Last news in Fakti

4 Септември, 2014 13:03 1 637 2

Расмусен: Русия продължава да дестабилизира ситуацията в Украйна (обновена)

  • среща-
  • нато-
  • уелс-
  • украйна-
  • отбрана-
  • разходи

На срещата на върха на НАТО в Уелс вероятно ще бъде поставен въпросът за увеличаване на разходите за отбрана на страните членки

Расмусен: Русия продължава да дестабилизира ситуацията в Украйна (обновена) - 1
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Размусен говори на пресконференция преди срещата на върха. Снимка: АП/БТА

Русия продължава да дестабилизира обстановката в Източна Украйна, заяви по време на откриването на срещата на върха на НАТО в Нюпорт, Уелс, генералният секретар на Северноатлантическия алианс Андерс Фог Расмуссен, съобщи „Ройтерс“.

НАТО се стреми към мирно урегулиране на ситуацията в страната и продължава да призовава Русия да изтегли войските си от границата и да започне активно участие в мирния процес в региона. За съжаление досега виждаме, че Русия продължава да дестабилизира ситуацията в региона, каза Расмусен, който е известен като яростен критик на външната политика на Путин.

По думите му, както политическите, така и дипломатическите канали на Алианса за поддържане на взаимоотношенията с Русия остават открити, макар Москва да е нарушила основни положения от споразумението си с НАТО.

Разширяването на НАТО има безспорен принос за сигурността и стабилността на евро-атлантическата общност, особено като се има предвид руските агресивни действия в Украйна. Ясната перспектива за членство в Алианса играе ролята на стабилизиращ фактор и Балканският регион е един от показателните примери в това отношение. Това заяви министър Даниел Митов в изказването си на днешното заседание на Северноатлантическия съвет на ниво министри на външните работи на НАТО със страните кандидатки за членство - Босна и Херцеговина, Република Македония, Черна гора и Грузия, съобщиха от МВнР.

Министър Митов отбеляза значителния напредък в процеса на евро-атлантическа интеграция, който постигна Черна гора от срещата на върха в Чикаго през 2012 г., както и  прогреса на реформите в областта на сигурността. Уверени сме, че Черна гора ще покаже същата решителност и ще преодолее останалите препятствия. Допринасяйки за ръководените от НАТО операции и присъединявайки се към позицията на Алианса във връзка с кризата в Украйна, Черна гора доказа, че е надежден партньор, каза още българският външен министър.

По отношение на Грузия министър Митов потвърди подкрепата на България за суверенитета и териториалната й цялост в международно признатите й граници. Ценим високо нейната твърда решителност да изпълни всички критерии за присъединяване към НАТО, като нееднократно демонстрира своя ангажимент към евро-атлантическата сигурност, заяви той. По думите на българския външен министър същественият пакет за Грузия, който ще бъде приет утре от държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО, ще помогне на страната в подготовката й за членство.

Министър Даниел Митов призова правителствата на Република Македония и Босна и Херцеговина да удвоят усилията си за преодоляване на нерешението въпроси, за да могат двете страни да продължат със своята интеграция в Алианса. Сред важните въпроси за Република Македония той открои постигането на напредък по въпроса за името, както и поддържането на добросъседски отношения. Прогрес в тази сфера ще покаже ангажимента на Република Македония към нашите общи ценности, принципи и стандарти, подчерта той.  Българският първи дипломат изрази надежда Босна и Херцеговина да успее навреме да разреши проблема с регистрацията на военното оборудване на своята територия. Очакваме по-нататъшен ангажимент към провеждането на широк кръг от реформи, включително, но не само, по отношение на борбата с корупцията и организираната престъпност, укрепване на демократичните ценности, върховенството на закона, човешките права и свободата на медиите, посочи той.

В заключение Даниел Митов приветства участието на четирите страни кандидатки за членство в срещата, която ще постави началото на Платформата за оперативна съвместимост. Това е признание за техните усилия в тази посока, както и за решимостта на Алианса за продължи да оказва политическа и практическа подкрепа. Насърчаваме страните кандидатки да използват този нов механизъм, заяви той.

Генералният секретар на Алианса коментира и ситуацията, свързана с действията на бойците от „Ислямска държава“, които заплашиха и Путин, че ще разпалят война в Чечня. По думите на Расмусен, НАТО досега не е получавал никакви искания за евентуално участие в операции срещу терористите. Ако иракските власти направят съответното запитване, то ще бъде разгледано.

В Уелс днес започна двудневна среща на върха на НАТО. В нея участие вземат държавни и правителствени глави на 28-те държави членки на Алианса, както и високопоставени представители на 27 партньорски страни и международни организации, след които ООН, ЕС, МВФ и Световната банка, съобщи „Скай Нюз“.

Основни теми на срещата са кризите в Украйна и Ирак. В рамките й ще се състои и заседание на комисията НАТО-Украйна, в която участие ще вземе и президентът на страната Петро Порошенко. Очаква се страните от Алианса да изразят подкрепа за Украйна и да обсъдят възможните начини за финансова помощ към нея. Въпросът за влизането на Украйна в НАТО и евентуална доставка на оръжие там няма да бъдат засягани.

Събтитието се откри с официална среща по въпросите на Афганистан, на която се обсъжда сигурността на страната след тазгодишното извеждане от нея на контингента на Международните сили за опазване на сигурността (ИСАФ), действащи под егидата на НАТО.

Друга важна тема ще бъде борбата с тероризма, като ще се обсъждат заплахите от страна на бойците на организацията „Ислямска държава“, действаща на територията на Сирия и Ирак.

Втория ден лидерите ще обсъждат готовността на Алианса да реагира на настоящи и бъдещи заплахи за сигурността. Очаква се да бъде одобрено създаването на т.нар. сили за бързо реагиране с участието на 7 държави - Великобритания, Дания, Латвия, Литва, Естония, Норвегия и Холандия. Съставът на подразделението ще бъде от около 4000 души и в рамките на 48 часа то ще трябва да е в състояние да се разгърне в която  ида било точка на света, особено около европейската граница с Русия. Бази на тези сили може би ще бъдат разположени в страните от Прибалтика, Полша и Румъния.

Очаква се на срещата в Уелс във връзка с новите задачи на НАТО да се повдигне въпросът страните членки да увеличат своите разходи за отбрана. Според плановете на НАТО те трябва да съставляват 2% от брутния вътрешен продукт. През 2013 г. тези нива постигнаха само 4 от държавите в Алианса - Великобритания, САЩ, Гърция и Естония.

През май генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен съобщи, че Русия от 2008 насам е увеличила с повече от 50% своя бюджет за отбрана, а страните от НАТО вследствие на икономическия спад са съкратили своите разходи за отбрана  средно с 20%. И сега, при пристигането си в Нюпорт, Уелс, той обвини Русия, че продължава да дестабилизира обстановката в Източна Украйна, предаде "Ройтерс".

Запитан за обявения вчера от президента на Русия Владимир Путин план за прекратяване на огъня там, Расмусен отговори, че Алиансът приветства всички усилия за намиране на мирно решение, но че онова, което е от значение, е какво се случва на място. Той каза също, че макар всички програми за сътрудничество на алианса с Русия да са преустановени, политическите и дипломатическите канали остават отворени, предаде ИТАР-ТАСС.

Сегашната среща на лидерите на НАТО е смятана от наблюдателите за най-важната през последните 10 години. На нея ще вземат участие 10 000 делегати и съветници и около 1500 журналисти. 9000 полицаи ще гарантират безопасността на участниците. Мястото, където те ще заседават, е оградено с високи стоманени ограждения. По време на срещата в акваторията на уелската столица Кардиф ще има и бойни кораби на НАТО.

Западните медии отбелязват, че събитието се провежда на фона на нарастващата заплаха от страна на Русия, чиито представители не са поканени на срещата. „Лидерите на НАТО се събират на фона на нова заплаха от стария враг. - пише „Вашингтон Поуст“. „Руският президент Владимир Путин подари на НАТО смисъл на съществуването му“, констатира „Файненшъл тайм“.

„Гардиън“ пише, че срещата се провежда в неподходящо за НАТО време, когато заради вътрешни разногласия и нежелание да се навлиза в сериозен конфликт с Русия блокът публично демонстрира своето безсилие.

Срещата в Уелс ще бъде последна за Расмусен. На 1 октомври той ще отстъпи мястото на генерален секретар на Алианса на бившия норвежки премиер Йенс Столтенберг. По времзе на събитието на се изключени протестни акции на антиглобалисти и анархисти, които може да разбиват прозорци както преди 2 години в Чикаго, цитира Euronews думите на жител на Кардиф.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 theodor cole

    3 0 Отговор
    Velikata Ukrainska Armia, koiato strelia po mirni hora, koiato dosega e ubila mezdu 2500 i 20000 choveka. Izvednaz se predade pred niakolko Ruski bataliona ot VDV i Spetznaz. Kolko lesno im beshe da streliat s raketi i tankove po horata. Kolko trudno im e sega...
  • 2 Монго

    2 0 Отговор
    Русофил съм, но Украйна вече се е самоопределила, като различна нация от Русия, и в този проблем е права за себе си. Путин / не отричам, че е автократ/, но той помни УСТНИТЕ ДОГОВОРЕНОСТИ за неразширяването на НАТО на изток /единствено ги има в бележките на един американски политик, при интерес ще му добавя името/. Та САЩ първи нарушиха тези договорености, в резултат се получи тази братоубийствена война. Украинците се самоопределят, като различна нация и това етяхво право, но използвано от интересите на Великите сили ще изгорят. Путин държи на обещаното, САЩ гони своите интереси, напук на обещаното, ЕС слушка, като к...ва. И страдаме всички...
Новини по държави: