Last news in Fakti

13 Август, 2014 15:02 2 225 1

Саакашвили изхарчил $ 5 млн. за масажистки, самолети и яхти

  • михаил саакашвили-
  • бидзина иванишвили-
  • грузия-
  • президент-
  • разхищение-
  • бюджетни средства-
  • масажистки-
  • яхти

Ново обвинение повдигна прокуратурата на бившия грузински президент

Саакашвили изхарчил $ 5 млн. за масажистки, самолети и яхти - 1
Саакашвили с кинезитерапевтката си д-р Дот. Снимката е от нейния блог.

Главната прокуратура на Грузия повдигна още едно обвинение на бившия президент Михаил Саакашвили – за разхищение на бюджетни средства, съобщи "Новости – Грузия".

Според прокуратурата, по негово нареждане специалната служба за държавна охрана на страната пръснала над 8,8 млн. лари (повече от 5 млн. долара) за скъп готвач, масажистки, хотели за чуждестранни гости, наемане на яхти в Италия и т.н.

"Интерфакс" привежда за доказателство по-подробни цифри. Например испанският готвач и личен дизайнер на Саакашвили струвал на бюджета 180 000 долара, а процедурите му за отслабване - 113 000 долара. За наем на самолети екс-президентът похарчил около 300 000 долара.

Обвинение е повдигнато и срещу бившия шеф на службата за охрана Теймураз Джанаши, който подсигурявал секретността на разходите за лични нужди на държавния глава.

Ако Саакашвили бъде признат за виновен, грозят го от 7 до 11 години лишаване от свобода.

По-рано срещу Саакашвили и неговия екип бяха повдигнати две други обвинения – за превишаване на длъжностните правомощия при разгонване на опозиционен митинг в Тбилиси през 2007 г. и разгрома на опозиционната тв компания "Имеди" и за поръчката на жесток побой над депутата Валерий Гелашвили през 2005 г. По първото обвинение го грозят от 5 до 8 години затвор, а по второто – от 3 до 8.

За Саакашвили в Грузия е издадена задочна заповед за арест, но той е извън пределите на страната и няма намерение да се връща. Той не признава обвиненията и ги нарича политическо преследване по указание на бившия премиер, лидер на управляващата партия в Грузия – Бидзина Иванишвили, зад когото, според Саакашвили, стои Русия.

Според някои данни, Саакашвили още се намира в Украйна. Управляващите в родината му са обезпокоени, че Киев приема на високо ниво бившия президент и му разрешава оттам да излиза с изявления, които грузинските власти определят като провокационни. Според други информации, от 7 август той е във Варшава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хейтър Петров

    0 0 Отговор
    И аз искам доктор Дот да ми направи един масаж с тези гърди