Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Шефът на КАБ: Получава се миникартел при участието в поръчки (ВИДЕО)

В обществените поръчки у нас участват от 10 до 50 фирми общо

Публикувана: 24 Април, 2019 15:24 Обновена: 24 Април, 2019 16:02
23 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 8548
Шефът на КАБ: Получава се миникартел при участието в поръчки (ВИДЕО)
Арх. Борислав Игнатов
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Проблемите започват с правилата, по които се провеждат обществените поръчки в проектирането и строителството. Към момента този вид дейност в Закона за обществените поръчки (ЗОП) чисто механично се приравнява към общия вид доставки, каквото е доставката на хартия за принтер например. В европейската и световната практика този вид дейност се третира с много по-конкретни и ясни правила, така че да не се допускат лоши практики, каквито наблюдаваме през последните години у нас. Това заяви в студиото на ФАКТИ председателят на УС на Камарата на архитектите в България (КАБ) арх. Борислав Игнатов.

Според него проблемът е и обективен и е заложен в ЗОП. Затова КАБ в последната година и половина е направила анализ на над 400 поръчки и изготвя доклад, който ще бъде представен на Министерски съвет.

"Близо 50% от проверените поръчки съдържат некоректни и дискриминационни условия, не се заплащат дейности, ако общината остане без финансиране, все неща, които съсипват дребния и среден бизнес", заяви арх. Игнатов.

"В строителството и в проектирането има голяма криза с кадрите. За съжаление, България не прави нищо, за да задържи своите кадри. За сравнение мога да дам Румъния, която има същия проблем, но там секторът е обявен за стратегически за следващите 10 г. Всички заети в него на заплата от работника до гл. архитект на даден обект са освободени от данък общ доход. Ако България не направи нещо подобно, скоро нашите хора ще започнат да заминават и за Румъния. Аз подозирам, че там ще започне и регистрация на проектантски бюра и строителни фирми", коментира той.

"Другата криза при обществените поръчки е в условията, които се задават. Първо, в повечето общини няма кадри, които да напишат архитектурно задание за самата бъдеща поръчка. Камарата предлага експертна сила да изготвяме тези становища и задания за тях, за да бъдат грамотно написани и да се знае какво точно се иска от участниците.

Вторият проблем е залагането на дискриминационни, неизпълними условия за 90% от фирмите в България. Често се изисква такъв набор документи и доказателства за предишен опит, за наличен персонал, че накрая за всички обществени поръчки от цяла България участват от 10 до 50 фирми общо. Всички останали над 4000 архитекта и много повече инженери всъщност нямат достъп до поръчките.

При поръчка за площад например се изискват два направени площада през последните 5 години, ясно е, че на това условие отговарят 1 или 2 фирми в цялата страна. Държавата и обществото губи от това, че обществените поръчки са направени по кройка да задоволяват много малък брой фирми, оказва се, че не фирмите изпълняват изискванията на държавата, а държавата прави поръчки, които да са подходящи само за определен кръг фирми. Това води до загуба на голям потенциал и преразход на средства. Когато за един открит архитектурен конкурс има само 4 или 5 участника, те много често си споделят и персонал след това, не е истинската конкуренция. Който и да спечели от четиримата много често после работят заедно. Реално се получава един миникартел при участието в обществените поръчки", каза арх. Игнатов.

В чужбина

В идеалния случай при изграждане на площад или сграда се обявява открит международен конкурс - за идейната фаза. Този конкурс не изисква много средства и могат да участват 50-300 фирми. След като се избере победител проектите се качват онлайн, прави се галерия. Решението може да се гледа в продължение на месеци и да се приеме от хората или да има обществено обсъждане. Победителят заедно с резултатите от обсъждането вече са основа за заданието и техническия проект. Чак тогава се възлага търг за строителство и всички участници имат яснота какво трябва да се прави и могат да го устойностят в таблици. Така се избира най-добрата оферта.

У нас

Не само, че не се провежда архитектурен конкурс, но и през последните години се установи практиката "инженеринг". Строителят директно участва в строителна поръчка с оферта, без да има проект. Върви се към измисляне на решението по време на строителството. Никой не знае какво ще се прави, няма обществено обсъждане. Подменят се материали с цел печалба, удължават се срокове, резултатите са налице.

Целия разговор с председателя на УС на КАБ арх. Борислав Игнатов гледайте във видеото:

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Майн Рид
(гост)

Неутрално
1 Отговор
В територията Герберистан всичко е планирано и под конрола на вожда от Банкя Голямата Лоена Буца

Оценка:
-4 +72

Архитект
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Когато критерият за избор на победител в процедура е най-ниска цена и най-кратък срок , така ще е .

Коментиран от #3


Оценка:
-2 +44

Стрелата
(гост)

Неутрално
3 Отговор

До коментар #2 от "Архитект":


До като не задължат "великите" архитекти да минават задължително психо тест, ще е така в БГ

Коментиран от #14


Оценка:
-6 +21

ФИЧЕТО
(гост)

Неутрално
4 Отговор
Никакви ограничения няма в обществените поръчки! Условията за доказан професионален опит и обороти е абсолютно задължително. Когато спечели малка фирма и тогава събира кадри "от кол и от въже" се получават некачествени ремонти и строежи.

Коментиран от #5, #22


Оценка:
-43 +3

Той
(гост)

Неутрално
5 Отговор

До коментар #4 от "ФИЧЕТО":


То пък големите фирми знаеш ли колко пари трябва да дадат на джоб а?

