Last news in Fakti

18 Март, 2023 08:12 2 545

Съвети при избор на видеонаблюдение

  • kassaba systems-
  • видеонаблюдение-
  • охранителни камери

Какво трябва да съобразите?

Съвети при избор на видеонаблюдение - 1
Снимкa: Shutterstock

Ако искате да подсигурите дома, офиса или търговския си обект, то един от най-сигурните начини за постигане на целта, е да се насочите към видеонаблюдение. Благодарение на охранителните камери, вие ще можете да се чувствате по-спокойни, че случващото се в конкретния обект, както и около него, е под ваш контрол и можете да реагирате бързо при наличие на опасност.

Пазарът изобилства с възможности и изборът на добра система зависи от множество фактори, които ще определят качеството на получената услуга. Специалистите от Kassaba Systems споделят няколко основни съвета при избор на видеонаблюдение.

Какво трябва да съобразите?

Преди да разглеждате конкретни устройства и охранителни системи, е необходимо да си отговорите на няколко основни въпроса, които значително биха помогнали на вас, или на професионалиста, към когото сте се насочили, да вземете правилното решение. Това са:

1. С какъв бюджет разполагате?

Несъмнено този въпрос е най-важен. Ако сте се насочили към препоръките от професионалисти, те със сигурност биха искали да разберат каква е разполагаемостта ви, за да могат да ви предложат система за наблюдение, която да се вписва в желания от вас диапазон.

2. Какъв обект ще охранявате?

Този въпрос е от първостепенна важност. Тук значение има площта, при откритите помещения – позиционирането. Високите огради, наличието на препятствия и други здания на територията на охраняемия обект, могат да повлияят върху видимостта. Всички тези обстоятелства определят типа на системата за видеонаблюдение, от която се нуждаете, както и броя на камерите, които ще ви бъдат необходими за обезопасяване и наблюдаване на целия периметър.

3. Какъв тип искате да бъде видеонаблюдението?

Трябва да решите дали искате системата да бъде дискретна и скрита за околните или предпочитате да всява респект и да действа като предупреждение за всеки, който би се насочил към зловредния деяния. При скритите камери, самите устройства са малки на размер, труднозабележими и се поставят на специфични места, за да не се виждат. При по-големите устройства, те са видими и се позиционират на централни места.

4. Къде искате да го поставите – във вътрешната част или външните площи?

Този критерий също определя до голяма степен вида на системата за наблюдение. Ако искате да позиционирате системата за видеонаблюдение навън, е много важно да се ориентирате към модел, който притежава прахоустойчивост и водоустойчивост. По този начин корпусът ще може да издържа на различните метеорологични условия, без това да влошава състоянието му или да възпрепятства възможността му за предаване на картина.

5. С какво осветление разполагате в обекта?

Независимо дали избирате да охранявате вътрешен или външен обект, осветлението е важна част от получаването на качествено изображение. Уверете се, че отблясъците към камерите ще бъдат сведени до минимум. Ако подът ви се отразява, то качеството на изображението ще бъде намалено. За да избегнете тази нефункционална проява, се насочете към модел, който разполага със собствено осветление и специални филтри, които улавят и минималното количество светлина.

6. Искате ли записите ви да бъдат със звук?

Ако искате да се възползвате максимално от получаването на сигурност, чрез използването на аудио записи, то е важно да се ориентирате към модел, които освен картина, записват и звук.

Основни фактори, които влияят върху избора на видеонаблюдение

Разнообразието на съответната пазарна ниша е голямо, което изисква внимателен избор от ваша страна. Независимо дали използвате препоръките на професионалист или следвате собствения си усет, е важно да обърнете внимание на следните фактори:

  • - разделителна способност – повечето съвременни модели предават картина с добра резолюция. Ако ще охранявате малък обект, не се нуждаете от толкова висока разделителна способност, но ако искате да поставите наблюдение в голям обект, то трябва да бъде с висока разделителна способност минимум – 1080P;

  • - големина на хард диск – има различни модели устройства, различаващи се по големината на хард диска. От размера на диска, който сте поставили във вашия DVR или NVR, зависи периода на съхранение на видеозаписите. Колкото по-голям е капацитета на твърдия диск, толкова по-дълъг ще е периода. Съвременните видеорекордери поддържат твърди дискове с обем до 8ТБ

  • - продължителност на запис – трябва да прецените дали предпочитате записите да бъдат 24/7 или да се задействат само при засичането на движение в охраняемия периметър;

  • - тип на камерата – основно се разграничават три вида – аналогова HD или IP. Аналоговите модели държат по-ниски цени на пазара, но за разлика от цифровите не поддържат аналитични функции. При HD моделите резолюцията е висока, каквото е и качеството на полученото изображение. С времето IP камерите постепенно изместват и стават по предпочитани от аналоговите, въпреки по-високата си цена. Чрез използването на IP камера, при нарушение на периметъра, алармата сигнализира до устройството, което е свързано към видеорегистратора. Чрез HD и IP камери ще можете да получите детайлни изображения, които могат да ви послужат като доказателство пред органите на реда.

Съвети от специалистите на Kassaba Systems при избор на видеонаблюдение

Екипът на Kassaba Systems ви съветва, когато избирате видеонаблюдение, да се допитвате до специалисти в областта, които да ви дадат насоки. В противен случай може да рискувате да закупите дадена система, която е невъзможна или нефункционална за инсталиране във вашия периметър. Сред най-честите грешки, които потребителите допускат, когато се насочват към конкретни модели, е да закупят IP камери за подсигуряване на обект, който не разполага с интернет връзка или дори добър обхват, за да се постави такава.

Друг съвет, който специалистите от Kassaba Systems дават, е да прецените добре дали избраната камера за видеонаблюдение ще бъде поставена на открито или закрито. Ако искате модел, който да бъде подходящ както за външни, така и за вътрешни условия, се насочете към такъв, който притежава устойчивост на прах, влага и дори по-голямо количество вода.

Ако мислите да добавяте още камери в бъдеще към наличната система за видеонаблюдение, е добре предварително да предвидите записващо устройство с повече канали, както и захранващ блог с по-голям капацитет.



Свързани новини