Last news in Fakti

1 Юли, 2024 10:44 1 135 7

Корейски интернет доставчик наказа торент потребителите с вирус

  • интернет доставчик-
  • злонамерен софтуер-
  • торенти

Но сега самият той е изправен пред наказание

Корейски интернет доставчик наказа торент потребителите с вирус - 1

Един от най-големите южнокорейски интернет доставчици, KT Corporation, умишлено зарази компютрите на повече от 600 хиляди потребители със зловреден софтуер, защото ицползвали торент услуга. Това показват резултатите от журналистическо разследване на местната телевизия JTBC.

Проблемът излезе наяве през май 2020 година, когато клиентите заляха корейския доставчик на облачни услуги Webhard с оплаквания за необясними грешки. Компанията откри, че нейната Grid услуга, базирана на протокола за споделяне на файлове BitTorrent peer-to-peer, е била компрометирана при предполагаема хакерска атака.

По-нататъшно разследване разкри, че всички жертви са имали KT като телекомуникационен доставчик. Зловредният софтуер, който прониква в компютрите на потребителите на доставчика, създава странни папки и файлове, които са невидими, деактивира програмата Webhard и в някои случаи деактивира компютъра.

Полицията се присъедини към журналистическото разследване и установи, че злонамерената дейност произхожда от център за данни, собственост на KT, южно от Сеул. Според властите доставчикът е нарушил действащите закони в Южна Корея, включително Закона за защита на поверителността на комуникациите и Закона за комуникационната информация.

Към днешна дата 13 души, за които се твърди, че са свързани с инцидента, са идентифицирани и всички са обвинени, но разследването продължава. KT призна, че директно е имплантирал злонамерен софтуер в компютрите на своите клиенти, които са използвали Webhard Grid, тъй като самата програма е била, според версията си, злонамерена и доставчикът „не е имал друг избор, освен да поеме контрола над нея“, съобщава JTBC.

Но основното оплакване не е, че Webhard е въвел протокола BitTorrent в своята услуга, а че KT е инсталирал злонамерен софтуер на компютрите на своите клиенти без тяхното съгласие. Webhard и KT преди са били в спор за услугата Grid. Първият твърди, че спестява десетки милиарди корейски вона чрез превключване на потребителите към peer-to-peer услуги за съхранение и трансфер на данни; вторият твърди, че услугата е причинила претоварване на неговите мрежи.

Те представиха аргументите си в съда и съдът застана на страната на KT: според него Webhard не е платил на доставчика за внедряването на неговата система peer-to-peer и не е обяснил на потребителите как работи. Сега обаче нагазанието може да е за KT.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    10 0 Отговор
    Това не е ли кибер тероризъм? На този доставчик трябва да му се отнеме лиценза, да изплати по няколко десетки хиляди долара обезщетение на всеки един пострадал от терористичните му действия, и управителите - за няколко години зад решетките.
  • 2 Радио Козяк

    5 0 Отговор
    Само да знаете, СиАйЕй, какви "програмки" ви вгражда

    Коментиран от #3, #6, #7

  • 3 Булпсихопатъ

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Радио Козяк":

    На всички смарт устройства.
  • 4 10 години

    4 0 Отговор
    за тия корпорации къде са 10те години затвор, ААА
  • 5 А ТАКА

    1 0 Отговор
    Сега обаче нагазанието може да е за KT,значи ще ги нагъзваме
  • 6 Селянина

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Радио Козяк":

    Пиши ЦРУ, какво ми пишеш сиаиеи ... 10 минути ровя да намеря какво означава :-D
  • 7 точно на тебе

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Радио Козяк":

    Вгаждат програмки да ти следят свалените порнофилми.