Last news in Fakti

24 Август, 2014 18:48 6 387 4

Кой отгледа палача на Джеймс Фоули?

  • джеймс фоули-
  • фоли-
  • ислямска държава

Екзекуторът на американския журналист е 23-годишният лондончанин Абдел-Маджид Абдел Бари

Неосъществена рап-звезда е вероятният извършител на убийството на американския журналист Джеймс Фоули. Специалните служби на Острова са използвали и най-модерните технологии, за да открият извършителят, пише в. „Сънди таймс“.

Според изданието екзекуторът, който придоби скандална известност като „Джихади Джон“, е 23-годишният лондончанин Абдел-Маджид Абдел Бари. Разкриването на неговата самоличност станало възможно чрез разпространеното в социалните мрежи от Ислямска държава шокиращо видео. На него се вижда как екстремист, който говори с лондонски акцент, обезглавява Джеймс Фоули. Благодарение на него британските спецслужби са сравнили гласа и специфични биометрични данни като вените по ръката, за да открият убиецът.

Абдел-Маджид Абдел Бари, който е заподозрян в убийството на журналиста, не крие принадлежността си към джихадистите. Наскоро той публикува в туитър своя снимка, на която държи отрязана глава. Преди да се присъедини към джихадиститие в Сирия през миналата 2013 година

Абдел-Маджид Абдел Бари беше изгряваща рап-звезда, чийто парчета се въртяха по клубовете и радиостанциите на Острова.

Самият Бари не може да се оплаче от тежък живот,

защото живее в един от най-шикозните квартали на Лондон Мейда вейл. Все пак семейството отдавна е забъркано с радикалния ислям. Британските таблоиди припомнят, че бащата на Бари – Абдел Абдел е бил екстрадиран в САЩ по обвинение, че е организирал редица атентати срещу американските посолства в Африка през 90-те години на миналия ХХ в.

„Мейл он съндей” дори пише, че бащата е бил сред приближените на убития от американците основател на Ал Кайда Осама бин Ладен.

Над 500 британци са заминали през последните години да се бият в Сирия и Ирак в редиците на радикалните милиции. В събота вътрешният министър Тереза Мей обяви, че Даунинг стрийт 10 ще действа много по-строго срещу онези, които проповядват екстремизъм на Острова. От консервативната опозиция дори предложиха британските паспорти на джихадисти, които се бият в Ирак и Сирия, да бъдат отнети, а семействата им лишени от социални помощи. Според политиците ценностите на радикалния ислям не са тези на британската култура и демокрация.

Лорд Кари, бивш архиепископ на Кентърбъри, също призова британците, които се бият за Ислямска държава в Ирак и Сирия да изгубят паспортите си. Той дори написа до „Мейл он Сънди“: „Те не трябва да имат достъп до привилегията да пътуват с британски паспорт ... и те не трябва да имат възможност да се върнат у дома с варварските и кървавите умения, които са придобили“.  

Не за първи път мюсюлмани, родени и израснали на Острова, се забъркват с радикалния ислям.

Разследването на Скотланд ярд установи, че

зад бомбите в лондонското метро от 2005 г. стоят младежи,

които са родени и израснали във Великобритания. Те живеели в демокрация, но се радикализирали и възприели идеята да се превърнат в мъченици за вярата.

Прегърнали радикалния ислям, терористите в Лондон бяха идеалните изпълнители. Откритието на Скотланд Ярд, че атентатът в Лондонското метро е home made, принуди западните специални служби да започнат внимателно да анализират поведението на местните ислямски общности.

Екзекуцията на Джеймс Фоули обаче показва, че джихадистката идеология печели „състезанието” за умовете на младите британци и ги използва за фанатични бойци.

Политиците трябва да признаят, че Великобритания има проблем с мюсюлманския екстремизъм и бързо се превръща във виден износител на джихад. Политици и медии трябва също да помислят върху щетите, нанесени от бившия шпионин Едуард Сноудън с разкритията му за работата на американската Агенция за национална сигурност и британската правителствена служба за електронно разузнаване, отбелязва в коментар в. „Файненшъл таймс”.

Изданието не пропуска да отбележи, че предотвратяването на радикализацията на младите мюсюлмани е задача, която ще отнеме десетилетия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    3 0 Отговор
    Това е илюстрация на криворазбраната европейска демокрация, която позволява на поколения фанатици да се настаняват в Европа ползвайки дори социалните й придобивки за сметка на местното население и най-необезпокоявано да работи срещу европейските и общочовешки ценности. Поради стимулираната супер висока раждаемост на много места вече тези общности превишават дори местните. Крайно време е Европа да разбере, че това е псевдодемокрация, която рано или късно и то с "демократични" методи ще унищожи европейските ценности.
  • 2 Орелът

    2 0 Отговор
    Браво Венци, най- после нещо реално написано. Не знам защо но правя аналогия с новоизлюпените крайни цигани ислямисти в Пазарджик и Велинградско.
  • 3 св. Ал. Невски

    2 0 Отговор
    Нещо като приятелски огън, а в случая приятелски кинжал. Представете си само какво чудо щеше да е ако касапина беше от славянски произход?????
  • 4 guest36

    2 0 Отговор
    "Убийството на американския журналист Джеймс Фоули" е очеваден FAKE !
Новини по държави: