Last news in Fakti

4 Септември, 2014 15:00 2 119 4

Внасят законопроект за въвеждане на военно положение в Донбас

  • украйна-
  • законопроект-
  • военно положение-
  • въвеждане-
  • донбас-
  • донецка-
  • луганска-
  • народни републики-
  • петро порошенко

Досега тази идея бе отхвърляна като нецелесъобразна или заради разногласия между украинските депутати

Внасят законопроект за въвеждане на военно положение в Донбас - 1
Френски доброволци, които се бият на страната на проруските сепаратисти в Донецк. Снимка: АП/БТА

Във Върховната рада на Украйна е внесен законопроект за въвеждането на военно положение в Донецка и Луганска области. Документът е публикуван на сайта на украинския парламент. Негови инициатори са фракциите “Баткивщина” на Юлия Тимошенко и “Свобода” на радикалния националист Олег Тягнибок.

С цел прекратяване въоръжената агресия над Украйна и защита на мирното население, живеещо на тази територия, Върховната рада реши да се обърне към президента на Украйна, отчитайки неговите пълномощия, с искане за въвеждане на военно положение та територията на Донецка и Луганска области“, казва се в проектодокумента.

На 1 септември евентуалното въвеждане на военно положение там бе обсъждано и на среща между президента Петро Порошенко с председателите на парламентарните фракции и групи. Тогава бе взето решение за въздържане от подобни мерки заради отсъствието на единно мнение у депутатите по този въпрос.

На 28 август имаше извънредно съвещание на Съвета за национална сигурност и отбрана на страната, на което въвеждането на военно положение беше счетено за нецелесъобразно, но бяха взети редица решения, насочени към повишаване на боеспособността, отбраната и запазване независимостта на Украйна.

Киев от април провежда силова операция в Източна Украйна срещу т.нар. опълченци от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики. По данни на ООН от края на август жертви на въоръжения конфликт са над 2500 души. Според други данни вече са загинали над 20 000 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    1 2 Отговор
    истината за жертвите е някъде по средата.загиналите са доста над преброените официално!
  • 2 nakata88bg .

    2 1 Отговор
    Порошенко нали вече беше се изказал по въпроса - въведат ли военно положение, могат да забравят за чуждестранно кредити - международни закони ги забраняват
  • 3 Монго

    1 1 Отговор
    "Известната украинска певица Руслана, която спечели Евровизия през 2004 г. и бе едно от лицата при протестите на Евромайдана през зимата, заяви, че е направила грешка, като е подкрепяла действията на правителството в Източка Украйна, съобщиха украински медии. На специална пресконференция в Киев тя разказа за посещението си в Донецка област, срещата с премиера на т.нар. Донецка народна република(ДНР) Александър Захарченко и че е видяла как там се води истинска гражданска война. "Аз пристигнах в Донецк и не очаквах да видя, това което открих там. Аз направо откачих. Снарядите летят в свои хора. Това трябва веднага да се прекрати, да се спре войната и кръвопролитието. И ако политиците мислят по друг начин, то значи става дума за някаква друга химия, някаква нечистоплътност, някаква игра", каза певицата.

    Руслана смята, че представителите на медиите в Украйна трябва да посетят фронта, за да се научат да отличават истината от лъжата. След това редица журналисти я разкритикуваха за посещението и думите й. "Ако си толкова смел, ела следващият път с мен. Тогава сам ще видиш и ще можеш да разбереш всичко", покани тя един от репортерите в Киев. Певицата отбеляза, че когато пътувала в колата с лидера от ДНР Захарченко, то попаднала под обстрел. "Кой срещу кого стреляше остана неясно. Но на мен ми стана съвършено ясно, че се стреляше срещу своите. Аз първа се биех в гърдите и виках, че у нас няма гражданска война. Оказа се, че съм грешала", призна певицата. Руслана с
  • 4 Монго

    1 1 Отговор
    Продължение, че цитатът е доста дълъг-"призна певицата. Руслана също така заяви, че се е разочарована от президента Петро Порошенко, защото когато участвала миналата седмица в протест пред неговата канцелария, заедно с роднините на воюващите военни и те поискаха помощ за войниците, то на тях никой не им е обърнал внимание. "И нека дори кажа нещо шокиращо, ако Порошенко не ме чу, то когато бях в Донбас, аз бях изслушана от Александър Захарченко", обобщи тя. При завръщането си от Донецка област тя успяла да убеди лидерите на ДНР да й предадат 16 пленени украински войници, без никакви условия. "Ние ги взехме с нас и ги предадохме на техните близки в Днепропетровск", допълни тя."
Новини по държави: