Last news in Fakti

13 Август, 2014 15:13 789 0

В Казахстан ще се проведат парламентарни избори

  • нурсултан назарбаев-
  • казахстан-
  • избори

Международни наблюдатели са поканени да наблюдават гласуването

На 1 октомври в Казахстан ще гласуват за парламент. На 1 август 2014 година президентът Нурсултан Назарбаев подписа нарочен указ.

Това съобщиха от посолството на Казахстан в София.

Същият ден в Службата за централни комуникации при президента на Република Казахстан се проведе пресконференция на Централната избирателна комисия на Република Казахстан, по време на която председателят и членовете на

ЦИК разказаха за предстоящата подготовка към изборите.

В своето изказване К. Турганкулов отбеляза, че на 9 декември т.г. изтича конституционният мандат на сенаторите, които бяха избрани на 4 октомври 2008 година. Така, на 1 октомври в 16 региона на републиката ще се избира по един депутат за горната камара на висшия законодателен орган на страната.

Избирането на депутати за Сената се извършва въз основа на степенувано (косвено) избирателно право, с тайно гласуване.

Косвено избирателно право означава, че при гласуването на изборите участват само специални избиратели – депутати от маслихатите (от местните парламенти, т.е. общински съветници).

Депутатите от маслихатите на свой ред са избрани от гражданите с преки избори, така че те законно представляват в парламента интересите на региона.

Както отбеляза председателят на ЦИК, подобна схема за формиране на една от камарите на парламента

се среща доста често в световната практика.

Примерно, от 77 държави, в които, както и в Казахстан, има двукамарен парламент, в 21 държави горните камари се формират след провеждане на общите избори, в 18 държави – с назначаване, в 12 – с косвени избори, а със съчетаване на трите изброени форми – в 26 държави.

Мандатът на депутатите от горната камара на казахстанския Парламент е шест години. На всеки три години половината от депутатите на Сената се преизбират.

Издигането на кандидатурите се извършва на сесиите на маслихатите, а също така чрез самоиздигане. Политическите партии и обществените обединения могат да издигат своите кандидати чрез представителите на тези партии в маслихатите.

Според Конституцията и законодателството на Казахстан, депутат на Сената на Парламента има право да стане всеки гражданин на Казахстан, навършил 30 години, с висше образование и трудов стаж не по-малко от пет години, който е живял в страната не по-малко от десет години, в това число не по-малко от три години – в региона, който представлява.

Всеки кандидат-депутат за Сената на Парламента трябва да получи подкрепата на не по-малко от десет процента от общото количество депутати от всички маслихати на региона. Тази подкрепа се потвърждава със

съответното количество подписи на депутатите от маслихатите.

След проверката на кандидат-депутата, дали съответства на изискванията на Конституцията и избирателния закон, и на подписите, събрани в негова подкрепа, той трябва да заплати избирателна вноска, която тази година е в размер 299490 тенге.

Освен това, преди да се регистрира в ЦИК, кандидат-депутатът и неговата съпруга/съпруг трябва да представят в данъчната служба по местоживеене декларации за техните доходи и имущество.

Според изборното законодателство, изборите на депутати в Сената се провеждат на алтернативна основа, т.е. в бюлетините за гласуване трябва да има не по-малко от два кандидата.

В изпълнение на указа на президента на Република Казахстан за насрочване избори за депутати в Сената на Парламента на Република Казахстан на 1 октомври 2014 година, ЦИК утвърди

Календарен план на основните мероприятия за провеждане на тези избори.

Според този план, издигането на кандидати продължава до 31 август т.г., тяхната регистрация се извършва до 11 септември, а предизборната агитация се провежда от 12 септември до 24 часа на 29 септември 2014 година.

Гласуването, преброяването и обявяването на изборните резултати се провеждат от областните избирателни комисии и от избирателните комисии на градовете Астана и Алматъ в рамките на един ден – 1 октомври. Окончателните резултати ЦИК обявява не по-късно от 7 октомври 2014 година.

За провеждането на изборите на депутати в Сената на Парламента на Република Казахстан през 2014 година от републиканския бюджет са заделени 136 милиона тенге.

Всеки кандидат-депутат ще получи средства от републиканския бюджет за провеждане на предизборна кампания и за транспортни разходи. Освен това, всеки кандидат-депутат може да създаде избирателен фонд, в който общата сума на средствата не трябва да надхвърля 13 млн. 976 хил. 200 тенге.

Министерството на външните работи съвместно със ЦИК ще

организират участието на международни наблюдатели.

Според изборното законодателство, ЦИК извършва общото ръководство при организирането и провеждането на изборите за Сената на Парламента. Областните избирателни комисии и избирателните комисии на градовете Астана и Алматъ непосредствено осигуряват провеждането на изборите. Затова организационната, информационната и агитационната работа ще се извършва предимно по регионите.

Избирателните комисии финансират публикации на агитационните материали на кандидат-депутатите само в местните медии. Тези средства са от републиканския бюжет, за провеждане на предизборната кампания.

По време на прес-конференцията председателят на ЦИК също така отбеляза, че ЦИК и избирателните комисии са осигурени с всички необходими организационни, технически и финансови ресурси.

За по-добро информиране на гражданите ЦИК поръча да се подготвят информационни видео и аудио клипове, които от 1 август се излъчват по основните републикански и регионални телевизии и радио.

Освен това, в областните центрове и градовете Астана и Алматъ

ще се монтират информационни билбордове.

По време на подготовката и провеждането на изборите ще работи постоянен прес-център на ЦИК.

«Предвид важното значение на предстоящата избирателна кампания, ЦИК отделя специално внимание на спазването на разпоредбите на изборното законодателство от всички участници в изборния процес и ще осигури провеждането на изборите за депутати на Сената на Парламента в пълно съответствие с указа на държавния глава» – подчерта председателят на ЦИК.

Министерството на външните работи на Република Казахстан и Централната избирателна комисия обявиха, че международните наблюдатели са поканени да участват в изборите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА