Last news in Fakti

4 Септември, 2014 20:03 1 691 2

Казахстан гледа в бъдещето

  • стратегия "пътят на казахстан – 2050: обща цел, общи интереси, общо бъдеще"-
  • казахстан-
  • образование-
  • транспорт-
  • енергетика-
  • назърбаев

Стратегия

Казахстан продължава изпълнението на стратегическата програма, заложена в обръщението на президента на Република Казахстан  Нурсултан Назърбаев към народа на републиката от 17 януари 2014 година, а именно „Пътят на Казахстан – 2050: Обща цел, общи интереси, общо бъдеще”.

Главната цел на Стратегията „Казахстан-2050” е влизането на Казахстан към 2050 година в числото на 30 най-развити държави в света. В стратегията държавният глава предлага предстоящите 15-17 години да се използват за мащабен напредък. Точно поради тази причина  в Казахстан систематично се изпълняват програми за индустриално-иновационно развитие, създават се и се пускат в експлоатация предприятия, съобразени с най-новите инженерингови и хай-тек достижения, реализира се програмата „Заетост-2020”,а също и други стратегически програми.

Освен това, пред казахстанското общество стои задачата по реализацията на програмен документ, свързан с образованието. Това е извършване на изследователска дейност, създаване на научна база и други. Развитието на научната сфера е един от основните фактори за напредъка на републиката. Голямо внимание се отделя на укрепването на връзката между обучението и производството. Президентът Назарбаев отбелязва, че пътят на Казахстан, е път в бъдещето, свързан със създаването на нови възможности за разкриване на потенциала на казахстанците – „развитата държава през ХХІ век – това са активни, образовани и здрави граждани”. В близките 2-3 години ще се създаде основа на националната система за дуално техническо и професионално образование. В перспектива ще се преминава към получаването на техническо образование, гарантирано от държавата.

Между другите насоки за развитие, обозначени в тазигодишното обръщение на държавния глава, са още и: преминаване върху иновационна основа на агропромишления отрасъл на страната, динамично развитие на агломерациите, транспорта, енергетиката, увеличаване на дела на малкия и среден бизнес в икономиката на страната.

Реализацията на изброените мерки като цяло ще позволи на Казахстан да изпълни поставената цел – влизането на страната към 2050 година в числото на 30 най-развити страни в света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 рцгц

    3 0 Отговор
    тея си си е_али мамаа. между другото новата и старата им столици заприличват все повече на дубай
  • 2 като гост 1

    0 1 Отговор
    петрола брат , прави чудеса.
    хората са решили и те като Дубай да наливат парите от петрол в бъдещи инфраструкторни проекти. точно така се прави , богатството сега го трансферираш в такова което носи приходи в бъдеще. А не като малката д-жава българия където всички .ерът на едно място и никой не чисти , скоро тука ще станем помийна яма бълна с баламурници. Дано германците или турция ни превземат наново.