23 Юли, 2024 18:45 2 804 8

Тествахме новия сгъваем флагман на Samsung

  • samsung-
  • galaxy-
  • galaxy z fold

По-тънък и още по-здрав

Тествахме новия сгъваем флагман на Samsung - 1

Преди по-малко от две седмици Samsung официално представи новите си сгъваеми устройства Galaxy Z Fold 6 и Galaxy Z Flip 6. Както още тогава ви разказахме и показахме, ние се докоснахме до устройствата още в деня на дебюта им, Сега обаче имахме възможността да прекараме цяла седмица с Galaxy Z Fold 6.

При Galaxy Z Fold 6, Samsung имаше тежката задача да подобри миналогодишния смартфон в лицето на Galaxy Z Fold 5, който поне от миналогодишна гледна точка изглеждаше като най-доброто предложение на пазара. За да се справят с тази задача, инженерите на Samsung са направили дребни промени, които само времето ще покаже, колко достатъчни ще бъдат.

Още при изваждането от кутията може да забележите и основните промени в дизайна при двата смартфона. Най-очевидните сред тях са ъглите, които вече не са толкова извити, както и дизайна на камерите, които получават по-големи рингове около самите лещи. Зад тези рингове, обаче, камерите са същите като тези, които можете да откриете и при Galaxy Z Fold 5. Това означава 50MP основен сензор с 2-кратен оптичен зуум, 10MP телефото сензор с 3-кратен оптичен зуум и 12MP камера за ултрашироки снимки. Освен тези сензори, смартфонът разполага и с 10MP камера върху по-малкия дисплей и скрита под по-големия дисплей 4MP селфи камера. Макар да използва същите сензори, Samsung набляга на софтуера, като включва Galaxy AI, за да подобри максимално вашите снимки. Вече ви разказахме подробно за всички ползи на Galaxy AI и за това няма да наблягаме отново на него, но пък ще ви дадем пример, който показва как бързо и лесно може да скицирате даден обект в снимка и да го добавите или пък премахнете за секунди.

Тествахме новия сгъваем флагман на Samsung

Връщайки се отново към характеристиките на смартфона, можем да видим, че той вече тежи 239 грама. На теория това са само 14 грама по-малко от предшественика и ще трябва да държите двата модела в двете си ръце, за да усетите разликата…, евентуално. Разлика обаче ще усетите в дебелината, която вече е 5.6 мм при отворено устройство и 12.1 мм при затворено.
Както и при миналогодишния модел, така и сега, двете половини на телефона прилепват плътно в сгънато положение, а от тази година устройството вече получава и сертификат за прахоустойчивост и водоустойчивост IP48. От Samsung споделят, че пантата е още по-издръжлива, както и двата дисплея.

Тествахме новия сгъваем флагман на Samsung

Подхващайки темата за дисплеите, няма как да не се спрем и върху тях. Те вече са с нови размери и ново съотношение. По-големият дисплей е с диагонал от 7.6 инча и резолюция от 1856 х 2160 пиксела и съотношение 10.8:9. Както при повечето устройства на марката, така и тук, дисплеят е изключително светъл, като за феновете на статистиката можем да споменем пиковата осветеност от 2600 нита. Честотата на опресняване достига до 120Hz.

Тествахме новия сгъваем флагман на Samsung

Външният дисплей е с диагонал от 6.3 инча и съотношение на страните от 22.1:9. Резолюцията му е 968 х 2176 пиксела. Тук отново характеристиките са същите като осветеност и честота на опресняване, но в допълнение получавате и Gorilla Glass Victus 2 за защита при изпускане, нещо, което за наше щастие не успяхме да изпробваме. За да завършим частта за дисплея, бихме споменали, че и тук промените са малки, но точно на място.

Тествахме новия сгъваем флагман на Samsung

Под капака на устройството е монтиран процесор Snapdragon 8 Gen 3, който оперира заедно с 12GB RAM и до 1TB място за съхранение. Под операционната система One UI 6.1.1 на Samsung се крие Android 14, който е адаптиран за сгъваемото устройство и предлага много удобни „екстри“ при разгънат дисплей, отново като част от Galaxy AI изживяването. Що се отнася до представянето в ежедневието, ще ви трябват доста усилия, за да затрудните софтуера и хардуера към този момент. Дори и при използване на AI функциите и проба на няколко игри в изминалите топли дни не успяхме да достигнем максималния капацитет на смартфона. Тук е моментът да споменем, че подобно на Galaxy S24, серията Galaxy Z 6 получава 7-годишен ъпдейт на операционната система.

Тествахме новия сгъваем флагман на Samsung


Батерията е с капацитет от 5400мАч и като изглежда от Samsung са заложили на по-малкия капацитет за сметка на теглото. Но подобрената ефективност осигурява по-голям живот, въпреки идентичния капацитет с миналогодишния модел. Не сме достигали до подробни лабораторни изпитания, но пък при ежедневно използване, смартфона без проблем изкарва един цял ден, като в края на деня батерията му е около 30% в зависимост от натоварването, разбира се. Зареждането, макар и не най-бързото на пазара, все пак осигурява 50% заряд в рамките на около 30 минути, ако забравите да го заредите през нощта.

В края на този тест можем да заключим, че Galaxy Z Fold 6 предлага доста подобрения спрямо предходния модел, като от компанията са се вслушали в клиентите си и техните критики спрямо теглото и дебелината, като в същото време са подобрили и основните аспекти на софтуера и хардуера, за да бъдат отново законодатели в технологичните тенденции през тази година, а именно изкуственият интелект или Galaxy AI, както от Samsung го наричат. Що се отнася до цената, тя започва от 3899 лева за модел с 256GB, независимо кой от трите цвята (Navy, Silver Shadow или Pink изберете) и достига до 4599 лева за версията с 1TB памет.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нищо не става Пълен боклук

    7 5 Отговор
    Взех го и на третият ден Бях отвратен!!
    Това е таблет не телефон не функционален преден дисплей абсолютно не удобен за ежедневна употреба
    Това е за вкъщи на спалнята да го ползваш и за носене ти трябва чанта

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 А сега де

    4 0 Отговор
    Очакваш някой да ти повярва ли? :) Кой би си взел такъв телефон ако не предположи всичките тези "недостатъци" и после да хукне да се оплаква от тях.
  • 4 С какво сте снимали

    2 0 Отговор
    Защо снимките в статията са с толкова лошо качество?
  • 5 Джон

    1 1 Отговор
    Червената чума
  • 6 Елементарно

    5 0 Отговор
    ако го бяха направили да се сгъва на 4 ...! Да се събира в малкото джобче..., а и по-лесно се уцелва коша за боклук!
  • 7 Джон

    3 3 Отговор
    Дори и заклети андроидаджии си купуват iPad
  • 8 123456

    0 0 Отговор
    и в двете посоки ли се огъва ?