Last news in Fakti

6 Февруари, 2024 17:03 3 224 9

Нова мода: Шофьори управляват автомобила си с очила за разширена реалност (ВИДЕО)

  • tesla-
  • apple vision-
  • очила

Защо това може да е опасно?

Нова мода: Шофьори управляват автомобила си с очила за разширена реалност (ВИДЕО) - 1

Неотдавнашното пускане на Vision Pro - очилата за разширена реалност (AR) на Apple, струващи 3500 долара, вече предизвика спорове, тъй като се появиха съобщения за лица, които безотговорно носят устройството, докато управляват превозни средства.

Малко след пускането на Apple Vision Pro на пазара в социалните медии започнаха да се разпространяват видеоклипове, показващи лица, включително 21-годишния Данте Лентини, които носят очилата, докато са зад волана на автомобилите си. По-специално видеото на Лентини показва как той седи в Tesla Model Y Performance с поставени очила, а наблизо има полицейски автомобил. Макар да не е ясно дали Лентини е бил изправен пред някакви последствия за действията си, твърденията за неговия арест се разпространяват онлайн без официално потвърждение.

За съжаление случаят на Лентини не е изолиран, тъй като се появиха подобни видеоклипове с участието на водачи на различни превозни средства, включително Tesla, Audi, Mercedes, Subaru и дори Cybertruck. Макар че функционалността на Vision Pro по време на тези събития не е сигурна, някои потребители съобщават, че функционалността на AR се деактивира, когато очилата усетят движение или открият движение в заобикалящата среда.

We’re so fucked. pic.twitter.com/3Zz9QydLzm

— blake (@blakestonks) February 4, 2024

Ютубърът Кейси Нейстат демонстрира това ограничение, като се опита да използва Vision Pro в метрото на Ню Йорк, където очилата отхвърлиха менютата, докато се разхождаха по улиците, и съобщиха за провал в проследяването, когато влакът беше в движение.

Въпреки тези ограничения и изричните предупреждения на Apple да не се използва Vision Pro по време на управление на превозно средство, някои шофьори може да са включили режима Travel Mode преди шофиране, докато други може просто да търсят внимание чрез рисково поведение. Предупрежденията на Apple подчертават значението на това да се внимава за заобикалящата среда и позата, докато се използва устройството, и изрично съветват да не се използва по време на шофиране или в ситуации, изискващи внимание към безопасността.

Въпреки че има потенциал за подобряване на шофирането с помощта на очила с разширена реалност, настоящите технологични ограничения и опасения за безопасността ясно показват, че времето за използване на такива устройства зад волана все още не е дошло.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миленчо Ганев

    7 0 Отговор
    Избърши си носа, тати!
  • 2 🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    6 1 Отговор
    Нашата реалност вече ни е тясна и трябва да я разширим.
  • 3 Е46ца

    12 1 Отговор
    Сега ще плъзнат навсякъде тия зомбита с тези смешни очила.Предимно сега е при краварите , но се очаква скоро и у нас.
  • 4 УдоМача

    7 1 Отговор
    Ахаа. В дясно пешеходци, в ляво зомбита. Ко праим?? Мисли бързо!
  • 5 Хохо Бохо

    3 1 Отговор
    Очиларите Apple Vision Pro си правят реклама...
  • 6 оня с коня

    5 1 Отговор
    Закво ми е тая Разширена реалност,след като съм се съсредоточил конкретно и единствено да издухам джигита пред мене?
  • 7 Това е

    2 2 Отговор
    Марка за сноби !
  • 8 Нигън

    0 0 Отговор
    Е такъв ако видя на пътя вече ще му пусна "Люсил" да го посъветва как трябва да се шофира безопастно за всички участници в движението.
  • 9 ДРТ ПРЧ

    1 0 Отговор
    СКОРО ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА СИ РАЗШИРЯВАТ И АНАЛНИЯ ОТВОР