    Въобще не си чел Стивън Кови и не знаеш защо много трябва да внимаваш, когато си се съсредоточил да катериш по стълбата на успеха, защото колкото и добър катерач да си и колкото и знания умения и способности да си вложил в изкачването на стълбата, дали случайно не си е опрял на неправилната стена.

    А очевидно, водородът не е правилната страна и колкото повече усърдия влагат за катерене на тази стълба, толкова повече време ще изгубят за да слизат и да я местят на правилната страна и тепърва да почват да катерят, за да настигнат по-бавните които са тръгнали отдавна, а някои от тях дори вече са я изкачили.

    Както виждаш имат огромен успех с водородните технологии, но светът не им ги иска, защото това е грешна технология за леки автомобили и няма никакви шансове за успех.

    Коментиран от #36, #37

  • 36 Циник

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Очевидно е!":

    Не съм го чел, но от поста ти ми става ясна идеята. Ами може и да е така. Но аз не бих бързал да се произнасям коя е най-добрата технология в дългосрочен план. Виж само флуктуацията на съдбините на дизеловите двигатели - преди десетина години казваха, че всички трябва да минат на дизели, защото са много икономични и реално замърсяват по-малко, даже и данъците сваляха. А сега изведнъж се оказа, че уж замърсявали в пъти повече; защо, не е особено ясно, някакви дребни частици. Нищо чудно скоро да измислят по-добра технология на изгаряне и пак да са на мода. Електромобилите са супер идея, но там има проблем с материалите за батерии, които са редки и се контролират само от няколко държави. Виждаме сега с тая война колко несигурни са тези уж много сигурни supply chains за каквото и да е, от нефт до пшеница. Да не говорим и за гигантското тегло на батериите. Не познавам в детайли схемата на двигателите с fuel cell, но определено е интересна и аз се радвам, че японците продължават да я развиват
  • 37 Циник

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Очевидно е!":

    А, и един коментар за "правилната страна". Най-успешният хибрид в света е на Тойота. Новата електрическа Хонда, Е ли се казваше или нещо такова, спечели маса награди. ДВГтата им продължават да са най-надеждните в света. Така че те работят в няколко направления и са много добри във всичките. Японци, с други думи...