Last news in Fakti

25 Август, 2014 09:33 2 215 0

Освободиха американски журналист след 2 години плен в Сирия

  • питър тео къртис-
  • американски-
  • журналист-
  • освободен-
  • плен-
  • сирия-
  • джеймс фоли-
  • джеймс фоули-
  • "ислямска държава"
Освободиха американски журналист след 2 години плен в Сирия - 1
Снимка: АП/БТА

Американският журналист Питър Тео Къртис, който прекара около 2 години в плен на ислямистки бойци в Сирия, е освободен, съобщи телевизия „Ал Джазира“. Това е станало благодарение на преговарящи посредници от Катар, след което Къртис е бил предаден на представители на ООН. На видеозапис, излъчен по телевизия „Ал Джазира“, американецът уверява, че по време на пленничеството си е получавал храна, дрехи и всичко необходимо.

Информацията за освобождаването на журналиста от Бостън, който бе отвлечен от сирийски бойци през октомври 2012 г. в Южна Турция, бе потвърдена от пресслужбата на ООН. Къртис е бил предаден на миротворците в градчето Ал Рафид на Голанските възвишения в неделя вечерта, след което е бил поет от американски дипломати. В момента той вече пътува към родината си.

Съобщението за освобождаването на Къртис е потвърдено и от американския държавен секретар Джон Кери, предаде „Ройтерс“. Информацията за благополучната развръзка идва дни след като в интернет се появи запис от показното обезглавяване от екстремисти на „Ислямска държава“ на друг журналист от САЩ – Джеймс Фоли, който също изчезна безследно в Сирия преди 2 години. Деянието предизвика широк международен отзвук.

По-късно Пентагонът съобщи, че са се опитали да освободят отвлечените в Сирия заложници, сред които и Фоли, но операцията е завършила с провал.

Майката на освободения журналист - Нанси Къртис, заяви, че семейството ще бъде вечно благодарно на всички, помогнали за спасението на сина й, и изрази дълбоко съжаление за гибелта на неговия колега Джеймс Фоли. Тя се е запознала с неговите близки през двете страшни години на очакване и сега ще насочи усилията си за освобождаването на други американски заложници, държани от ислямистите.

По думите на държавния секретар Джон Кери, САЩ са се обръщали към „повече от 20 държави с молба за незабавна помощ от всеки, който би могъл незабавно да помогне със средства, влияние или механизми за освобождаването на Тео или всеки друг американец, държан за заложник в Сирия“.

"САЩ продължават да използват всички дипломатически, разузнавателни или военни средства, с които разполагат, за да открият и върнат нашите граждани у дома“, заяви Кери.

Кои от изброените средства са изиграли главна роля за освобождаването на Питър Тео Къртис засега не е известно, но, според неговата майка, не е ставало дума за плащане на откуп на похитителите, което е в разрез с принципите на американските власти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания