Last news in Fakti

6 Ноември, 2023 13:02 2 054

A1 има най-бързата мобилна мрежа в България според Ookla®

  • a1-
  • ookla®-
  • мобилна мрежа

Ookla® е сравнила усреденото представяне от почти 250 000 теста

Мобилната мрежа на А1 е най-бързата в България според Ookla® SpeedtestTM. Телекомуникационният оператор предлага най-високи скорости на сваляне и качване на информация, което осигурява на потребителите най-бързия мобилен интернет в страната.

Ookla® е сравнила усреденото представяне от почти 250 000 теста, направени от клиенти на трите мобилни мрежи в периода април-септември 2023 г. Мрежата на A1 е класирана на първо място, постигайки най-висок Speed ScoreTM. Медианната скорост на download на А1 е с 25,6% по-бърза в сравнение с втората мобилна мрежа в анализа на Ookla®.

„Мобилната мрежа на А1 беше определена като най-бързата в България от Ookla, след извършването на задълбочен анализ на тестове от потребители, направени с приложението Speedtest.“, каза Стивън Бай, президент и главен изпълнителен директор на Ookla, подразделение на Ziff Davis. „Тази награда се присъжда на телекомуникационни оператори, чиито мобилни мрежи демонстрират изключителна скорост и представяне в сравнение с другите мрежи на пазара за периода април-септември 2023 г. Постижението на A1 заслужава признание, тъй като е резултат от постоянните им усилия за предоставянето на мобилна мрежа с превъзходно качество за техните клиенти.“

„Приемам тази награда с гордост и признание от позицията на най-големия телекомуникационен оператор и системен интегратор в страната. Всъщност в основата на нашия бизнес е свързаността, а за клиентите е най-важно да имат най-добрата и бърза връзка навсякъде и по всяко време. Затова тази награда е толкова ценна, защото идва от тестовете на нашите клиенти. Те могат да очакват още по-високи скорости и по-голямо покритие на 5G ULTRA, тъй като ще инвестираме повече от 280 милиона лева през 2023 и 2024 г. в мобилната ни мрежа.“, коментира Александър Димитров, главен изпълнителен директор на A1 България.

В момента 4G мрежата на А1 покрива повече от 99% от населението на страната, а 5G ULTRA мрежата предлага гигабитови скорости в почти всички населени места с над 3 000 души и в основните курорти в България.

За да определи най-бързата мобилна мрежа в България, Ookla® използва само резултати на тестове, направени със смартфони. Това са мобилните устройства, които поддържат най-бързата налична технология на пазара – 4G и 5G. Резултатите включват всички тестове, направени от устройства, независимо кое поколение мрежа са използвали по време на теста.

А1 стартира своята 5G ULTRA мрежа в края на 2020 г. и продължава да разчита на истинска 5G технология. Телекомуникационният оператор внедрява 5G ULTRA с ново оборудване от европейски производители и използва лента с широчина от 100 MHz, която е по-голяма от съвкупната честотна лента на всички предходни технологии взети заедно в една посока на предаване. Това позволява на 5G ULTRA да осигури много по-високи скорости на изтегляне и качване на данни в сравнение с 4G. Комбинацията от високите скорости на мобилния интернет на 5G ULTRA и 4G позиционират мобилната мрежа на A1 като най-бързата в България в последния анализ на Ookla®.

*Според Ookla®, на базата на данни от Speedtest Intelligence® тестове, проведени на територията на България в рамките на периода април-септември 2023 г. за медианна скорост на изтегляне (download) и качване (upload) в мобилна мрежа. Търговските марки на Ookla се използват с разрешение. Повече информация за тестовете и мобилната мрежа на А1: www.А1.bg.

**Speed ScoreTM включва измерване на скоростта на изтегляне (download) и качване (upload) на всеки доставчик, за да оцени достигнатите скорости в мрежата.

За Ookla

Ookla е световен лидер в мониторинга и анализа на свързаността, който предоставя на потребителите, бизнеса и други организации информация, базирана на данни, за подобряване на мрежите и клиентското преживяването в интернет. Ние помагаме на нашите клиенти да намерят ефективни решения на най-големите си предизвикателства и насърчаваме иновациите.

Ookla® e част от Ziff Davis (NASDAQ: ZD), водеща компания в областта на дигиталните медии и интернет, чието портфолио включва водещи марки от различни сектори: технологии, забавление, пазаруване, киберсигурност и маркетингови технологии. Сред най-разпознаваемите марки на Ookla са Speedtest®, Downdetector®, Ekahau®, RootMetrics® и други.



Свързани новини