Last news in Fakti

24 Декември, 2023 11:15 4 360 2

Създадоха система за активно потискане на турбуленцията при самолети (ВИДЕО)

  • турболенция-
  • самолет

Turbulence Solutions идентифицира турбуленцията точно преди да се появи и използва ултра-бърз автоматичен контрол

Създадоха система за активно потискане на турбуленцията при самолети (ВИДЕО) - 1

Австрийската компания Turbulence Solutions представи система за активно потискане на турбуленцията, която прави полетите на самолетите по-плавни и комфортни, а също така намалява разхода на гориво. Това е много полезно решение, като се има предвид, че глобалните климатични промени вече са довели до 55 процента увеличение на турбуленцията по популярните маршрути.

Turbulence Solutions идентифицира турбуленцията точно преди да се появи и използва ултра-бърз автоматичен контрол за повдигането чрез контролните повърхности на самолета, за да създаде противотласък. От своя страна сензорите за диференциално налягане на въздуха служат като алгоритъм за прогнозиране.

На пилотирания тестов самолет сензорите са монтирани на крилата, на дълги 2.65-метрови мачти. При крейсерска скорост това е достатъчно, за да даде на системата предупреждение за една десета от секундата, преди да настъпи турбуленция. Системата за управление на полета успява да генерира реакция на промените в силата на всяко крило, като бързо активира повдигащи повърхности с ниска инерция.

По този начин Turbulence Solutions изглажда вертикалните ускорения, промените на тангажа и накланянето и моментите на огъване на крилата, което заедно прави полетите на самолетите с 80% по-плавни. В същото време разходът на гориво се намалява с 10%. Очаква се системата да бъде достъпна за леки самолети още през 2024 година. Вижте повече.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЗО

    3 0 Отговор
    Интересно ми какви ли са динамичните натоварвания на крилата при създаването на т.н. противотласък, комбиниран с тласъка от турбуленцията.....

    Коментиран от #2

  • 2 Гоуст

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "СЗО":

    И в тази връзка, разлика в скорости, бързодействие, площи, маси и др. м/у модел( лек тип самолет) и реактивен самолет. Всеки е виждал на какво са способни радиоуправляемите модели, за съжаление в следващите може би 50г.(за някой показатели и повече) тези показатели ще са недостъпни за авиацията. В момента подобни системи има в съвременните изтребители, но те са умишлено създадени динамично неустойчиви.