ФАКТИ.БГ

Преработватели: Бизнесът не бива да страда, защото властта не се справя с контрола (ВИДЕО)

България има една много добра законна индустрия за оползотворяване на отпадъци, заяви Севдалин Спасов

Публикувана: 20 Януари, 2020 14:27
26 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6561
Преработватели: Бизнесът не бива да страда, защото властта не се справя с контрола (ВИДЕО)
Севдалин Спасов
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.

Много се спекулира по темата, нека направим разлика между боклук и отпадък, думата "боклук" взе връх. Боклукът наистина трябва да бъде изчистен, както от улиците, така и от държавата като цяло. Отпадъците са нещо друго, те са нещо, което човечеството така или иначе генерира, ние трябва да ги третираме и те могат да бъдат ценна суровина за някой друг. Това заяви в студиото на ФАКТИ председателят на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора Севдалин Спасов употреба във връзка с искането на премиера за мораториум върху вноса на отпадъци.

"Отпадъците, ако бъдат третирани както трябва, могат да бъдат в основата на една нова кръгова икономика и една такава забрана може да повреди устоите на тази икономика и не бива да се стига до нея. Ние съзнаваме тревожността на проблема, той е проблем за цялото общество, ние също дишаме този мръсен въздух и искаме да решим проблема и сме готови изцяло да съдействаме на министерството. Проблемът не е от днес, той е от доста време, ние сме сигнализирали многократно за незаконния внос. Една такава забрана само ще задълбочи проблема, защото тогава на практика ще бъдат забранени законните търговци, а незаконната дейност ще продължи и ще се усили. Налице наистина е незаконен внос и решението е в контрола по места. РИОСВ-тата и кметовете трябва да си свършат работата, а бизнесът да си работи - ние сме достатъчно контролирани и в момента", каза Спасов.

Той уточни, че около текстилните отпадъци, които пристигат у нас за преработка са над 35 000 тона годишно, което представлява около 10% от общия обем отпадъци, които пристигат законно у нас.

"Законно можем да преработим толкова, колкото има икономически смисъл. Последните години се направиха големи инвестиции, както циментовите заводи, така и други преработвателни предприятия в България, и могат да приемат сериозни количества.

В изгарянето на отпадъци няма нищо лошо, стига то да е направено в оторизирани и сертифицирани инсталации. Според статистиката на Евростат ние сме много назад по изгаряне на отпадъци за енергийно оползотворяване, така наречените RDF отпадъци (преработен смесен отпадък, който е готов за енергийно оползотворяване). Тези инсталации са пригодени за горене без да замърсяват околната среда.

Много по-замърсяващо е да се депонират отпадъци (да се закопават), защото те продължават да живеят така, тлеят с векове и продължават да произвеждат въглероден двуокис и метан. Това продължава да се прави и до 2025 г. страната ни трябва да минимизира този начин на оползотворяване и да премине към повторната употреба, защото това е най-екосъобразният начин на третиране. След това са рециклирането, енергийно оползотворяване и на последно място е депонирането", обясни Севдалин Спасов.

"Пресилени ми се струват изказванията, че сме се превърнали в сметище. България има една много добра законна индустрия за оползотворяване на отпадъци. По принцип в Източна Европа е така, защото трудът е по-ниско платен, а е по-трудоемък отрасъл, има много сортиране, не говорим само за текстилни отпадъци, а като цяло. Особено сега, след като Китай затвори приемането на отпадъци, много държави направиха инсталации. Германия също последните години направи заводи за отпадъци, даже не им достига суровина и Италия е основен износител за германските заводи. Това е според официалната, законна част на нещата. Между 100 и 200 евро на тон (в зависимост от отпадъка) струва третирането на съответния отпадък", каза още председателят на асоциацията.

Той обясни, че България, заедно с Полша и Унгария е много напред в оползотворяването на текстилни отпадъци.

"При една забрана буквално за седмици ще затворим врати. Фабриките ни имат суровина за няколко седмици. Това е обемиста суровина, не можем да задържаме за повече време, с става въпрос за няколко хиляди човека. Само във Варна има 4-5 големи фабрики, в които са заети над 2000 човека, които сортират дрехи втора употреба", каза Спасов.

"Мораториум върху вноса на отпадъци ще бъде в противоречие с европейските директиви. И сега според действащото европейско законодателство, Регламент 1013, който урежда търговията с отпадъци, България би била в нарушение, тя би била в нарушение и на Базелската конвенция, която сме подписали. Източна Европа внася и преработва отпадъците на Западна Европа - за зло или за добро - така е. Бизнесът не бива да страда, защото управляващите не могат да се справят с контрола", заяви той.

Целия разговор със Севдалин Спасов гледайте във видеото:

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.7 от 11 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
Сметовоз
2 Отговор
В България си имаме достатъчно отпадъци. Започнете от там и изчистете първо тях-всичките, пък тогава може евентуално да се помисли за нещо отвън, но едва ли ще се наложи.

Оценка:
-1 +28

Безпрекословно
3 Отговор
Пълна и постоянна забрана за внос на каквито и да е отпадъци!

Коментиран от #4


Оценка:
-6 +45

Домакин
4 Отговор

До коментар #3 от "Безпрекословно":


Това може да го искаш, само ако доходите на хората скочат тройно! Много хора се обличат главно с дрехи втора ръка. А много пък работят в такива фирми. И с нищо не замърсяват природата.

Оценка:
-21 +6

5
Този коментар е премахнат от модератор.
Byg
6 Отговор
Властта много бързо може да се справи с контрола , както се вижда между другото и от вас вносителите , нали за това ревеш в момента. Погледнато в по широка перспектива от тук изговореното виждам че властта ви показва какво може да се случи ако продължавате да внасяте незаконно , а вие от ваша страна я молите да не ви бие като обещавате че вече ще слушате и ще си плащате данъците. Времената на дивия комунизъм с опцията аз на тебе ти на мене си отминават , има си закони и те трябва да се спазват от всички.

Оценка:
-3 +19

jorj
7 Отговор
Отпадъци трябва да се внасят и преработват по съответната технология без да има опасност за човек и природа, така както се прави в нормална държава, това е бизнес и той е полезен !!!!! Изгаряне на отпадъци по КОВАЧКАТА ПРЕСТЪПНА "ТЕХНОЛОГИЯ" С КОЯТО СЕ ОБГАЗЯВАНЕ И ТРОВИ ВСИЧКО - НЕ !!!!!! ЗАТВОРЕТИ МУ ЦЕНТРАЛИТЕ, В ТЯХ РАБОТЯТ МОЛКО ХОРА ЗА БЕЗ ПАРИ, ТЕХНИКАТА Е СТАРА, АВОРШРАЩА ПОСТОЯННО, ХОРАТА РАБОТЕЩИ ТАМ СА КАТО В ГАЗОВА КАМЕРА А ЖИВЕЕЩИТЕ В ОКОЛНИТЕ ГРАДОВЕ СА ПОДЛОЖЕНИ НА ПОСТОЯННО ОТРОВНО ОБГАЗЯВАНЕ !!!!!

Оценка:
-2 +20

Фасул чорба
8 Отговор
България трябва да се изчисти от Политическите боклуци , много вождове , малко индианци

Оценка:
-1 +15

Гост
9 Отговор
Ревнал е защото го контролират какво внася и какво рециклира и какво гори. Ковачки да сте чули да протестира?

Оценка:
-1 +18

пролетарий
10 Отговор
Ама много се ядосвам, когато някой каже, че видите ли бизнесът му щял да пострада. На този същия, а и някой друг да му пука, когато страда моят бизнес? А?

Оценка:
-1 +23

Гост
11 Отговор
Има от господари на ефира как човек си купува текстил за горене. Защото същите тези фирми трябва да платят за лудо на тонаж за сертифицираното му горене, а в същото време през домашните комини взимат дори някой лев за това че дават ценна суровина за отопление.

Коментиран от #12


Оценка:
-0 +11

Точно така е
12 Отговор

До коментар #11 от "Гост":


1 лв струва баличка от 10 кг, и после от комините на комшиите излиза смрад, та дрънка, тоя реве, та се къса, ама лъже като дрът сиганнин.

Оценка:
-0 +16

Така трябва ама
13 Отговор
https://fakti.bg/world/439810-malaizia-varna-na-velikobritania-konteineri-s-otpadaci

Прочетете как постъпват в Малайзия, защо ли имам съмнение, че тези върнати от тях боклуци, ще се озоват у нас

Оценка:
-1 +0

ПЕНКО
14 Отговор
ПРОКУРАТУРАТА ДА ПРОВЕРИ ДАЛИ ТЕХНОЛОГИИТЕ ЗА ПРЕРАБОТКА ЗАМЪРСЯВАТ БЛГАРИЯ-ОТ ДОЛУ И ОТГОРЕ !!! АКО НЕ ЗАМЪРСЯВАТ ДА "БАЧКАМЕ " -НО АКО ЗАМЪРСЯВАТ ДА УБИВАМЕ И ЛИКВИДИРАМЕ СЕМЕЙСТВАТА НА КОМБИНАТОРИТЕ -С ЦЕЛ БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦЕТА !!!!!!!!!!!!

Оценка:
-0 +6

Псевдо бизнесмени
15 Отговор
В БГ няма място нито за преработка, нито за изгаряне, нито за складиране на чужди боклуци!!! КОЯТО ДЪРЖАВА Е ПРОИЗВЕЛА БОКЛУЛА ТЯ ДА СИ ГО ПРЕРАБОТВА, СКЛАДИРА И ИЗГАРЯ!!!! Аман от пишман бизнесмени като тоя, които от простотия се чудят какво зверство да извършат за пари!!!

Оценка:
-2 +9

Барут Бей
16 Отговор
Защо си назначихте такива бизнес****** ? Работодател означава отговорен човек, а не хайдук.

Оценка:
-0 +9

Кап. Некрасов
17 Отговор
Докато крадяха (купуваха вода по 13 ст и боклуци от цял свят), всичко беше наред, а сега се сетиха за контрол ха-ха

Оценка:
-0 +6

Безогледно печалбарство
18 Отговор
Страната се напълни с отпадъци от край време. Защо не пишете за радиоактивните отпадъци с които са запълнени мините на бившето Тополовградско предприятие? Само дето децата на тези които напълниха страната с опасни отпадъци отдавна са в чужбина.

Оценка:
-1 +8

dalgoto mite
19 Отговор
ZASHTO E IZTRIT POST N-1.?

Оценка:
-0 +2

Стефан
20 Отговор
Какъв бизнес имаш ти бе боклук, ако не се отчиташ на някой в министър или по нагоре си извън копанката, за пари ще продадете и майките си, то само една природа ни остана вземете и нея да съсипете, било добър бизнес, ей аланколууу, ако е така няма да ти го дадат на тебе бе, шамшал, ИЗВОДА Е ЯСЕН - само в гипсово корито или да гледаш цветята от към корена.

Оценка:
-0 +8

ИВАН
21 Отговор
Хаха, ама наистина яко сме оглупели, щом позволяваме някой да ни втълпява и да ни убеждава, че боклука е полезен, витаминозен и не е вреден - тия съвсем за балъци ни взеха

Оценка:
-0 +6

ИВАН
22 Отговор
Тая пластмаса и боклуци, както и да ги гориш, в каквито и пещи - все си е отрова, не се лъжете господа и госпожици ... единствено сухите дърва са най чистото гориво за отопление за камината, печката ...садете дървета

Оценка:
-0 +7

Пак Аз
23 Отговор
Севдалинчо, нали няма да се разсърдиш , ако ти кажа , че си БОКЛУК ?

Оценка:
-0 +6

Димитър
24 Отговор
Хахахаха този смешник за себе си ли говори ? Защо не казва за незаконните площадки в Горна Оряховица, Велико Търново и Разград(много фирми са регистрирани в Разград) основно на сирийски лица , отделно имат и "допълнителен" доход страничен от основната дейност ... Законно ? Хахахахаа

Оценка:
-0 +5

Димитър
25 Отговор
Като същите лица имат и много фирми ... Преди да минат 50 000лв регистрират нова за да не минават по ДДС и укриват данъци.

Оценка:
-0 +4

Пълна забрана
26 Отговор
Пълна забрана за 100 години напред за внос на какъвто и да било боклук. След 100 години - нова забрана! Само така в България ще се отървем от боклучарския "бизнес", който трови и замърсява България, като ни прави световно сметище и световно гето, за да печелят едни намазани тарикати, които се самонаричат "бизнесмени".

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Антон Тодоров
Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров коментира скандала с „Грипен“.
Трибестанът на БСП не стига на Радев да вдигне самолета...."

Още бисери