ФАКТИ.БГ

Преработватели: Бизнесът не бива да страда, защото властта не се справя с контрола (ВИДЕО)

България има една много добра законна индустрия за оползотворяване на отпадъци, заяви Севдалин Спасов

Публикувана: 20 Януари, 2020 14:27
26 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5649
Преработватели: Бизнесът не бива да страда, защото властта не се справя с контрола (ВИДЕО)
Севдалин Спасов
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.

Много се спекулира по темата, нека направим разлика между боклук и отпадък, думата "боклук" взе връх. Боклукът наистина трябва да бъде изчистен, както от улиците, така и от държавата като цяло. Отпадъците са нещо друго, те са нещо, което човечеството така или иначе генерира, ние трябва да ги третираме и те могат да бъдат ценна суровина за някой друг. Това заяви в студиото на ФАКТИ председателят на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора Севдалин Спасов употреба във връзка с искането на премиера за мораториум върху вноса на отпадъци.

"Отпадъците, ако бъдат третирани както трябва, могат да бъдат в основата на една нова кръгова икономика и една такава забрана може да повреди устоите на тази икономика и не бива да се стига до нея. Ние съзнаваме тревожността на проблема, той е проблем за цялото общество, ние също дишаме този мръсен въздух и искаме да решим проблема и сме готови изцяло да съдействаме на министерството. Проблемът не е от днес, той е от доста време, ние сме сигнализирали многократно за незаконния внос. Една такава забрана само ще задълбочи проблема, защото тогава на практика ще бъдат забранени законните търговци, а незаконната дейност ще продължи и ще се усили. Налице наистина е незаконен внос и решението е в контрола по места. РИОСВ-тата и кметовете трябва да си свършат работата, а бизнесът да си работи - ние сме достатъчно контролирани и в момента", каза Спасов.

Той уточни, че около текстилните отпадъци, които пристигат у нас за преработка са над 35 000 тона годишно, което представлява около 10% от общия обем отпадъци, които пристигат законно у нас.

"Законно можем да преработим толкова, колкото има икономически смисъл. Последните години се направиха големи инвестиции, както циментовите заводи, така и други преработвателни предприятия в България, и могат да приемат сериозни количества.

В изгарянето на отпадъци няма нищо лошо, стига то да е направено в оторизирани и сертифицирани инсталации. Според статистиката на Евростат ние сме много назад по изгаряне на отпадъци за енергийно оползотворяване, така наречените RDF отпадъци (преработен смесен отпадък, който е готов за енергийно оползотворяване). Тези инсталации са пригодени за горене без да замърсяват околната среда.

Много по-замърсяващо е да се депонират отпадъци (да се закопават), защото те продължават да живеят така, тлеят с векове и продължават да произвеждат въглероден двуокис и метан. Това продължава да се прави и до 2025 г. страната ни трябва да минимизира този начин на оползотворяване и да премине към повторната употреба, защото това е най-екосъобразният начин на третиране. След това са рециклирането, енергийно оползотворяване и на последно място е депонирането", обясни Севдалин Спасов.

"Пресилени ми се струват изказванията, че сме се превърнали в сметище. България има една много добра законна индустрия за оползотворяване на отпадъци. По принцип в Източна Европа е така, защото трудът е по-ниско платен, а е по-трудоемък отрасъл, има много сортиране, не говорим само за текстилни отпадъци, а като цяло. Особено сега, след като Китай затвори приемането на отпадъци, много държави направиха инсталации. Германия също последните години направи заводи за отпадъци, даже не им достига суровина и Италия е основен износител за германските заводи. Това е според официалната, законна част на нещата. Между 100 и 200 евро на тон (в зависимост от отпадъка) струва третирането на съответния отпадък", каза още председателят на асоциацията.

Той обясни, че България, заедно с Полша и Унгария е много напред в оползотворяването на текстилни отпадъци.

"При една забрана буквално за седмици ще затворим врати. Фабриките ни имат суровина за няколко седмици. Това е обемиста суровина, не можем да задържаме за повече време, с става въпрос за няколко хиляди човека. Само във Варна има 4-5 големи фабрики, в които са заети над 2000 човека, които сортират дрехи втора употреба", каза Спасов.

"Мораториум върху вноса на отпадъци ще бъде в противоречие с европейските директиви. И сега според действащото европейско законодателство, Регламент 1013, който урежда търговията с отпадъци, България би била в нарушение, тя би била в нарушение и на Базелската конвенция, която сме подписали. Източна Европа внася и преработва отпадъците на Западна Европа - за зло или за добро - така е. Бизнесът не бива да страда, защото управляващите не могат да се справят с контрола", заяви той.

Целия разговор със Севдалин Спасов гледайте във видеото:

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.5 от 10 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
Сметовоз
2 Отговор
В България си имаме достатъчно отпадъци. Започнете от там и изчистете първо тях-всичките, пък тогава може евентуално да се помисли за нещо отвън, но едва ли ще се наложи.

Оценка:
-1 +28

Безпрекословно
3 Отговор
Пълна и постоянна забрана за внос на каквито и да е отпадъци!

Коментиран от #4


Оценка:
-6 +45

Домакин
4 Отговор

До коментар #3 от "Безпрекословно":


Това може да го искаш, само ако доходите на хората скочат тройно! Много хора се обличат главно с дрехи втора ръка. А много пък работят в такива фирми. И с нищо не замърсяват природата.

Оценка:
-21 +6

5
Този коментар е премахнат от модератор
Byg
6 Отговор
Властта много бързо може да се справи с контрола , както се вижда между другото и от вас вносителите , нали за това ревеш в момента. Погледнато в по широка перспектива от тук изговореното виждам че властта ви показва какво може да се случи ако продължавате да внасяте незаконно , а вие от ваша страна я молите да не ви бие като обещавате че вече ще слушате и ще си плащате данъците. Времената на дивия комунизъм с опцията аз на тебе ти на мене си отминават , има си закони и те трябва да се спазват от всички.

Оценка:
-3 +19

jorj
7 Отговор
Отпадъци трябва да се внасят и преработват по съответната технология без да има опасност за човек и природа, така както се прави в нормална държава, това е бизнес и той е полезен !!!!! Изгаряне на отпадъци по КОВАЧКАТА ПРЕСТЪПНА "ТЕХНОЛОГИЯ" С КОЯТО СЕ ОБГАЗЯВАНЕ И ТРОВИ ВСИЧКО - НЕ !!!!!! ЗАТВОРЕТИ МУ ЦЕНТРАЛИТЕ, В ТЯХ РАБОТЯТ МОЛКО ХОРА ЗА БЕЗ ПАРИ, ТЕХНИКАТА Е СТАРА, АВОРШРАЩА ПОСТОЯННО, ХОРАТА РАБОТЕЩИ ТАМ СА КАТО В ГАЗОВА КАМЕРА А ЖИВЕЕЩИТЕ В ОКОЛНИТЕ ГРАДОВЕ СА ПОДЛОЖЕНИ НА ПОСТОЯННО ОТРОВНО ОБГАЗЯВАНЕ !!!!!

Оценка:
-2 +20

Фасул чорба
8 Отговор
България трябва да се изчисти от Политическите боклуци , много вождове , малко индианци

Оценка:
-1 +15

Гост
9 Отговор
Ревнал е защото го контролират какво внася и какво рециклира и какво гори. Ковачки да сте чули да протестира?

Оценка:
-1 +18

пролетарий
10 Отговор
Ама много се ядосвам, когато някой каже, че видите ли бизнесът му щял да пострада. На този същия, а и някой друг да му пука, когато страда моят бизнес? А?

Оценка:
-1 +23

Гост
11 Отговор
Има от господари на ефира как човек си купува текстил за горене. Защото същите тези фирми трябва да платят за лудо на тонаж за сертифицираното му горене, а в същото време през домашните комини взимат дори някой лев за това че дават ценна суровина за отопление.

Коментиран от #12


Оценка:
-0 +11

Точно така е
12 Отговор

До коментар #11 от "Гост":


1 лв струва баличка от 10 кг, и после от комините на комшиите излиза смрад, та дрънка, тоя реве, та се къса, ама лъже като дрът сиганнин.

