Last news in Fakti

8 Юли, 2014 12:15 24 577 16

26 юноши починаха след обрязване в ЮАР

  • юар-
  • обрязване-
  • инициация-
  • починаха-
  • травми

Още 104-ма са хоспитализирани с инфекции, гангрени и други тежки травми

След традиционна церемония за посвещаване в мъжество 26 юноши в Република Южна Африка починаха, а още 104 са хоспитализирани поради обезводняване, гангрени, инфектиране след обрязване и други травми, съобщи ИТАР-ТАСС. Седем души са арестувани като собственици на нелегални школи за инициация на младите хора. 

Министерството, отговарящо за традиционните общности в страната, излезе с изявление , че е необходимо да се сложи край на тази практика. Подобни намерения имаше и миналата година, когато стана известен фактът за гибелта на 27 момчета. Лично президентът Джейкъб Зума призова тогава за отказ от този „недопустим обичай“.

Церемонията по инициация на младежите в ЮАР по традиция трае три седмици и в нея участват десетки хиляди подрастващи. Освен обрязване тя включва изпитания за оцеляване, по-конкретно издръжливост на студ. Според полицията, повечето смъртни случаи стават в местата за официално посвещаване, въпреки че там по правило трябва да присъстват лекари, готови при нужда да помогнат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дошo

    12 5 Отговор
    Ей, това мюсулманите са много тъпи

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Монго

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Дошo":

    Тичкай в афтофорума . В ЮАР мюсулманите са 1.5%. Обрязването е характерно не само за тях, и евреите се обрязват и първите християни също. В някои африкански племенни култури има обрязване и на...жените.

    Коментиран от #4

  • 3 Монго

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Дошo":

    ...аФтофорума..., дори и аз правя грешки
  • 4 мечока

    2 8 Отговор

    До коментар #2 от "Монго":

    Ти нема кво да казваш на хората къде и как да пишат !

    Коментиран от #5

  • 5 Монго

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "мечока":

    Смятам да подмина твоя изключително интелигентен коментар...
  • 6 Toko

    12 3 Отговор
    "Рязана ли е долната-режи и горната" - народна мъдрост

    Коментиран от #12, #16

  • 7 Симеон Тасев

    5 2 Отговор
    интересно как в 21 век стават такива идиотизми още по-малко пък жени да ги обрязват че какво ще им режат на тях вагините ли

    Коментиран от #14

  • 8 Симеон Тасев

    0 4 Отговор
  • 9 Монго

    4 1 Отговор
    http://ezine.bg/n15-30046-Ужасът_на_женското_обрязване_в_Африка

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Симеон Тасев

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Монго":

    мали та те трябват да бъдат избити как ще обрязват жени и то потози начин няма що да им режат или една част или всичко отдолу мали какви са тея уроди
  • 11 Симеон Тасев

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Монго":

    не съм знаел за какво става дума там
  • 12 TODOR STOYANOV

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Toko":

    БРАВО ТОКО!!!НАЙ-УМЕСТНИЯ КОМЕНТАР!ТОВА СЪМ ГО ЧУВАЛ ОТ ДЯДО ТОДОР...СВЕТЛА МУ ПАМЕТ!АКО НЯКОЙ ОТ ТЕЗИ ШУШЛЯЦИ МОЖЕ ДА ДАДЕ СМИСЛЕН ОТГОВОР НА ВЪПРОС: ЗАЩО ГО ПРАВИТЕ?БЕЗ ДА СИ ИЗМИСЛЯ ПРИЧИНИ СВЪРЗАНИ С РЕЛИГИЯТА, АЗ ЛИЧНО ЩЕ СЕ ОБРЕЖА!АКО НЕ ТРЯБВАШЕ ДА ИМА ПРЕПУЦИУМ, НЯМАШЕ ДА СЕ РАЖДАМЕ ТАКА!ЗА ЖЕНИТЕ ДА НЕ ГОВОРЯ.....

    Коментиран от #15

  • 13 Иван Господинов

    6 0 Отговор
    Тия са животни даже и по-зле
  • 14 PROFESIONALISTA

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Симеон Тасев":

    На жените им режат клитора, за д ане изпитват оргазъм и съответно- удоволствие от секса. Така те стават в буквалния смисъл на думата един чист е-лник, обслужващ мъжа си, и нетърсещ други мъже по простата причина, че и да я шибат цял ден, тя никога няма да изпита удоволствие. Така се застраховат от изневяра. Но това съществува все още в много ограничен кръг мюсулмански общества.
    В случая проблема на тези измрелите момчета е не в обрязването, а в липсата на елементарни хигиенни условия и мерки. Иначе смисъла от процедурата не е просто религиозен ритуал, лишен от реално обяснение. Доказано е, че при обрязване риска от урологични инфекции е многократно по-малък, дори индивида да не се грижи за х-я си и да не го мие редовно, както обикновено прави една такава пасмина от резаци почти през целия си живот, особено ако са някакви трудоваци.
    Освен това също е доказано, че обрязания х-й му се е-е доста повече, съответно това е предпоставка за по-добро размножаване и добри демографски показатели.Съществуват обаче становища в научните среди, които смятат, че обрязването действа в посока втъпяване на интелекта на индивида бавно и необратимо...
  • 15 PROFESIONALISTA

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "TODOR STOYANOV":

    Абе не си прав с този аргумент, защото и апендиксът ни го е дала природата, но той не може да доведе до нищо добро, а може да ни причини възпален апендицит.
  • 16 PROFESIONALISTA

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Toko":

    Абе то хубава мъдрост, ама тоя народ дето я е казал, май неговата глава са рязали 500 години и малко му е било, та затова сега пак си подлага г-за и ближе з-ци навред около себе си, най-вече европейски и американски, вместо да се хване за меча и да сече глави....