Last news in Fakti

16 Май, 2023 17:57 2 021 0

Пропуск в системата на Toyota е давал достъп до над 2 милиона автомобила на всеки

  • toyota-
  • данни-
  • лични данни

Няма данни тази информация да е използвана от хакери

Пропуск в системата на Toyota е давал достъп до над 2 милиона автомобила на всеки - 1

Toyota обяви, че е открила проблем в своите сървъри, който е давал информация за местоположението на над 2 милиона автомобила на марката през последните 11 години. Тези данни са били достъпни за всеки, тъй като неправилна конфигурация на базата данни е позволявала достъп без парола. Засегнати са всички, които са използвали T-Connect G-Link, G-Link Lite или G-Book в периода между 2 януари 2012 година и 17 април 2023 година.

Информацията, която е можела да бъде достъпна засяга идентификационния номер на GPS системата в автомобила, номера на рамата на колата, както и информация за местоположението на превозното средство.

"Беше установено, че част от данните, които Toyota Motor Corporation е поверила за управление на Toyota Connected Corporation, са станали публични поради неправилно конфигуриране на облачната среда. След откриването на този въпрос въведохме мерки за блокиране на достъпа отвън, но продължаваме да провеждаме разследвания, включително на всички облачни среди, управлявани от TC. Извиняваме се за причиненото голямо неудобство на нашите клиенти и свързаните с тях лица.", заявиха от Toyota.

Към момента няма данни тази информация да е използвана за нечисти цели, а добрата новина е, че при изтичането на данни няма възможност за достъп до лични данни. По този начин е почти невъзможно да проследите даден човек, освен ако не знаете VIN номера на конкретния автомобил

"От днес нататък ще изпращаме индивидуално извинение и уведомление на регистрирания имейл адрес на клиентите, чиито ID номер на GPS-а в автомобила, номер на шасито, информация за местоположението на автомобила и час може да са били изтекли. Освен това ще създадем специален център, който да отговаря на въпроси и притеснения на клиентите", заявиха от Toyota


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА