Last news in Fakti

27 Юли, 2014 11:04 1 602 0

Ново примирие в Газа? (обновена 14:38)

  • израел-
  • хамас-
  • палестина-
  • примирие-
  • ракетен обстрел

Израел заяви, че също прекратява примирието след агресивни действия от страна на Хамас

Ново примирие в Газа? (обновена 14:38) - 1
Snimka AP/BTA

Малко след като израелската армия възобнови военните действия в Ивицата Газа, палестинското движение „Хамас“, което контролира тези територии се съгласи на ново 24-часово примирие, съобщи ИТАР-ТАСС.

Екстремистите са приели предложение на ООН за прекратяване на огъня.

"В отговор на искането от страна на ООН да следи ситуацията в страната... ние се съгласяваме на 24-часово хуманитарно примирие, което да започне в 14:00 часа", заяви говорителят на „Хамас“ Сами Абу Зухри в изявление.

Кабинетът по сигурността на Израел в момента заседава на извънредна среща, според израелската телевизия „Канал 2“.

Новото искане на „Хамас“ дойде само час след като израелският министър на отбраната  Моше Яалон даде команди на армията да отвърнат на удара. Рано тази сутрин от Газа излетяха най-малко единадесет ракети, който бяха насочени към израелски градове.

Израел все още не е коментирал тази информация.

Хамас“ изстреля най-малко единадесет ракети срещу Израел в неделя сутринта, въпреки обявяването на израелска страна удължаване на примирието до 9:00 часа в неделя.

Няколко ракети са били свалени над Петах Тиква, Ашдод и Ган Явне от системата за противоракетна отбрана „Железен купол“. Шрапнели са се разпръснали над Петах Тиква, в следствие на което един мотоциклетист е бил ранен, съобщава изданието "Аруц шева".

Най-малко пет ракети са паднали в открита местност на юг, един автомобил е бил взривен, но не се съобщава за пострадали.

Само няколко часа по-рано израелските власти прекратиха хуманитарното примирие в Ивицата Газа, което по-рано заявиха, че ще удължат с нови 24 часа. Въпреки това правителството заяви, че ще отговори на всеки ракетен обстрел от Газа, след като „Хамас“ по-рано отхвърли предложението и изстреля ракети към Израел, съобщава израелското издание "Маарив".

Решението за продължаването на примирието от страна на Израел бе взето снощи след молба на ООН и трябваше да приключи днес в полунощ. Малко по-рано днес обаче премиерът Бенямин Нетаняху и министърът на отбраната Моше Яалон наредиха на израелската армия да се върне на постовете си и да възобнови работата си, тъй като палестинците грубо нарушиха спирането на огъня.

"Хамас е отговорен за нашето решение, защото наруши примирието", заяви Яалон тази сутрин.

От военните подразделения на границата съобщиха рано в неделя за подновяване на атаките от страна на палестинската групировка. “Хамас“ затвори хуманитарния прозорец, който бяхме отворили за благото на цивилното население и възобнови настъпателните военни операции от въздух, земя и вода“, заявиха от армията.

Говорителят на „Хамас“ Сами Абу Зухри потвърди, че са изстреляни пет ракети срещу Израел късно в събота, след като по-рано отхвърли предложението на юдейската държава да удължи 12-часовото хуманитарно прекратяване на огъня с още четири часа. 

„Хамас“ заяви, че две от ракетите са били насочени към Тел Авив. Полицията във втория по големина град в Израел са разпръснали мирен митинг, на който присъствали няколко хиляди души заради заплахата, заяви говорител.

Екстремистката групировка обяви, че няма да приеме спиране на огъня, докато израелските войски не напуснат Газа и не позволят на бежанците да се завърнат у дома.

Междувременно израелската армия предупреди жителите на областите, в които е имало тежки боеве да не се завръщат в домовете си.

Въпреки протегнатата по-рано ръка, Израел обяви, че подновява бойните действия, след като екстремистите от „Хамас“ започнаха ракетен обстрел над израелски градове, сред които и Тел Авив.

Израел е поставил свои условия за затишието, заявявайки, че ще продължи разрушаването на военните тунели на „Хамас“, които се намират на границата между Израел и Ивицата Газа.

В Париж, държавният секретар на САЩ Джон Кери и европейските външни министри бе обсъдено как да се изгради върху първоначалното 12-часа затишие от събота устойчиво примирие.

На срещата присъстваха представители от Турция, Катар, Германия, Италия, Великобритания и върховният представител за външната политика на Европейския съюз Катрин Аштън. Нито един представител на Израел, Хамас или палестинската власт бе на срещата.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА