Last news in Fakti

22 Март, 2023 11:44 1 510 4

Летящият мотоциклет Xturismo Hoverbike (ВИДЕО)

  • летящ мотоциклет-
  • xturismo-
  • hoverbike

Иновацията беше представена в ОАЕ

Летящият мотоциклет Xturismo Hoverbike (ВИДЕО) - 1

В Абу Даби (ОАЕ) беше представен летящият ховърбайк Xturismo, способен да се издига на височина до 20 м и да се движи 40 минути с едно зареждане и със скорост до 80 км/ч. Очаква се моделът да се използва при спасителни, издирвателни и други такива операции.

Твърди се, че Xturismo Hoverbike е оптимален за използване в сравнително неблагоприятни природни условия, както и в пустинен терен. Моделът е разработен от местната компания Bayanat, дъщерно дружество на G42 в сътрудничество с японската Aerwins Technologies.

Новостта беше демонстрирана по време на събитие, проведено в понеделник, на което присъстваха представители на полицията в Абу Даби, Министерството на културата и туризма на ОАЕ и Министерството на здравеопазването.

Иновацията е изработена от въглеродни влакна с висока якост, които се използват в авиационната и космическата индустрия. Ховърбайкът тежи 300 кг, запасите от гориво са достатъчни за 40-минутен полет със скорост 80 км/ч. Той вече е успешно тестван в Япония, планира се да се организира производство в ОАЕ, където моделът ще бъде оптимизиран за местните климатични условия.

Разработката разполага с четиритактов състезателен бензинов двигател Kawasaki с турбокомпресор с мощност 230 к.с., а четири електрически мотора ще позволят използването на витла за управление на превозното средство по време на полет.

Bayanat е известен с разработването на модерни транспортни решения - наскоро представи самоуправляващи се коли и автономни таксита TXAI, а ховърбайкът е разработен като част от разширяването на програмата за интелигентна мобилност. Японският ховърбайк, на който е базиран Xturismo, обаче беше демонстриран преди повече от година и вече може да бъде поръчан за $555 000.

Според разработчиците, новият продукт може да се използва не само в спасителни, издирвателни и полицейски операции, но и в нефтената и газовата индустрия, строителния сектор и други области. Ховърбайкът може да лети не само над твърда повърхност, но и над вода, а също така може да се използва заедно с дронове - в ОАЕ те се внедряват активно за нуждите на полицията, пожарникарите и идентифицирането на бедстващи хора.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А руската лада

    7 0 Отговор
    Вече е с климатик:)
  • 2 Всички имат

    1 0 Отговор
    Само в България още няма.И милионерите са бедни тук.

    Коментиран от #4

  • 3 Крум Зарков

    1 0 Отговор
    А нашите бесепаро-герберасто-промянаджио популисти са 50 години назад и ще използват хеликоптери струващи 6 000 000 бройката. Когато има 12 пъти по-евтини начини за спасителни операции с цена 555 000.
  • 4 Знайко

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Всички имат":

    Напротив бг милионерите са по-лошите от западните. Това е и причината да са бедни бг работниците. Бг шефовете не плащат на робите си това, което изработват, плащат им много по-малко отколкото заслужават.

    "Производителноста на труда" в България е по-ниска, не защото би работниците са некадърни, а защото бг мениджърите са крадливи и некадърни.