Last news in Fakti

23 Февруари, 2024 16:28 1 916 4

Samsung е лидер на пазара на сгъваеми смартфони

  • samsung-
  • huawei-
  • xiaomi-
  • fold

Продадени са близо 16 млн. устройства през 2023-та

Samsung е лидер на пазара на сгъваеми смартфони - 1

Според последния доклад на TrendForce световният пазар на сгъваеми телефони е отбелязал значителен ръст през изминалата година, като са били доставени около 15,9 милиона устройства. Това представлява значително увеличение с 25% в сравнение с данните от предходната година, което подчертава нарастващия интерес към тази иновативна категория смартфони. Въпреки този скок сгъваемите телефони все още заемат сравнително малка част от общия пазар на смартфони, като съставляват едва 1,4% от общите доставки на смартфони.

Един от основните фактори, които възпрепятстват широкото разпространение на сгъваемите телефони, е високата им цена и опасенията относно издръжливостта им. Въпреки че тези устройства предлагат уникални характеристики като по-големи гъвкави дисплеи и гъвкави форм-фактори, те често се предлагат с по-висока цена, която ги прави недостъпни за много потребители. Освен това има опасения относно дългосрочната надеждност и издръжливост на сгъваемите екрани, което кара някои потенциални купувачи да се колебаят, преди да направят покупка.

Samsung запазва позицията си на доминиращ играч на пазара на сгъваеми смартфони, заемайки 66% дял от доставките. Това обаче представлява забележителен спад в сравнение с пазарния ѝ дял през предходната година, което е сигнал за потенциална промяна в конкурентния пейзаж. Въпреки този спад, непрекъснатите иновации и силното присъствие на марката на Samsung ѝ помогнаха да запази лидерската си позиция в сегмента на сгъваемите смартфони.

Huawei се превърна във втория по големина доставчик на пазара на сгъваеми устройства, като завладя близо 12% от пазарния дял. Този успех може да се отдаде на силното търсене на сгъваеми устройства на китайския пазар, където Huawei има значително присъствие и разпознаваемост на марката. TrendForce прогнозира, че пазарният дял на Huawei в сегмента на сгъваемите устройства може да надхвърли 20% през следващата година, което показва нарастващото влияние на компанията в това пространство.

В непосредствена близост до Huawei е Xiaomi, която държи 5,4% дял от доставките на сгъваеми устройства. Макар че Xiaomi все още не може да има пазарната доминация на Samsung или Huawei, нейният иновативен подход към разработването на продукти и агресивните ценови стратегии я позиционират като ключов играч на пазара на сгъваеми устройства.

В перспектива TrendForce прогнозира продължаващ растеж в сегмента на сгъваемите смартфони, като през 2024 г. се очаква да бъдат доставени около 17,7 млн. броя. Това представлява 11% увеличение в сравнение с предходната година, което показва устойчива динамика на пазара. Освен това се очаква сгъваемите смартфони да завладеят по-голям дял от общия пазар на смартфони, достигайки 2% до 2025 г., тъй като технологиите напредват, а цените стават все по-достъпни.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе да

    3 2 Отговор
    Нека се върне GMS при Huawei да видим кой ще купува Samsung

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.