Last news in Fakti

26 Януари, 2024 09:00 61 666 33

Един ден с най-технологичния смартфон на пазара

  • samsung-
  • galaxy-
  • s24-
  • ultra-
  • тест

Или как се справя Galaxy S24 Ultra в ежедневието

Един ден с най-технологичния смартфон на пазара - 1
Снимки: Галин Ганев

В средата на този месец Samsung представи смартфоните от серията S24. Както и до сега, гамата включва Galaxy S24, Galaxy S24 Plus и Galaxy S24 Ultra, а ние имахме възможността да се докоснем до последния, още преди той да е влязъл в продажба. Разполагахме със смартфона за седмица и избрахме да ви разкажем за един от най-студените дни, за да разберете как се справя той в неблагоприятните условия и заслужава ли си да правите ъпгрейдът от по-старите модели.

Смартфонът пристигна при нас в стилна и тънка черна кутия, където освен смартфона, намираме и кабел за зареждане, както и необходимата документация и инструмент за изваждане на картата. Устройството е в цвят „Сив титан“, като освен него се предлагат още „Черен титан“, „Виолетов титан“ и „Жълт титан“. Синхронизирането между новото и старото устройство става изключително лесно, независимо дали до момента сте използвали iOS или Android, а смартфонът ви дава избор дали искате да работите с физическа SIM карта или да използвате e-SIM.

Един ден с най-технологичния смартфон на пазара

За разлика от своя предшественик, тазгодишният модел разполага с титаниева рамка, която е много по-приятна на допир с матов завършек, подобен на този при стъклото в задната част на устройството, което е дело на специалистите от Gorilla Glass. Те са отговорни и за предното стъкло Gorilla Glass Armor, което заедно с корпуса и гърба, осигуряват по-добра защита при удар или надраскване, нещо което не изпитахме лично, но се доверяваме на данните на производителя.

Под здравото стъкло се крие 6.8-инчов AMOLED дисплей

Екранът е с резолюция 3120х1440 пиксела и променлива честота на опресняване между 1 и 120HZ. Феновете на статистиката вероятно ще забележат, че това са данни, които на пръв поглед изглеждат идентични с тези при миналогодишния модел. Разликата тук е, че дисплеят вече не е извит в страничната си част, което макар да е стъпка назад според някои, то ние по-скоро го определяме като логично решение. Благодарение на него дисплеят е по-лесен за опериране и се избягва случайното натискане на страничните части. Не трябва да подценяваме и по-лесното поставяне на защитен слой, било то стъкло или фолио.

Един ден с най-технологичния смартфон на пазара

Дисплеят е по-ярък от този на предшественика, като яркостта е повишена от 1 750 до 2 600 нита. Честно казано дисплеят на Galaxy S23 Ultra е достатъчно ярък, а сега, тази промяна ни позволява да видите дори и най-малкия детайл в ден с ярко слънце и също толкова добре отразяващ бял сняг под нас.

По отношение на хардуера, Galaxy S24 Ultra разполага със Snapdragon 8 Gen 3

Процесорът е специално модифициран за новата линия смартфони на корейците. Оперативната памет е 12GB, като тя се предлага за трите варианта на пространство за съхранение – 256GB, 512GB и 1TB. Батерията е с капацитет от 5000 мАч. и поддържа бързо зареждане до 45W.

Що се отнася до камерите, то откриваме система от четири модула – основен с резолюция 200MP и бленда F/1.7, нов 50MP обектив с 5-кратно увеличение и F/3.4 и друг 10MP обектив с 3-кратно увеличение и F/3.4, всеки от тях с оптична стабилизация. Налична е и ултраширока леща с резолюция 12MP и F/2.2, както и идентична предна камера с 80-градусов зрителен ъгъл.

Един ден с най-технологичния смартфон на пазара

Както вече споменахме, имахме възможността да тестваме Galaxy S24 Ultra в може би най-студения ден за тази зима, което както вероятно знаете, не е любимо, както за батерията, така и за останалата част от хардуера. Денят ни започна при температура от -12 градуса и макар тя да се покачи до по-топлите -5 градуса около 10 часа, то не можем да кажем, че това е оптималното време за смартфон.

Въпреки това, Galaxy S24 Ultra не показа колебания и се справи със задачи, като направата на няколко снимки, уеб браузване и използване за навигация. Преди да потеглим от София имахме възможността да използваме и S Pen, която типично за серията Ultra е наличен и тук и лесно си водехме записки по време на презентация относно новия модел на Volvo.

По време на пътуването смартфонът бе използван като навигация с приложението Waze, което също не се оказа трудоемко за него. Пристигайки в хотела ни, батерията показваше малко повече от 80% капацитет, което ни даде спокойствие, че можем да продължим деня си без да се включваме към ел. мрежата. Следващата ни спирка бе заснежена поляна на надморска височина от около 1 100 метра, където както може да видите, снегът е повече от този в София, а можем да ви уверим, че и температурата също бе по-ниска от тази в столицата ни. Тук тествахме основната камера без да правим никакви допълнителни настройки, а снимката, която виждате е допълнително „обработена“ благодарение на Galaxy AI. Слагаме „обработена“ в кавички, тъй като този сложен фотографски процес, тук се дължи на функция „Подобряване на качеството“, която смартфонът сам ви предлага в галерията и прави промените благодарение на вградения изкуствен интелект.

Един ден с най-технологичния смартфон на пазара

Тук е момента да вметнем, че Galaxy AI позволява още много други и интересни функции, но за тях ще ви разкажем в отделна статия съвсем скоро, тъй като вярваме, че това е една отделна тема, която заслужава повече внимание, макар да стои в основата на този смартфон.

Продължихме деня си обратно в хотела, където използвахме смартфона Galaxy S24 Ultra вместо лаптоп, за да завършим работата си преди да се отправим към вечерята и веселата част на това пътуване. Тук се уверихме, че и при обработка на текст от Galaxy AI има много голяма полза, а при допълнителното непрекъснато използване на смартфона за почти два часа, батерията се изтощи до около 60%. По време на вечерята изпробвахме режимите на камерата, един от които е именно за заснемане на храна, а резултатът може да видите от кадъра.

Един ден с най-технологичния смартфон на пазара

В края на вечерта, батерията вече бе на около 50%, но решихме, че не е нужно да я зареждаме, преди отново да се отправим към София на следващия ден и зад това решение се криеха няколко причини. Първата, за да видим колко наистина издържа батерията при тези условия и второ, защото за 30 минути можем да получим 65% заряд, което вече знаехме. Прибирайки се обратно в офиса, вече бяхме използвали смартфона над 24 часа в не толкова добри условия, а батерията бе малко над 35%.

Тъй като малко излязохме от формата на „Един ден прекаран със Samsung Galaxy S24 Ultra” ще завършим този тест с няколко кадъра, които показват последния от отличителните белези на тази серия, а именно огромният зуум. Тук също виждаме подобрение спрямо предходното поколение, което се дължи, както на нов сензор, така и на нов софтуер, който се справя с последващата обработка в секундите преди да видите готовия кадър. За бърза справка, вижте кадъра.

Един ден с най-технологичния смартфон на пазара
Един ден с най-технологичния смартфон на пазара

Заключение

Новият Samsung Galaxy S24 Ultra запазва традиционното върхово представяне на серията Ultra, като предлага на потребителите по-ярък екран, по-добро усещане в ръката благодарение на титаниевата рамка и ъгъла на екрана. В комбинация с върховия хардуер и софтуера Galaxy AI, без съмнение можем да наречем Galaxy S24 Ultra най-технологичният смартфон на пазара към момента, нещо което той наследява от своя предшественик и успешно надгражда.

По статията работи и Галин Ганев


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    26 16 Отговор
    Страхотен е
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 123

    29 18 Отговор
    поредния правоъгълник
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Стоянов

    41 18 Отговор
    Качеството на снимките е лошо за огромната му цена.

    Коментиран от #10

  • 6 гола вода и кал в ушите

    12 20 Отговор
    нищо не става от тези боклуци, много теймънт ам ане може да говориш по тях

    Коментиран от #7

  • 7 Име

    25 15 Отговор

    До коментар #6 от "гола вода и кал в ушите":

    Гроздето е кисело, нали?

    Коментиран от #9

  • 8 За тия пари

    28 13 Отговор
    в пъти по-добре някое 30-годишно БМВ и смело с вратите напред. Много повече щастие ще изпиташ
  • 9 Акула

    5 6 Отговор

    До коментар #7 от "Име":

    Точно Така е Име
  • 10 Иванов

    24 8 Отговор

    До коментар #5 от "Стоянов":

    А ти как разбра какво е качеството? Снимката на крана е от близо половин километър!

    Коментиран от #32

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Анонимен

    15 9 Отговор
    Рашко, като ще правиш платена реклама е хубаво първо да се запознаеш с настройките на камерата. Телефонът снима супер, но ти не си си много аджамия като фотограф. Снимките които си направил са ужасни - все едно са правени с нискобюджетен телефон от преди 15 години.
  • 13 ДжафДжаф

    29 10 Отговор
    Познавам няколко доларови милионери. До един джиткат с копче телефончета. Познавам и няколко боклука с кредити за S23. Общо взето играчки за парвенюта. А и що за индивидиум требе да си, че да си навършил 25г и да продължаваш да играеш игрички на смартфона!? Дано да са им платили добре за публикацията, пардон рекламата!
  • 14 73737372

    37 5 Отговор
    Илюзии няма различни телефони,предлагат се едни и същи хардуери с три вида конструкции камери ,просто софтуерни продукти се обновяват,желязото и матрицата е една и съща в трите завода дето си поръчват повечето телефони.Как на всеки три месеца излизат нови телефони,а като ги отвориш чарковете са от 2017 година даже по-стари,и чрез илюзия ви ги продават за по 3000 лв дето един за 600лв има същите характеристики,освен матриците на камерата.
  • 15 Ужас

    17 7 Отговор
    Тази статия е показна за това, че в България дори и хората, правещи ревюта, са абсолютно некомпетентни в работата си. Радвам се, че за един ден сте ползвали телефон, който струва повече от МОД, за веднъж GPS и веднъж водене на записки. Две снимки в цялата статия с ШОКИРАЩО лощо качество - имам S23 базовата версия и дори и в такава светлина може да направи по-добри снимки. Статията изглежда все едно е написана в последните 15 минути от работния ден, просто защото човека пишещ я е забравил, че трябва.
  • 16 петко

    31 3 Отговор
    Ще си карам със стария Самсуняк a52s докато издъхне. Нова пластмаса за 3 бона не ни трябва!
  • 17 Самцунг

    36 2 Отговор
    Ако някой технологичен спец може да обясни, защо в бг е три хилки, а в Амазон 1000 долара?
  • 18 ха ха

    14 2 Отговор
    Телефонът си е супер, но си струва да надграждане от S21 или 22... Нооо, всеки сам си "преценя". Това в чинията храна ли е? Прилича на нещо довлечено от котката...
  • 19 Поредният

    7 5 Отговор
    Грамбулник !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 И за какво служи това?

    8 8 Отговор
    Да бяхте написали поне една причина да си го купя това дърво?

    Коментиран от #29

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 911

    2 6 Отговор
    Егати бракмата….
  • 24 Г-н Иванов

    7 1 Отговор
    Еееейй живот си живеете "лесно си водехме записки по време на презентация относно новия модел на Volvo"Ааа някой от нас представете си карат коли от по 2-3 бона до 10 ах ах ах висша форма на цинизъм има тук !! Арее немаа нуждаа :))) Ново Волво моля ти се ах ах ах :))) Простоо ВЕЛИКИ !!!!
  • 25 Исторически парк

    4 5 Отговор
    много мразя ръбести телефони
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Очуден

    2 2 Отговор
    Защо са толкова лоши снимките
  • 28 ХАХАХА

    4 0 Отговор
    Цял ден в колата и в стаята е наистина доста тежко ЗИМНО изпитание за..... батерията
  • 29 Че това малко ли е

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "И за какво служи това?":

    Видно от "теста".......... ако искаш мътни и размазани снимки и паднала батерия след 3 часа ползване
  • 30 Кой ще напише

    5 0 Отговор
    статия: Един ден без мобилен телефон? Ехооо, смисълът на живота е да продължава. Къде се вписва в това мобилният телефон? За съжаление изглежда, че модерните телефони имат по високо IQ от някой от собствениците. Снимки - за какъв дявол са ти супер лещи и софтуери, когато камерата на телефона се използва предимно за селфита и да снимаш бургерите в Макдоналдс? Кои хора днешно време се впечатляват от модела и цената на телефона? Хайде отговорете?
  • 31 предупреждение

    1 0 Отговор
    само не го вадете от джоба докато сте на пазара че може да останете без него…
  • 32 кранистът

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Иванов":

    А на чинията?
  • 33 Кекдк

    2 0 Отговор
    Кефи ме ръбестия дизайн, но качеството на снимката изглежда, като на моя POCO X3 модел 2020г., който купих за 350лв ахахаха