Коментиран от #10


Оценка:
-1 +23

alenov
(гост)

Неутрално
6 Отговор
Вие в тази измислена камара по-добре да млъкнете, че толкова простотии наговорихте през последната една седмица, че бихте Цветанов и Сидеров взети заедно.

Оценка:
-12 +19

АБВ
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Изглежда в тази т.нар. "Държава България" нищо,подчертавам НИЩО не работи,както трябва-в полза на НАРОДА,в полза на ДЪРЖАВАТА.Да,държавата,това е ТОЙ,оня,Винету,дето не знае ни английски,ни френски,ни немски...Изходът ли?Ами ТЕРМИНАЛ 2,на всички това ни остана.

Коментиран от #23


Оценка:
-1 +37

8
Този коментар е премахнат от модератор
Камарата
(гост)

Неутрално
9 Отговор
Има членски внос, с който се поддържа администрация. Тя трябва нещо да работи, да изследва, да проследява, за да си заслужи заплатата. Доколко е полезно? Когато това е практика от 20 години и сега ли сравниха себе си с развитите страни?
Една обществена тоалетна не могат да проектират, изпълнят и поддържат качествено. Навсякъде липсва професионализъм. И при тях е така.

Оценка:
-5 +22

ФИЧЕТО
(гост)

Неутрално
10 Отговор

До коментар #5 от "Той":


Първо се научи да мислиш и да се изразяваш правилно, а после се опитвай да пишеш глупости!

Оценка:
-9 +4

Стоянов
(гост)

Неутрално
11 Отговор
Запомнете този мъж .Познаван го лично от 25години.Изключителен е.Не всеки ден може човек да срешне такъв като него.Дано не го смачкат и него.

Коментиран от #12


Оценка:
-0 +31

Bahti
(гост)

Неутрално
12 Отговор

До коментар #11 от "Стоянов":


За съжаление, Вече се е случило.

Оценка:
-3 +6

точен си
(гост)

Неутрално
13 Отговор
до коментар 2 Архитект-Не случаино има поговорка-НЕ СЪМ ТОЛКОВА БОГАТ ЧЕ ДА КУПУВАМ ЕВТИНО-заради евтините цени виждаме резултатите

Коментиран от #15


Оценка:
-0 +16

14
Този коментар е премахнат от модератор
Архитект
(гост)

Неутрално
15 Отговор

До коментар #13 от "точен си":


В Европа е измислено : когато има търг за поръчка - най-високата и най-ниската цена като оферта отпадат. Конкурират се останалите. Така хем цената е реална /ниска/ , хем има истанска конкуренция. Казвали сме го 100 пъти. Знаят го. Но не е изгодно на .............сещайте се кои. Затова и не се въвежда. Елементарно е. Само да се впише като условие в търга. Нищо друго. Няма промяна на закон , няма нищо. А отделен въпрос е с колко пари от спечелената цена на търга на строителя реално му остават да изпълни поръчката. От най-ниската цена - понякога - половината.

Оценка:
-1 +13

шефа на
(гост)

Неутрално
16 Отговор
Шефът на това и шефът на онова могат да ми целунат ..... шефът на прокуратурата не е осъдил никого, защото шефът на съдебната пуска всички. приятелят му, шефът на сметната, не върши никаква работа, за да му остава време да си гаврътка с приятелчето - шефа на бнб. отделно от това още хиляди шефове на национално равнище, който живеят на бюджетна издръжка. нужно ли е да се казва, че ефективността им на тия е под 5%.

Оценка:
-0 +15

123
(гост)

Неутрално
17 Отговор
Всичко е за мои човек.ГЕРБ надмина комуната по кражби хората са отвратени и затова терминал 2 .Жалко много жалко.

Коментиран от #21


Оценка:
-1 +11

ДЕМОНкрация
(гост)

Неутрално
18 Отговор
Всичко е картели!!! Трябва 90% изтребване до девето коляно на бизнесмените и смяна на политическата система. Също така изтребване на поне 50% от дебилното население, което с лошо поведение или мекушавост създават злодеи!

Оценка:
-0 +8

Кмета
(гост)

Неутрално
19 Отговор
И накрая кво, Боко решава коой ще намаже филията и то дебело за всеобщо наша сметка!

Оценка:
-1 +7

Все още шеф
(гост)

Неутрално
20 Отговор
Не си мислете, че само Боко решава. Властта идва и си отива, но 90% от хората на държавна заплата си остават. Те са истинската власт. И го знаят. Някой да е чул ведомство е Бг да е намалило бюджета си за последните 60-70 години. Два пъти в БГ история сме били най-богатите или сред в Европа - преди първата и преди втората световни войни. И при двата случая, партиите са били много малко. България трябва да има много малко хора в политиката. И второ - комунизмът е върнал най-прекрасната страна в света доста назад. Много, много назад. Не може умният и работливият да е зависим от глупавият и мързеливият.

Оценка:
-1 +2

:))
(гост)

Неутрално
21 Отговор

До коментар #17 от "123":


Каквото можеше да окрадат комутата, окрадоха го. Останаха само голите гъзове и икономиката на фантазиите. Сега има какво да се краде. Една държавна институция гласува колко пари къде. Друга събира. Трета харчи. Четвърта... нищо не контролира. И на въпросът на всички въпроси - кога контролират? Само със скандали преди избори ли?

Оценка:
-1 +2

22
Този коментар е премахнат от модератор
Борил
(гост)

Неутрално
23 Отговор

До коментар #7 от "АБВ":


Ами прав ти път!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Евгени Дайнов
Политологът Евгени Дайнов обрисува българина
Българинът се прави на тарикат, но всеки пройдоха може да го излъже."

Още бисери