Last news in Fakti

15 Юли, 2014 16:16 889 0

Официално: Жан-Клод Юнкер оглави Европейската комисия

  • жан-клод юнкер-
  • бойко борисов-
  • европейската комисия-
  • европейския парламент-
  • ек-
  • ес-
  • страсбург-
  • енп

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изпрати поздравитеен адрес до новоизбрания председател, разчитайки на подкрепата и приятелството му

Официално: Жан-Клод Юнкер оглави Европейската комисия - 1
Снимка: АП/БТА

Жан-Клод Юнкер бе избран за председател на Европейската комисия от депутатите на Европейския парламент, заседаващи в Страсбург. След тричасови дебати и продължило повече от час тайно гласуване, той беше излъчен с 422 гласа „за“ срещу 250 „против”. 47 са се въздържали да участват във вота, пускайки бяла бюлетина, а невалидни са били 10 от гласовете.

В емоционална реч пред ЕП Юнкер обяви основните си приоритети. Сред тях са създаването на единен Европейски енергиен съюз, премахването на бариерите пред бизнеса в единния европейски пазар, разширяването на Евросъюза на изток, политиките за икономическия растеж, създаването на нови работни места, реформата на валутния икономически съюз между страните от еврозоната и др.

В изявлението си той призова Европейската комисия да се превърне в политическо тяло, а да не остава на равнището на обикновена гражданска служба. Той предизвика бурни аплодисменти в залата с думите, че еврото е спасило Европа. „Жан-Клод Юнкер е точният човек в точното време, а денят е исторически”, коментира от трибуната на пленарната зала в Европейския парламент в Страсбург Манфред Вебер, председател на Европейската народна партия, която излъчи Юнкер като кандидат за поста. 

59-годишният Жан-Клод Юнкер е люксембургски политик от Християнската социална партия. Той e най-дълго управлявалият правителствен ръководител на Европейския съюз – бил е премиер на Люксембург в продължение на 18 години, 10 месеца и 14 дни. Завършил е право, но никога не е практикувал, а решава, че ще се занимава с политика. Юнкер е смятан за един от архитектите на Маастрихтското споразумение, в резултат на което е създаден Европейският съюз.

През юли 2013 г. Юнкер подава оставка като премиер след шумен медиен скандал, свързан с разкритията за нарушения и злоупотреби в разузнавателните служби на страната: незаконни подслушвания на политици, следене на комуникациите на граждани и компании, изпълнение на "частни поръчки" при събиране на информация. В тази афера и самият той е бил подслушван.

Юнкер е първият председател на ЕК, получил този пост след гласуване в Европарламента. Кандидатурите на всички негови предшественици са били съгласувани на срещи на лидерите на страните членки на ЕС. При Юнкер обаче консенсус по този начин не бе постигнат: против назначаването му се обявиха Великобритания и Унгария. Британският премиер Дейвид Камерън обясни, че не вярва в способността на политик от 80-те да реши проблемите на следващите 5 години. Тъй като Камерън и унгарският му колега Виктор Орбан останаха на позициите си, кандидатурата на люксембургския политик бе утвърдена в ЕП.

В момента председател на Европейската комисия е Жозе Мануел Барозу. Неговият приемник ще встъпи в длъжност през ноември 2014 г.

ххх

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изпрати поздравителен адрес до новия председател на ЕК, в който се казва: „Като председател на ГЕРБ, по време на мандата ми като министър-председател на България в периода 2009-2013 г. и докато бях кмет на София, винаги съм разчитал на силата на убежденията Ви, на Вашата енергия и способност за вслушване в мнението ми. Разчитал съм и на Вашето приятелство. Пазя също така прекрасен спомен от последното Ви пътуване до България за откриването на предизборната кампания на ГЕРБ и ЕНП в зала Арена Армеец в София, където повече от 14 000 симпатизанти на нашето политическо семейство дойдоха да засвидетелстват доверието си в Европа и още веднъж да потвърдят, че България повече няма време за губене. Тяхното послание бе чуто“.

В поздравлението си до Юнкер, коментирайки събития у нас, Борисов се похвали още: „ГЕРБ отбеляза отличен резултат, даващ ни преднина повече от 10% пред социалистите. Този успех се вписва в поредицата победи, които ГЕРБ бележи от 2007 г. и така поправя несправедливостта от изборите през май 2013 г., които бяха конфискувани от една противоестествена коалиция. Тази победа на европейските избори отвори пътя за предсрочни парламентарни избори на 5 октомври, които ще позволят на българите да изберат между статуквото или една България, която напредва и се утвърждава като надежден европейски партньор. В тази България аз вярвам дълбоко!“.

„Знам, че можем да разчитаме на Вашата подкрепа и ангажираност за нашите каузи. Ще се радвам да работим заедно за едни по-демократични, по-амбициозни и по-ефективни Европа и България“, завършва поздравителния си адрес Бойко Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА