Last news in Fakti

11 Октомври, 2014 14:48 1 645 1

Сепаратистите се присъединиха към "режима на тишина", обявен от Киев

  • "режим на тишина"-
  • украйна-
  • донбас-
  • сепаратистите-
  • украинските власти-
  • буферна зона-
  • донецка народна република-
  • александър захарченко

И двете страни заявяват готовност да започне изтеглянето на тежката бойна техника

Сепаратистите се присъединиха към "режима на тишина", обявен от Киев - 1
Снимка: АП/БТА

Сепаратистите от Югоизточна Украйна се присъединиха към така наречения „режим на тишина“. Той бе обявен във вторник през нощта от украинските власти, но това не прекрати обстрелите в горещите точки в региона и най-вече на летището в Донецк. Сега премиерът на самообявилата се Донецка народна република Александър Захарченко обяви, че очаква наблюдателите на ОССЕ, за да започне изтеглянето на тежката бойна техника.

Споразумението между сепаратистите и украинските военни сили предполага създаването на буферна зона с ширина около 30 км, в която няма да има тежки въоръжения. Тази сутрин премиерът Захарченко съобщи пред руската агенция ТАСС, че Донецката и Луганската народни републики съгласувано също въвеждат от днес „режим на тишина“.

Данните на двете враждуващи страни какво се случва в зоната на конфликта значително се разминават. Според Захарченко, законът за разграничителната линия с украинските власти вече е подписан. От Киев обаче опровергават това твърдение. Кореспондентът на "Комсомолская правда“ Александър Коц написа в Туитър, че в Донецк продължава да стреля артилерия. „Интерфакс“ съобщи, позовавайки се на военното ведомство на ДНР, че в изминалите денонощия са се водили сражения в района на летището в Донецк и населените места Пески и Авдеевка. Според сайта на градския съвет трима мирни жители са загинали, а четирима са били ранени, а тази нощ Куйбишевски район бил обстрелян. Пожарите, причинени от снаряди, нанесли щети в няколко частни жилища. В района на Докучаевск сепаратисти обстреляли колона граничари, при което атаката била отблъсната, но един военнослужещ загинал.

ТАСС съобщава, че тази сутрин Захарченко е предал подписка в местната ЦИК за участие в изборите за държавен глава на Донецката народна република.

Престоящата седмица може да се окаже решаваща за ситуацията в Донбас и за реализацията на договореностите от Минск, заяви пред журналисти Андрей Лисенко – представител на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна. Става дума за изпълнение на споразумението за режим на прекратяване на огъня, извеждане на тежката бойна техника и освобождаването на заложници. Има движение в тази насока, увери Лисенко, по тези въпроси в рамките на международната работна група текат интензивни разговори и участниците в нея са „преминали към практически действия“.

Украйна е готова за изтегляне на тежкото въоръжение с калибър над 100 мм, както предвижда споразумението от Минск, веднага щом противоположната страна го направи“, цитира ТАСС думите на Лисенко.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    примирието няма да бъде спазено от руските окупатори и провокациите ще продължат,независимо какво ще декларират сепаратистите .тяхната краина цел е дестабилизацияюта на украйна ,както и отцепването на територии ,което да уплаши украинцирте ,а и не само тях.тук путопоклонниците вече провесиха кафеви езици.
Новини по държави: