Last news in Fakti

5 Август, 2014 15:14 1 204 0

Световни медии: Професор по право и бивш социалист е служебен премиер на България

  • георги близнашки-
  • медии-
  • правителство

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че служебното правителство ще номинира Кристалина Георгиева за европейски комисар, но без да уточнява нейния ресор

Професор по право и бивш депутат от Социалистическата партия – Георги Близнашки е новият служебен премиер на България, отбелязва Ройтерс.

Агенцията припомня, че при обявяването на състава на служебния кабинет президентът Росен Плевнелиев е обещал прозрачно управление. Освен това строителството на Южен поток остава замразено, както и няма решение за банковата криза.

Плевнелиев обяви, че служебното правителство ще номинира Кристалина Георгиева за европейски комисар, но без да уточнява нейния ресор.

Георгиева е смятана като възможен кандидат за поста първи дипломат на ЕС. За него се състезава и полският външен министър Радослав Шикорски.

Българските власти ще вземат решение какво да правят с Корпоративна търговска банка (КТБ) едва след като станат ясни резултатите от одита към средата на октомври, заяви Росен Плевнелиев, цитиран от Ройтерс.

Георги Близнашки е бивш високопоставен член на Социалистическата партия, от която беше изхвърлен по-рано тази година след като подкрепи антиправителствения протест на студентската окупация на Софийския университет.

Отявлен критик на бившата управляваща коалиция Близнашки отправи стрели към бившата си партия след като оглави комитета, който събра над 560 000 подписа в подкрепа на президента за реформа на избирателната реформа.

Близнашки също трябва да реши дали да одобри споразумението с Westinghouse Electric Company, подписано от бившия кабинет, за строителството на нов ядрен реактор за $5 млрд. (в АЕЦ „Козлодуй – бел.ред.)

Споразумението ще помогне да се намали енергийната зависимост на България от Русия в разгара на ескалацията на напрежението между Москва и Брюксел за Украйна. България е една от петте страни в ЕС, които са тотално зависими от Кремъл за доставките за ядрено гориво за атомните си централи.

Основната опозиционна партия ГЕРБ, която управлява до февруари 2013 г. и падна от власт под натиска на улични протести, е смятана за победител на предсрочните избори през октомври.

През последните две години България се намира в политическа нестабилност, което принуди Standard & Poor's да свали кредитния рейтинг на страната до степен, близка до този за боклук.

От своя страна АП също припомня, че новият служебен премиер на България е също високопоставен член на БСП.

Георги Близнашки ще ръководи служебното правителство от експерти, което е натоварено с основната задача да върне стабилността в най-бедната страна от ЕС. Държавата беше разклатена от няколко месечни антиправителствени протести и банкова криза, която разклати доверието на хората в обществените институции.

„Блумбърг“ отбелязва думите на президента Росен Плевнелиев, че Южен поток ще остане замразен, докато не се получи зелена светлина от Брюксел.

Агенция накратко припомня и биографията на новия служебен премиер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА