20 Август, 2014 21:28 1 346 0

Израел атакува високопоставен лидер от Хамас

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • ракети

Мохамед Дейф е ръководител на военното крило Бригадите Изедин ал Касам. Той се слави със способността си да оцелява в множеството опити за атентат срещу него

Израелската авиация е атакувала високопоставения лидер от Хамас – Мохамед Дейф, съобщи арабската редакция на Би Би Си.

При атаката са загинали жената Уидад Мустафа и детето на Мохамед Дейф. От Хамас обявиха, че техният командир е жив и здрав, и продължава да ръководи военните действия срещу Израел.

Мохамед Дейф е ръководител на военното крило Бригадите Изедин ал Касам. Той се слави със способността си да оцелява в множеството опити за атентат срещу него. Израелският вътрешен министър Гидеон Саар заяви, че атаката е била оправдана, защото лидерът на Хамас е виновен за смъртта на десетки.

Яков Пери, бивш министър на науката и бивш шеф на службите за сигурност, коментира, че ударите няма да са били извършени, ако армията не е разполагала с твърди доказателства, че Мохамед Дейф е вътре в къщата.

Палестинските медицински служби заявиха, че останките на трима души са били извадени от атакуваната къща на лидера на Хамас.

Най-малко 19 палестинци са загинали от възобновяване във вторник на военните действия. Всяка една от страните в Близкоизточния конфликт обвинява другата за провала на мирните разговори в Кайро. Израелското военно министерство обяви, че е извършило 92-а въздушни удари в отговор на изстреляните 137 ракети от Ивицата Газа срещу еврейските градове. Продължилата шест седмици операция на Тел Авив „Защитно острие“ е отнела живота на 2103 души.

Официален Египет изказа искрено съжаление за провалените мирни разговори в столицата Кайро. Но това не попречи да се препотвърди желание на властите да продължат със своите усилия за постигане по-дълготраен мир.

Ракетни атаки показват, че Хамас все още може да прехвърли войната в сърцето на Израел, въпреки израелските бомбардировки от последните пет седмици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА