Last news in Fakti

26 Юни, 2014 13:52 3 666 0

Google представи Android за автомобили

  • google-
  • android-
  • android auto

Не презентация по време на конференцията I/O 2014 Google показа приложение за коли, наречено Auto. Първите модели, снабдени със системата, ще се появят на пазара в края на годината, гласи съобщение на официалния сайт на Отворения автомобилен алианс, обединяващ 40 производители, които си сътрудничат с IT гиганта.



Android Auto не е самостоятелна операционна система за автомобилна мултимедия. Програмата извежда на екрана на арматурното табло картина от смартфона. Тя дублира инсталираните в него приложения и позволява те да бъдат управлявани с помощта на сензорна повърхност, джойстик или бутони на волана.



На презентацията възможностите на Android Auto са били демонстрирани на прототип Kia. Системата може да осъществява позвънявания, да чете и записва произнесени на глас SMS-и, да напомня, да организира маршрут в Google Maps, да възпроизвежда музика и да извежда на екрана различни приложения (напр. социални мрежи) и т.н. Програмата работи без загуба на данни дори когато двигателят бъде изгасен.



Една от най-интересните функции е организирането на маршрут по напомняне. Водачът може да направи гласова бележка сутринта, а вечерта Google Auto не само ще му напомни да мине през магазина, а и ще му предложи най-краткия път до него. Същото може да прави и гласовият асистент Siri на Apple в представеното по-рано автомобилно приложение CarPlay.



Много производители планират да оборудват колите си както с "ябълковото" приложение, така и с Android Auto. Сред тях са Ford, Chevrolet, Opel, Hyundai, Kia, Mitsubishi, Nissan, Subaru, Suzuki, Toyota, Volvo. Преимуществено Android ще инсталират марките в групата Volkswagen (Audi, Bentley Seat Skoda, Volkswagen) и някои брандове под шапката на FIAT Chrysler (Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Jeep, Maserati). Колите на Renault ще ползват само приложението на Google, а BMW, Jaguar Land Rover и Mercedes-Benz ще работят само с CarPlay.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА