Last news in Fakti

19 Август, 2014 13:08 741 0

Удължиха с нови 24 часа примирието в сектора Газа

  • удължиха-
  • примирието-
  • газа-
  • сектора газа-
  • израел-
  • палестинската делегация-
  • кайро-
  • споразумение

Това може да е прелюдия към по-продължително спиране на огъня и обсъждане на ключови спорни въпроси

Удължиха с нови 24 часа примирието в сектора Газа - 1
Снимка: АП/БТА

Примирието в сектора Газа е продължено с още 24 часа. Това е необходимо за завършване на непреките преговори с Израел, заяви участващият в консултациите в египетската столица Кайро член на политическото ръководство на „Хамас“ Иззат ар Ришк, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Израелската страна е съгласна с предложението на Египет за 24-часово продължаване на примирието, предаде „Ройтерс“, позовавайки се на информация от службите за сигурност на Израел. По-рано източници от палестинската делегация бяха обявили, че е е постигната принципна договореност за удължаване на примирието, което би могло да трае един месец. Според NEWSru Israel на преговорите даже е ставало дума за безсрочно споразумение за прекратяване на огъня или примирие за 5-7 години.

Според местни телевизии, враждуващите страни биха могли да използват евентуалното едномесечно примирие, за да пристъпят към обсъждане на ключови спорни въпроси, по които още не са постигнали съгласие. На първо място това са откриването на летището в Газа, създаването на яхтено пристанище там, освобождаването на затворници и размяна на двамата изчезнали в сектора Газа израелски войници.

На срещата в Кайро е постигната предварително съгласие за откриването на пропускателните пунктове на границата с крайбрежния анклав под международно наблюдение, за доставка на строителни материали в сектора и начало на възстановяване на разрушенията под егидата на палестинското правителство на националното съгласие начело с Рами Хамдала, съобщи телевизия „Ал Джазира“.

Израелците не виждат препятствие и за постепенно разширяване на риболовната зона за палестинските рибари първо с 6-9 мили, а след това и с 12 мили.

По данни на Скай Нюз палестинската делегация в пълен състав вече е подписала представеното от Египет обновен окончателен договор за примирие. Според редица палестински медии израелската делегация напуснала Кайро с документа, за да го представи за одобрение на военно-политическия кабинет на еврейската държава. Според  „Ал Арабия“, позоваваща се на израелски представители, до настоящия момент никакво споразумение не било постигнато. 

Петдневният режим на прекратяване на огъня, въведен на 13 август, изтече в 00:00 ч. местно време в нощта срещу вторник.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА