Last news in Fakti

24 Септември, 2014 14:07 1 437 2

Ураган помете Крим, Ростов и други градове в Южна Русия

  • ураган-
  • вятър-
  • русия-
  • крим-
  • ростов на дон-
  • краснодарския край

Очаква се нивото на водите на река Дон опасно да се повиши

Ураган помете Крим, Ростов и други градове в Южна Русия - 1
Снимка: 23mchs.gov.ru

Заради ураганен вятър, чиито пориви на моменти достигат 30-35 метра в секунда, поройни дъждове и бури редица населени места в Крим, Ростовска област и Краснодарския край в Русия останаха без ток. Специално на Кримския полуостров без електрозахранване са 207 населени места, 47 от тях – частично, съобщава сайтът на Министерството на извънредните ситуации, цитиран от ИТАР-ТАСС и Нюзру. Жизненоважни и социално-значими обекти не са били изключвани от мрежата, уточняват оттам. Около 180 000 души в Крим обаче са без светлина.
Върху уличните платна и електрическите проводници са паднали прекършени дървета, но засега за жертви и пострадали не се съобщава.

Кримските спасители настоятелно съветват заради лошото време жителите и туристите на полуострова да не предприемат екскурзии по планините и в открито море, да не стоят в близост до стари сгради и изсъхнали дървета. Заради безопасността на хората кримският ферибот е спрян временно и спасителните служби препоръчват на онези, които вече са се качили на него, да се запасят с търпение и спокойствие. На ферибота е осигурена питейна вода.

Според агенция „Криминформ", бурята е подрила брега и частично е разрушила почивна станция в района на Симферопол. В самия Симферопол освен дървета са повалени и електрически стълбове. Част от къщите в селището Николаевка са без вода и ток. В град Керч по същия начин са пострадали над 10 улици.

В Ростовска област ситуацията е подобна и синоптиците прогнозират, че лошото време ще продължи до 25 септември. От местен детски санаториум предстои да бъдат евакуирани 1200 малчугани и юноши. Те вече са качени в автобуси, които обаче не могат да потеглят заради ураганната стихия. Чака се вятърът поне малко да отслабне.

В Ростов на Дон до края периода се очакват силни дъждове, порои, бури, градушки и ураганен югозападен вятър 30-32 м/с. Има предупреждение за опасност нивото на водите на река Дон да се повиши. Министерството на извънредните ситуации апелира местните жители да си приготвят багаж с подходящо облекло, документи в непромокаема опаковка, медикаменти, най-необходимите продукти и вещи за няколко дни; да изключат електрозахранването и да се качат на горните етажи на сградите.

В Краснодарския край също се очаква бурен вятър и няколкометрови вълни в Азовско море. В аварийно-възстановителните работи са задействани 42 екипа и почти толкова единици специална техника.

Почти целият град Таганрог е блокиран от транспортни задръствания заради паднали дървета, които според LifeNews са не по-малко от 60. Някои от тях са избили входните врати и прозорците на жилищни сгради.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сс

    0 5 Отговор
    Ех,че щастливо се живее в ,,Новорусия''!
  • 2 Румен Янев

    0 0 Отговор
    ХААРП
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания