Last news in Fakti

23 Юни, 2020 23:45 15 669 46

Христо Иванов пред ФАКТИ: Борисов затъва в убийствена зависимост от Сараите

  • христо иванов-
  • демократична българия-
  • бойко борисов-
  • снимки-
  • делян пеевски-
  • дпс-
  • иван гешев-
  • васил божков-
  • сараите

''И Гешев, и Борисов в момента са на трупчета'', смята бившият ни правосъден министър

Христо Иванов пред ФАКТИ: Борисов затъва в убийствена зависимост от Сараите - 1
Снимка: ФАКТИ

''Свидетели сме наистина на един забележителен период, в който от страна на Божков и от страна на неизвестния разпространител на тези записи и на тези снимки се получи един обемен, триизмерен портрет на Борисов и на властта у нас като реалност, като практика. И това е най-близко до понятието ''порнография''. Защото порнография означава разголване на гръцки. Пред нас властта в България се разголи в пряк и в преносен смисъл, видяхме я такава, каквато не искаме да я видим. Виждаме парченца от нея, крайченца от нея през годините. Казваме си: ''Не, не, няма да вярвам в това. Затваряме очи за това''. Но сега някак си ми се струва, че даже на нас ни се връща това затваряне на очите''. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ съпредседателят на ''Демократична България'' и бивш министър на правосъдието - Христо Иванов.

''Всеки един елемент на тази картина - подкупите, парите в кеш, кюлчетата злато, езикът, начинът на планиране на тези операции с участието на главния прокурор и неговия заместник, отношението към международните партньори - всичко това ние сме го чували, всичко това ние сме го виждали, всичко това ние го знаем. Взето заедно, в букет, представено в цялост, е наистина забележителен момент, който се случва точно преди парламентарните избори. Като че ли е един подарък на съдбата. Надявам се да не се окаже като поредното пророчество на някоя пророчица, на която не ѝ се обръща внимание, какво ни очаква, ако не погледнем тази реалност в нейната цялост'', допълни Иванов.

''Доколкото аз мога да преценя става дума за един клан, една група хора, които навън са си гарантирали пълната недосегаемост чрез прокуратурата, чрез поредица от назначения на контролируеми и зависими от тях прокурори, а навътре са се разбрали за омерта. Те са считали, че наистина няма нужда да се пазят. Всичко, което виждаме като неща, които изпадат някак си през цепките на тази омерта, на този кръг, е свидетелство за едно безумно безгрижие.Аз мисля, че тези снимки трябва да ги третираме като верни, докато не е оборено това нещо. Всичко това показва едно спокойствие, че никой никога няма да наруши тази омерта. Случва се някакво пропукване и тук интересното е какво ще се случи с това пропукване, как ще се развие.

Моята теория е, че г-н Пеевски и кръговете зад него решиха да направят генерален ремонт на задкулисието и на декорите, зад които това задкулисие функционира. В рамките на този ремонт трябваше да заменят някои фигури от миманса, но също така и да сменят някои от механизмите. Това преминаване към одържавяване по различни начини, акцентът върху това, че се засилва ролята на държавата в икономиката вещае нова корупционна технология. Това е нещо, което се вижда много добре, анализирайки историята на путинския режим. Путин също се легитимира, разчиствайки от терен олигарси, наследени от елцинската епоха, които вече бяха станали твърде скандални, твърде бодящи очите на населението и твърде излишни за оперирането на модела. След което техните активи станаха държавни, по един или друг начин, и сега техните компании се управляват от държавни чиновници и там краденето става много по-лесно. Няма нужда да имитираш частна собственост, да даваш обяснения за парични потоци, директно се бърка в джоба на данъкоплатеца и се взима това, което е необходимо. Очевидно има в някаква степен подготовка ние да преминем към този модел. Ние виждаме, че всеки сектор, до който се докосне Пеевски през Гешев, а и директно през законодателна дейност, това, което се случва е едно извънредно законодателство - одържавяване, вкарване на държавни монополи, беше създаден държавен монопол противоконституционен на хазарта. Аз не съм защитник на хазарта, никой да не ме разбира погрешно. Търговията с горива сега ще бъде одържавена в някаква степен и т.н.

Има пълно по всички фронтове настъпление, елиминиране на всякакви субекти, които биха могли да бъдат..., даже не говоря за осъзната опозиция, говоря за някакви хора, които не са обхванати от този контрол. Това се случва под тази повърхност. Борисов, неговите снимки, неговите записи, според мен са това, което американците нарекоха колатерална щета. Той не е режисьор и не поръчител на всичко това. Той трябва да реши и да избере дали ще удовлетвори исканията на Пеевски и на ДПС в следващия парламент. Мисля, че това е, което се иска. Аз мисля, че Пеевски и ДПС искат не просто да бъдат изключително влиятелни, а искат да са част от дневната власт. Досега как се управляваше България? Денем на слънчева светлина управляваше Борисов, а нощем зад кулисите управляваше Пеевски и всичко това, което е зад него. Сега Пеевски иска да излезе на авансцена, отпред, ако продължа с театралните метафори. Затова е това избелване, безумно, затова Пеевски на 1-ви юни поздравява децата. Той се вживява вече в ролята на публична фигура, нещо средно между Евита Перон, национален лидер и Дядо Добри. Очевидно е, че ще търсят публична демонстрация на своята реална власт, защото искат да излязат от ролята на чудовището, което се крие в мазето. Борисов трябва добре да разбере, че това за него е самоубийство - да влезе в открита коалиция с ДПС. И сигурна се дърпа, но мисля, че те го натискат да приеме това нещо.

За смс-ите между Бойко Борисов и Васил Божков, Христо Иванов заяви следното: ''Борисов де факто потвърди ключови елементи от тях. Борисов на пресконференцията, която даде след получаването на снимките, потвърди наличието на достатъчно непосредствена кореспонденция между себе си и Божков, с което направи версиите на Божков и това, което той публикува, нещо което може да приемем за изходна хипотеза. И тук големият въпрос е, че сега прокуратурата викала Борисов, Менда Стоянова и Владислав Горанов на някакъв разпит. Паралелно, те публикуват материали от своите действия срещу Бобокови, но не виждат необходимост да приложат същия стандарт на прозрачност що се отнася до това, което са научили от Борисов. Но това, което мен още повече ме безпокои е, че въпреки това, че Божков даде няколко пъти заявление, че е готов да бъде разпитан и да предостави доказателства, очевидно има и още, прокуратурата очевидно не прави постъпки, а има процесуална възможност за това човек, който не е в България дистанционно да бъде разпитан. Те могат да го разпитат и аз призовах той да бъде разпитан, за да може да се изчисти това има ли доказателства допълнителни или не. Борисов потвърди кореспонденцията по смс-си с Божков, обърка се в обясненията, оказа се, че той няма добро обяснение защо му е благодарил. Това е една размяна на реплики между него и Полина Паунова от ''Свободна Европа'', която е изключително важно да се анализира, защото Борисов всъщност се оказа гол пред медиите, нямайки възможност да обясни тази размяна на реплики, която той потвърди фактически. След което той потвърди, че поне големи части от записа са верни, защото те си записват заседанията на Изпълнителната комисия, и предположи, че някой е използвал тези записи, за да скалъпи този запис. Тоест големи части от тези изказвания той ни казва, че вероятно са казани. Дали в същата поредност и в същия контекст е това, което остава да бъде установено, ако прилагаме стандарта на максимално съмнение в полза на заподозряния, в случая Борисов.''

Според бившия министър на правосъдието фактът, че снимките с Борисов са правени в различни периоди, изключва възможността това да е дело на Цветан Цветанов. ''Нещо повече те знаят кой е човекът. Защото имайки информация до секундата, в която са направени тези снимки, тъй като метаданните показва това нещо (''Биволъ'', цитираме тук), те много просто могат да установят кои са били гостите или гостенките, които в този момент са посещавали Борисов. Тоест, ние имаме едн много висока степен на поне косвено доказване или индикации, че тези материали съдържат истина в доста висока степен, ако не и 100%. Големият проблем тук е кой ще ни отговори сега на въпроса: колко е тази истина и какви са последиците от нея? Прокуратурата засега не действа. Тя пита Борисов, но не го пита за снимките, пита го за твърденията на Божков. Но не пита Божков за твърденията на Божков при все, че Божков е казал, че е готов да бъде разпитан и да представи доказателства. Прокуратурата си затваря очите и казва: ''Аз не искам да видя твоите доказателства'', не пита Борисов за снимките и не е казала изобщо, че е направила някакви процесуални действия за тези снимки, където виждаме един премиер в среда, в която има сума пари и активи - златни кюлчета, които не могат да бъдат свързани с това, което той декларира в своите декларации. 

Христо Иванов заяви, че личната охрана на Борисов е от 10 години с него (че дори и от периода му кмет) и му е изключително вярна. Още повече, бившият правосъден министър от първо лице свидетелства, че е виждал охраната на премиера Борисов вътре в резиденцията. ''Между другото и в разговорите, които аз съм имал с него в тази вила, той ги е адресирал и ги е включвал в разговора като хора, които са част от неговото домакинство''.

Според него тезата на Борисов, че НСО или Цветанов са организатори на ''Снимкигейт'' издиша. 

От друга страна, ако снимките с милионите в чекмеджето се докажат като истина, то една къща в Барселона би намерила своето обяснение, смята Христо Иванов.

''Прокуратурата не просто е назначена и зависима от целия от този кръг. Гешев, лично, ако се докаже разказът на Борисов за това, че те са планирали тази операция (б.р. за ''Къщите за тъщи'' и повдигането на обвинение на Александър Манолев), идеята, че главният прокурор и зам.-главният прокурор, към този момент Гешев, са планирали конкретни операции с висше политическо лице, е абсолютно нарушение на Конституцията. Още повече и на правилата за честно провеждане на избори. А това се случва в момент, в който се провежда предизборна кампания и тази тема е централна за предизборната кампания. Тоест Борисов, вместо да бъде проверяван за ''Къщите за тъщи'', и неговият антураж да бъде проверяван, участва в планирането и от това зависи резултатът на изборите за него. Това е крещящ конфликт на интереси. Всичко може да бъде проверено. Гешев при това положение се намира в драматично етично нарушение. Той трябва моментално да бъде етично разследван и изхвърлен от прокуратурата. И от тази гледна точка Гешев в момента не просто трябва да разследва тези факти за Борисов, той трябва да разследва себе си. И тук е също големият проблем, че прокуратурата, когато (ако) реши да се заеме с тези факти под натиска на общественото мнение, дошъл съм тук да оказвам такъв натиск, съвсем откровено казано настоявам прокуратурата да се задейства, но тя трябва да отговори как ще го направи това по независим начин. Как ще го направи така, че да не бъде повлияно това от факта, че Гешев е всъщност с двата крака в цялата тази история? И искам да призова за второ нещо - Гешев трябва да се оттегли, за да осигури поне минимална степен на възможност ние да си представим, че ще има независимо изясняване на цялата тази фактология, без той да може да влияе на нея. Да си вземе поне отпуск'', заяви още съпредседателят на ''Демократична България''.

''И Гешев, и Борисов в момента са на трупчета. Те добавят още един фактор, който ги прави изключително уязвими и изключително зависими. Снимката на Борисов, който спи гол и разголен, това е още една каишка, която му се надява пред очите ни и го прави още по-зависим. Дали това е било планирано или не - аз не знам. Но със сигурност това го прави да затъва още по-дълбоко в тази убийствена зависимост от Сараите, която белязва неговия залез'', завърши бившият министър на правосъдието.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 54 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 9273

    34 83 Отговор
    Така е, другаре! Само ако бехме избрали Ръдань и Ристя, щяхме да сме, къде къде!
    Сал с таквиз "управници", кьораф вайръс немаше да се завърти из нашенско - горкият, би умрял от смях само като види акъля на Ръдань, Тънас, Ристя и компания...

    Коментиран от #16, #19

  • 2 Гого

    120 13 Отговор
    Герб,бсп,дпс и патриоти не трябва да влизат в парламента а да бъдат съдени

    Коментиран от #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Родолюбец

    107 11 Отговор
    Изобщо не са добре нещата, които се случват в герб. Баце вече е сериозно притеснен и трябва да си ходи. Изпята песен е, много скандали и далавери му разкриха. Отвсякъде го атакуват, личи , че е притеснен и е пътник.
  • 5 Аз съм реалист

    106 13 Отговор
    Няма какво да се коментира тук, каквото е казано е точно, който има глава на раменете да си прави изводите!!!

    Коментиран от #11

  • 6 Последния Софиянец

    92 10 Отговор
    Който го е назначил Боко за губернатор на колонията той и ще го уволни.Няма смисъл да си чешем езиците.

    Коментиран от #9, #33

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сеянин

    54 7 Отговор

    До коментар #2 от "Гого":

    Искренно съжалявам, и то открито, че гласувах за Патриотите! Но не е това проблема! Всяка бореща се за власт партия, когато влезе в симбиоза с Мафията- Държава - България, тя се обезличава! Имайки в предвид, ПИРАМИДАЛНАТА СТРУКТУРА ВЪВ ВЛАСТА, е основната причина, образованите българи, да не ходят на избори! Един цитат, който, би осмислим нещата! " всичко това ние сме го чували, всичко това ние сме го виждали, всичко това ние го знаем" - край на цитата! Моят въпрос е? Като го знаехте, какво направихте? Благодаря!

    Коментиран от #12

  • 9 Сеянин

    19 3 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Кажи , речи, си прав!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Но си неолибералист

    33 10 Отговор

    До коментар #5 от "Аз съм реалист":

    Извода е, че вс партии в парламента са в комбина. А този и Слави ги гласят за патерици на Тиквуните. Те сами си ги рекламират. Без идеи, без каузи, мн говорят, но нищо не казват и нищо не правят, само се пенят. За разлика от една друга извън парламентарна паритя, която работи активно за Български каузи. Но името й никога не трябва да се споменава ... Как мислите защо ?

    Коментиран от #13

  • 12 Последния Софиянец

    34 6 Отговор

    До коментар #8 от "Сеянин":

    Не са важни хората ,а системата.При една порочна система хората се изкривяват.Случая Иванчева е нагледен пример.
  • 13 Последния Софиянец

    38 7 Отговор

    До коментар #11 от "Но си неолибералист":

    И на мен Слави ми е съмнителен.Прави си каквото иска и никой не го закача.
  • 14 Мой

    42 4 Отговор
    Супер точно казано. 100% вярно и няма какво да се добави. Обаче онзи съюз с герб навремето и лъжите на радан, че няма да се коалират... още ми тежи.
  • 15 комика

    44 7 Отговор
    ако пеев и доган разобличават боко, то е ясно че той ще падне ,а герб се разпадат, дпс-то печелят изборите и пак тройна коалиция, пеев премиер, доги дърпа конците, бг-то си остава под робството на дс, олигарсите и мафията, няма светлина в мрака .....
  • 16 сектант

    35 4 Отговор

    До коментар #1 от "9273":

    2ма човека правят почти 7 милиона души за смях. кое от това не ти става ясно. много ясно, че ще имат компромати. добра работа им свърши. сега е време да изглежда, че той е лошия ама повече от нарочно, за да дойде следващата пешка. истинските крал и крал всички ги знаем и всички си траят. дп и ад.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 333

    24 5 Отговор

    До коментар #1 от "9273":

    Ристя е на светлинни години от БХ, ама вероятно ти е трудно да разбираш за какво говори, понеже не говори като каруцар, като Него.
  • 20 Един друг

    22 2 Отговор
    Тези от ДА-България са пълни инфантили.На изборите за кмет можеха да вземат властта или да съборят Фандъкова но не направиха нищо.Издигнаха късно и непознат кандидат който и много много не беше активен.Сега го играят същото.

    Коментиран от #31

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Охо Бохо

    16 6 Отговор
    Ако вие сте "независимите," от Америка за България да говорите за зависимостта на другите е смешно. Сигурно си плащате за тел изяви, за да напомняте за себе си защото иначе кой ли си спомня за вас
  • 23 Нинова, Добрев, Цветанов

    10 2 Отговор
    Добрев може да влезе в следващия парламент като депутат, но да оглави БСП няма шанс, а и няма "капацитет" за лидер. Цветанов ще се опита в Чикаго да "омае" емиграцията, чрез вестниците издавани на български, но "Славата" му като министър на МВР е извистна сред емигрантите! Няма да влезе в Парламента!! Нинова да се стяга,!!!!!
  • 24 1234

    11 3 Отговор
    За това са ОП, които отдавна трябваше да ритнат столчето.но е късно. В следващия парламент патриоти няма да има което беше целта на дпс
  • 25 Cherveni fakti

    9 12 Отговор
    Само да погледнем кои са обичайните гости на факти - Гечев, червен Кольо и жълтите теми и е ясно кого обслужват. Get away from here forever
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Румен Енев

    6 4 Отговор
    христо,христо,христо........ Не се вживявай като цар на маймуните.......
  • 30 Иван

    8 9 Отговор
    Проблемите за мен са два и са огормни! Първо няма алтернатива, за която да се гласува и второ и да има хората или не гласуват или си продават гласовете. Затворен кръг от който излизане няма. Ще берем плодовете и зеленчуците на европейците и ще си мълчим. Тая съдба си избрахме
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Токин

    8 6 Отговор
    Така както Борисов затъва в зависимост, така и Христо Иванов продължава да демонстрира убийствена зависимост от кръга "Капитал" на Иво Прокопиев!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Анонимен

    7 7 Отговор
    А ние мнение от бившия провален правосъден министър Иванов, не щем. Ясно е, че с всички тези си изказвания се цели да се приближи към управлението, като събори първо противника. Хайде не- няма да ти се получи.
  • 35 Васил

    5 7 Отговор
    Христо Иванов понеже го подгони прокуратурата за сто злодеяния и сега плюе на едро по властите.
  • 36 инчхай

    7 2 Отговор
    народе защо спиш тия трябва да ги сполети съдбата на чаушеску, народе стига си го търпял тоя сикаджия,колко народ се запали заради тоя г----
  • 37 Пешо

    4 1 Отговор
    Предлагам ви една анкета.КОЙ Е НАй БОГАТИЯ БЪЛГАРИН?
    Бойко?
    Ахмед?
    Пеевски?
    Някой друг?
  • 38 Тони

    3 1 Отговор
    Иванов пак бълнува някакви схеми
  • 39 Чума

    4 0 Отговор
    Много приказки бе, Иванов! Еректората не може да схване концепцията, кредото, алфата и омегата на блестящата ти пледоария! Бойко е съвсем достъпен и опростен и казва ясно - Инспектирах манастира и тунела! Кво да ги правя тия отци!?Струва ми 300 милиона! Петя, сложи си намордника, че нямам пачки и заплата, докато се боря с пандемията! И ето ти пети мандат!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Таня

    1 2 Отговор
    Ицо Иванов вече взе много да си вярва и да говори невероятни тъпотии
  • 42 Мичурин

    1 3 Отговор
    Аналитичен ум.Смаян сам колко добре и нагледно е успял да вади от мъглата завършен образ и то от малки детайли.Абсолютен П Р О Ф Е С И О Н А Л И С Т !
  • 43 Кифла

    2 1 Отговор
    Интересно ми е защо Христо Иванов не ги говореше тия неща като беше правосъден министър на Бойко Борисов? Тогава като видеше Борисов и се скриваше по мишите дупки в министерството. Сега се опитва да се прави на голям мачо, но не му се получават нещата. Личи си, че е просто един злобен манипулатор.
  • 44 Живка

    3 1 Отговор
    Христо Иванов пак почна с тия сараи. Май е минавал и той през тях, че ги знае тия работи.
  • 45 Значи толкова много сте

    2 1 Отговор
    Комплексирани от Борисов,злобата така ви е формирала,че фантазията ви е разведена до безкрай,а Борисов просто е готин,обича си България и прави всичко което е по силите му а вие само щуреете
  • 46 БиБи кинг

    0 0 Отговор
    Пембени гниди, не аз вие си заминавате с всеки изминал ден на напразни надежди! А Пиномио няма да целува налъма на Амет само по една едиствена причина! Щото трябва първо да си сложи панти на хобота!