15 Септември, 2014 12:19 751 1

Левите спечелиха парламентарните избори в Швеция

  • швеция-
  • избори-
  • левите-
  • социалдемократи-
  • стефан льовен-
  • премиер

Изненадващо силно се представи и крайнодясната Демократична партия в страната

Левите спечелиха парламентарните избори в Швеция - 1
Бъдещият премиер на Швеция - социалдемократът Стефан Льовен (вдясно) с коалиционните си партньори. Снимка: АП/БТА

Лидерът на шведските социалдемократи Стефан Льовен заяви, че неговата партия, която вчера спечели парламентарните избори в страната, ще се опита да сформира правителство, но няма да сътрудничи с крайната десница, съобщи Би Би Си.

Лявоцентристкият блок начело с Льовен спечели 43,7% от вота на шведските граждани, срещу 39,3% за консерваторите на актуалния министър-председател, а крайнодясната шведска Демократична партия, чиито корени водят към неонацизма, взе 13%. Във вота са участвали общо 8 политически формации, а избирателната активност е била 83,3%.

Партията на Льовен, която досега беше в опозиция, се връща на власт, но няма пълно парламентарно мнозинство. Сегашният премиер Фредрик Райнфелд вече обяви оставката си и от поста, и като лидер на своята консервативна Умерена партия. 

Приемникът му на премиерското кресло Стефан Льовен обяви, че страната се нуждае от „нова посока“ и се среща с големи предизвикателства след 8 години дясноцентристко управление.

„Ние сме в сложна ситуация. Имаме хиляди безработни и западащо образование, което показва все по-ниски резултати в сравнение с другите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие“, заяви той.

Бившият заварчик и профсъюзен лидер Стефан Льовен е готов да оглави новия коалиционен кабинет на досегашната „червено-зелена“ опозиция в Швеция, в която влизат Социалдемократическата партия, левите и зелените.

Не се знае дали новото правителство ще се състои от две или три фракции, тъй като дошлите на власт опозиционни партии имат сериозни разногласия относно пенсионната политика, ядрената енергетика и енергетиката изобщо, отбраната, пазара на труда, икономическия растеж, членството в ЕС и др. 

Специално за социалдемократите това ще бъде първото връщане на власт от 1950 г. насам, пише местният „Афтонбладет“. Консерваторите пък отстъпват лидерството за пръв път от 2002 г. „Експресен“ пък коментира, че Льовен се очертава като най-слабия и неопитен премиер за последните години и вероятно ще му е трудно да състави жизнеспособен кабинет. При това и консерваторите, и социалдемократите ще трябва да се съобразяват с неочаквано силно представилата се националистическата крайна десница на шведските демократи, които за пръв път от 2010 г. попадат в парламента, залагайки на картата за затягане на имиграционната политика.

„Рязко се случва на избори да има толкова много губещи. Това е лошо за Швеция“, коментират шведските издания. Льовен е казал, че ще подаде ръка и на левите, и на оказалите се в опозиция консерватори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Shmeker

    0 0 Отговор
    Тя Швеция отдавна е социал-държава, само дето е с висок стандарт
Новини по държави: