7 Февруари, 2014 10:43 1 545 0

Как социалните мрежи урбанизират градовете

  • градове-
  • урбанизация-
  • учени

Учени от шведския Университет в Евле предлагат да се използва специален алгоритъм, за да се предсказва накъде ще се развиват градовете, отбелязва специализираното издание Technology Review.

Урбанистите до болка познават проблема. Те се опитват да очертаят границите на града административно, законово или исторически. Много често в това има твърде малко логика. И причините, поради които едно селище се класифицират като град, понякога могат да изглеждат почти произволни. Много често използваната методология за определянето на градската среда в Швеция е неприложима за Китай.

Учените от Университета Евле Бин Цзян и Юфан Мяо смятат, че са намерили разковничето на проблема.

Те се опират на данните на потребителите в социалните медии, за да определят границите на така наречените „естествени градове“, които се припокриват с реалните градове в САЩ.

За основа на своето проучване Цзян и Мяо са използвали данните от активната между 2008 и 2010 г. социална мрежа Brightkite. Сайтът окуражаваше своите потребители да попълват точно данните за своето местоположение, за да открият познати сред останалите потребители.

От базата данни на социалната мрежа учените започнали да нанасят на картата на САЩ точките на всеки потребител и неговите връзки. Така се образувала сложна плетеница от различни по размер триъгълници. Тези данни били обработени със специален алгоритъм, който показал не само действителните в момента градове в САЩ, но и перспективите за тяхното разрастване.

Занимаващите се с градоустройство вече имат възможност да видят как градовете се развиват и променят с течение на времето също. Освен това алгоритъмът позволява на учените да анализират как градове в различни части на света се различават един от друг.

Учените не за първи път се опитват да използват развитието на технологията, за да определят темпа на развитие на урбанизацията на селищата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА