Last news in Fakti

27 Юни, 2014 18:22 1 157 1

ЕС избра Юнкер за новия председател на ЕК

  • юнкер-
  • ес-
  • ек-
  • барозу

Кандидатурата на Юнкер да бъде гласувана в Европарламента на 16 юли

ЕС избра Юнкер за новия председател на ЕК - 1
Снимка АП/БТА

Лидерите на ЕС се споразумяха за назначаването на бившия министър-председател на Люксембург Жан-Клод Юнкер като ръководител на Европейската комисия за периода 2014-2019 година. Това съобщи днес председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, цитиран от Ройтерс.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой потвърди в профила си в социалната мрежа Twitter, че "решението е взето". "Европейският съвет предлага Жан-Клод Юнкер за следващия председател на Европейската комисия". Ромпой не уточни дали е имало формално гласуване на лидерите на страните членки.

На днешното гласуване, инициирано от премиера на Великобритания, 26 държави подкрепиха кандидатурата на Юнкер. Единствено Дейвид Камерън и унгарският премиер гласуваха против.

Камерън беше най-големият противник на номинацията на Юнкер, тъй като се опасяваше, че кандидатът на Европейската народна партия (ЕНП) ще работи за още по-голяма интеграция в рамките на съюза и за повече правомощия на Брюксел.

"Казах на лидерите в ЕС, че може да съжалят за новия процес по избирането на председател на комисията. Аз винаги ще защитавам интересите на Обединеното Кралство", написа Камерън в Twitter след гласуването.

Основният опонент на Юнкер бе Мартин Шулц от Партията на европейските социалисти и демократи, който досега беше председател на европарламента.

Назначаването на Юнкер трябва да бъде потвърдено от ЕП. Предложението ще бъде разгледано по време на заседанието на 16 юли. В официалния му избор обаче почти няма съмнение, тъй като Юнкер е подкрепен от двете най-големи фракции ПЕС и ЕНП.

Жан-Клод Юнкер е един от инициаторите на въвеждането на единна европейска валута. Той е един от създателите на Пакта за стабилност и растеж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stone Kold

    2 0 Отговор
    от един кожен диван на друг......