Last news in Fakti

29 Март, 2022 20:18 4 031 37

Зам.-министър Белев за ФАКТИ: Ситуацията с мините е притеснителна. Защо са дошли толкова бързо и дали са се откъснали?

  • тома белев-
  • министерство на околната среда и водите-
  • морски мини-
  • замърсители-
  • разрешителни-
  • дирегтиви-
  • европейски съюз

"Който защитава правото на един замърсител да замърсява, той е против българското общество", заяви Тома Белев по повод комплексните разрешителни и идеите в закона да се предвиди начин документът да се отнема

Зам.-министър Белев за ФАКТИ: Ситуацията с мините е притеснителна. Защо са дошли толкова бързо и дали са се откъснали? - 1
Снимка: ФАКТИ

“Въпроси в областта на опазване на природата и превантивния контрол, които следя и смятах, че са зле, сега - когато влязох в дълбочина, всъщност видях, че са два до три пъти по-зле, отколкото си представях”.

Това каза заместник-министърът на околната среда и водите Тома Белев пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

“Установихме, че от 1999 г. до момента не са приети 30 различни нормативни акта, които законите са изисквали”, даде пример той.

“Има абсолютно целенасочено действие по отношение на прикриване на увреждането на околната среда. Ще дам един много ясен пример: комплексните разрешителни - документът, който се издава на по-големите промишлени предприятия, като поставя всички условия, които съответното предприятие трябва да изпълни. Към настоящия момент в Закона за опазване на околната среда не се предвижда по какъв начин може да се отнеме комплексно разрешително. Издадено веднъж, то действа во веки веков, докато не се закрие предприятието”, обясни заместник-министърът.

“Най-големите нарушители и замърсители, заради които има наказателни процедури срещу България и заради които всеки един от нас накрая ще трябва да плати глобата, не стига, че са ни тровили въздуха, но сега, когато се установи, че това тровене е правено без начин да го измениш и поправиш, ние ще платим и тази глоба. Това е абсолютно недопустимо”, добави Белев.

“Внесли сме Закон за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда. Поставили сме ясно искане към Народното събрание да се създадат механизми, по които комплексните разрешителни да се отнемат”, посочи той.

Заместник-министър Белев уточни, че първата му работа на поста е била да бъде решен въпросът със измененията в Закона за водите. След това той и екипът му започнали работа по промените на грешките в Закона за опазване на околната среда.

“В момента се чуват обструкции да не се създава възможност да се изменят комплексните разрешителни. Противниците на идеята са всякакви депутати - заявяват различни интереси, виждаме го в дискусиите. Смятаме да поставим въпроса много остро по време на следващото заседание на Комисията по околна среда и водите. Който защитава правото на един замърсител да замърсява, той е против българското общество. Не може да има някой, чието комплексно разрешително е издадено неправилно заради политически и икономически интереси, вовеки да замърсява и да има правото да ни трови. Това е абсурд”, категоричен беше Тома Белев.

Попитан какво трябва да се извърши по отношение строителството на автомагистрала “Хемус”, което се оказа незаконно, той отговори така: “Трябва да знаем, че по отношение на големите инвестиционни проекти, има заложени мини от 2009 година, когато на власт дойде първото правителство на ГЕРБ. Тогава те си бяха поставили за цел обявяването на всички защитени зони от Натура 2000 до края на мандата. Този мандат приключи преждевременно, но все пак време имаше. След това и при второто, и при третото правителство на ГЕРБ защитените зони не бяха обявени. Това необявяване доведе до наказателна процедура, но и позволи на Европейската комисия да се взре в начините, по които сме изготвили целите на защитените зони. Според тях тези начини са неправилни. Затова бяхме задължени да изработим нови цели. По тази причина през 2020 г. бяха спрени големи инвестиционни проекти, защото не са определени предметът и целите на защитените зони от Натура 2000. Санкцията беше спиране на средства”.

Заместник-министърът обясни, че не разбира защо ГЕРБ не са определили толкова години зоните по Натура 2000: “Честно казано, наистина не разбирам. Това не е нещо, което може да отмине. След като правителството на Тройната коалиция е предложило защитените зони през 2007-2008-2009 г., Европейската комисия се е съгласила, и да не вложиш средства и да ги определиш правилно е абсолютно неразбираемо”.

“Когато не приложиш една европейска директива или регламент, ти спираш развитието на държавата”, категоричен бе той.

“В момента всички големи проекти, които разчитат на европейско финансиране, са на трупчета”, обясни Белев и посочи, че в момента МОСВ работи по въпроса да бъдат приети нови цели на Натура 2000, за да може плащанията по нови оперативни програми да започнат.

“Новите цели са много по-подробни. През 2014 година е изтекъл срокът България да обяви зоните, да обяви целите на зоните и мерките на зоните. Оттогава досега са минали 8 години и това не е направено. Съответно сме изправени пред две съдебни процедури. Едната наказателната процедура вече е в съдебна фаза и съм убеден, че Европейската комисия ще успее да ни осъди. Въпросът сега е максимално да намалим възможността да ни бъдат оказани финансови санкции”, каза още заместник-министърът.

“Много бързо трябва да изпълним всички неизпълнени до момента директиви и регламенти. Вчера например се занимавах с инвазивните чужди видове. Има регламент на ЕС, както и два прилагащи регламента, които казват, че страните членки трябва да идентифицират 60 вида агресивни животни и растения, да предприемат стъпки, да имат механизъм за събиране на информация. Механизъм няма от 2018 година досега, а реално той е една страница и половина заповед на министър. Четири години не са стигнали, за да се подготви една заповед и ние сме изправени пред наказателна процедура просто защото на някого не му се е занимавало”, коментира той.

Тома Белев коментира още въпроса с евентуалното наличие на мини в Черно море. “Ситуацията с мините е притеснителна”, каза той и изрази следното съмнение: “Защо са дошли толкова бързо и дали са се откъснали или някой ги е предвидил по определен начин - всичко това е притеснително”.

“Тази ситуация ще спре икономическия живот в Черно море. Някой може би има интерес този икономически живот да спре”, допълни зам.-министърът и поясни, че ако има забрана за влизане на кораби в Черно море, това ще важи и за изследователските кораби, които биха могли да извършват наблюдение. Според заместник-министъра решението на въпроса с мините ще бъде военно.

“За мен няма как да приемем нито от геополитически, нито от икономически, нито от морални, нито от някакъв друг характер една война. Каквото и да мислим, каквито и основания да имаме, не може да оправдаваме едно целенасочено убийство. За мен това е недопустимо!”, категоричен беше той.

В края на разговора заместник-министър Белев отговори на въпрос за Зелената сделка. “Зелената сделка е широкообхватен механизъм. Страните членки имат различни виждания. Целите на Зелената сделка са широкообхватни. Свързани са с природа, със спиране на замърсяване, с енергетика. Засега по-активни са гласовете да запазим визията и амбицията да постигаме каквото е възможно, без да поставяме под риск икономиките. От друга страна, засега нямаме официално отлагане на Зелената сделка и целите все още са амбициозни”, завърши той.

Целия разговор можете да гледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Единствено

    23 0 Отговор
    и само китайците ще ни оправят, който се издъни - на стадиона
  • 2 Това са

    5 25 Отговор
    Поредните Путински НОМЕРА...И ние загиваме ама и ВИЕ...Къде са КГБ...
  • 3 Да Белев

    30 1 Отговор
    Познаваме се от студентските практики на Юндола.... Главоч и тапир беше... И такъв си остана.... Кой замърсява... Кой обезлесява.... Кой говори от името на други.... И колко можеш ти и кой ти го сервира.... А защо ти дават и трибуна.... А колко си заместник-министър просто се чудя.

    Коментиран от #37

  • 4 Toxic

    24 2 Отговор
    Мините в Черно море са като мините поставени от герб, дори и произходът им е един и същ. Отричат да ги има докато не започнат да гърмят.
  • 5 абе, томата

    40 1 Отговор
    дошли са бързо ,щото в ЧЕРНО МОРЕ има много мощни течения


    а,пък дали са се откъснали знаят само украинците

    кое пак не ти е ясно ,бе

    га лош
  • 6 Разсмя ме Белев

    28 0 Отговор
    ...Белев изнудвача и морски мини....първо си помислих че коментира въглищни мини ...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 А защо да не са

    4 35 Отговор
    Ги пуснали руските нацистки шитняри и да казват, че са от украинците. Всеизвестни са лъжите на путлеристите

    Коментиран от #13

  • 11 фшфгй

    1 25 Отговор
    Възможно е руски водолази да режат веригите!??!

    Коментиран от #27

  • 12 По вероятно е руските фашисти да са ги п

    0 20 Отговор
    Щото лъжат
  • 13 От руските фашисти

    0 23 Отговор

    До коментар #10 от "А защо да не са":

    Всичко може да се очаква
  • 14 Бай Шиле

    23 0 Отговор
    Струва ми се,че този човек дължи отговори на много въпроси относно действиата на семейството си по "Натура 2000" и т.н. швейцарска фирма.Любопитно е коя партия го набута на Кирчо.
  • 15 Бгг

    16 0 Отговор
    Това за мините което казва, със сигурност може да се провери. Ако се е откъснала ще има следи. Ами намерете една и я изследвайте.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Защо му казват "Изнудвача" на този Белев

    13 0 Отговор
    Звъннах един ден в Гребната база в Панчарево, исках да запиша, малкия син да тренира гребане, някога малко време и аз тренирах! Коментара беше: чул ли съм за един И Д И ОТ Белев? Казах да!! Е Тоя ни натири да ходим да тренираме на някакъв язовир Хасковско или Кърджалийско!!Не съм чувал нукога добра приказка за тоя! Може идае истина всичко което се говори за него или по голяма част??
  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор
    Тези малките мини са за десантни кораби и за десантни лодки!Те не са за големи кораби,които карат техника военна!не се закотвят.закотвят се тежки мини с по 300кила тротил.
  • 19 ММММ

    5 0 Отговор
    Теченията в Черно море са доста бързи за толко малко море! Миналата година на Несебър ме хвана мъртво течение и ме завлече за 1 - 2 минути 50 - 60 метра навътре!
  • 20 Гейбръхам Линколн

    7 2 Отговор
    Не не са се откъснали.Путин и руските хакери са ги пуснали нарочно след като са похапнали малки уркаински дечица с кисело зеле и са пийнали кръв от уркаински младенци и са изнасилили по 100 украински девици(??!??).Специално са ги пуснали за да се покаже ей това недоразумение и да разкрие подлия им замисъл!
  • 21 Тоя

    2 8 Отговор
    Тия мини са пуснати от рашките за да настроят хората срещу лошите украинци
  • 22 Да дааа

    6 0 Отговор
    Белев това си е тактика докато е войната в Черно море ще плуват мини.Забравете за движение на чужди кораби било то транспортни или военни .Засега са две но може бързо да станат двайсет.
  • 23 ваня

    7 0 Отговор
    ами питайте украинската " армия" защо ги пуска! В Пловдив украинците и руснаците казват , че " у края армия ги е бомбардирала и руснаците направили коридори да ги спасяват!!!!
  • 24 до ном1

    4 0 Отговор
    шанхай- 24 милиона е затворен за коронаааааа! един месец!!!
  • 25 Otoplitel

    7 0 Отговор
    Един смел зам.министър би следвало да намери мина в морето.Да я обязди и да и зададе този изключително тъп въпрос.
  • 26 Тая Украина

    1 1 Отговор
    Обърка ни целия живот
  • 27 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "фшфгй":

    Може,може.Чеченски камикадзета,незнаещи да плуват,но със зъби прегризват веригата за да изцапат на Белев зелената програма .
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Аве

    1 0 Отговор
    Някак си не вярвам, че сами са се откъснали !
  • 30 Ехххх

    0 0 Отговор
    Ма се докопа Тома до постче пак, не може да му се отрече!
  • 31 Додо

    0 0 Отговор
    Белев, разбира ти главата на тебе от мини...Бегай се скрий някъде, моля ти се.
  • 32 Биньо

    1 0 Отговор
    Този от кога започна и от мини да разбира хахахха Опазването на мухите и поповите лъжички не му ли бяха основно задължение !? хахахх
  • 33 Полина

    2 0 Отговор
    Не мога да приема на сериозно думите на Белев за каквото и да било, просто отдавна съм загубила вяра в думите му на база делата му
  • 34 Калин

    2 0 Отговор
    Белев освен от кухи европроекти, от друго не разбира, така че това да говори за мини е повече от смехотворно.
  • 35 Валери

    1 0 Отговор
    Белев пък от кога започна да разбира и от морски мини !?!
  • 36 Лили

    0 0 Отговор
    ТОя келеш изобщо да не смее да сее обажда!
  • 37 Джак

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Да Белев":

    Този не трябва да бъде министър на околната среда и водите.Има силни пристрастия , некоректности и...