Оценка:
-0 +16

Така трябва ама
13 Отговор
https://fakti.bg/world/439810-malaizia-varna-na-velikobritania-konteineri-s-otpadaci

Прочетете как постъпват в Малайзия, защо ли имам съмнение, че тези върнати от тях боклуци, ще се озоват у нас

Оценка:
-1 +0

ПЕНКО
14 Отговор
ПРОКУРАТУРАТА ДА ПРОВЕРИ ДАЛИ ТЕХНОЛОГИИТЕ ЗА ПРЕРАБОТКА ЗАМЪРСЯВАТ БЛГАРИЯ-ОТ ДОЛУ И ОТГОРЕ !!! АКО НЕ ЗАМЪРСЯВАТ ДА "БАЧКАМЕ " -НО АКО ЗАМЪРСЯВАТ ДА УБИВАМЕ И ЛИКВИДИРАМЕ СЕМЕЙСТВАТА НА КОМБИНАТОРИТЕ -С ЦЕЛ БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦЕТА !!!!!!!!!!!!

Оценка:
-0 +6

Псевдо бизнесмени
15 Отговор
В БГ няма място нито за преработка, нито за изгаряне, нито за складиране на чужди боклуци!!! КОЯТО ДЪРЖАВА Е ПРОИЗВЕЛА БОКЛУЛА ТЯ ДА СИ ГО ПРЕРАБОТВА, СКЛАДИРА И ИЗГАРЯ!!!! Аман от пишман бизнесмени като тоя, които от простотия се чудят какво зверство да извършат за пари!!!

Оценка:
-2 +9

Барут Бей
16 Отговор
Защо си назначихте такива бизнес****** ? Работодател означава отговорен човек, а не хайдук.

Оценка:
-0 +9

Кап. Некрасов
17 Отговор
Докато крадяха (купуваха вода по 13 ст и боклуци от цял свят), всичко беше наред, а сега се сетиха за контрол ха-ха

Оценка:
-0 +6

Безогледно печалбарство
18 Отговор
Страната се напълни с отпадъци от край време. Защо не пишете за радиоактивните отпадъци с които са запълнени мините на бившето Тополовградско предприятие? Само дето децата на тези които напълниха страната с опасни отпадъци отдавна са в чужбина.

Оценка:
-1 +8

dalgoto mite
19 Отговор
ZASHTO E IZTRIT POST N-1.?

Оценка:
-0 +2

Стефан
20 Отговор
Какъв бизнес имаш ти бе боклук, ако не се отчиташ на някой в министър или по нагоре си извън копанката, за пари ще продадете и майките си, то само една природа ни остана вземете и нея да съсипете, било добър бизнес, ей аланколууу, ако е така няма да ти го дадат на тебе бе, шамшал, ИЗВОДА Е ЯСЕН - само в гипсово корито или да гледаш цветята от към корена.

Оценка:
-0 +8

ИВАН
21 Отговор
Хаха, ама наистина яко сме оглупели, щом позволяваме някой да ни втълпява и да ни убеждава, че боклука е полезен, витаминозен и не е вреден - тия съвсем за балъци ни взеха

Оценка:
-0 +6

ИВАН
22 Отговор
Тая пластмаса и боклуци, както и да ги гориш, в каквито и пещи - все си е отрова, не се лъжете господа и госпожици ... единствено сухите дърва са най чистото гориво за отопление за камината, печката ...садете дървета

Оценка:
-0 +7

Пак Аз
23 Отговор
Севдалинчо, нали няма да се разсърдиш , ако ти кажа , че си БОКЛУК ?

Оценка:
-0 +6

Димитър
24 Отговор
Хахахаха този смешник за себе си ли говори ? Защо не казва за незаконните площадки в Горна Оряховица, Велико Търново и Разград(много фирми са регистрирани в Разград) основно на сирийски лица , отделно имат и "допълнителен" доход страничен от основната дейност ... Законно ? Хахахахаа

Оценка:
-0 +5

Димитър
25 Отговор
Като същите лица имат и много фирми ... Преди да минат 50 000лв регистрират нова за да не минават по ДДС и укриват данъци.

Оценка:
-0 +4

Пълна забрана
26 Отговор
Пълна забрана за 100 години напред за внос на какъвто и да било боклук. След 100 години - нова забрана! Само така в България ще се отървем от боклучарския "бизнес", който трови и замърсява България, като ни прави световно сметище и световно гето, за да печелят едни намазани тарикати, които се самонаричат "бизнесмени".

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Джон Кери
Бившият държавен секретар на САЩ със съвет към студенти от Харвардския университет
Учете руски!"

Още бисери
ТОП 5