Last news in Fakti

20 Октомври, 2014 11:30 1 446 0

Японски министърки хвърлиха оставки след скандал

  • япония-
  • оставки-
  • оставка-
  • министърът на икономиката-
  • юко обучи-
  • синдзо абе-
  • финансов скандал

Преди да се оттегли, Юко Обучи б смятана за първата жена, която може да оглави правителство в Страната на изгряващото слънце

Японски министърки хвърлиха оставки след скандал - 1
Министърът на икономиката, търговията и промишлеността на Япония Юко Обучи обяви на пресконференция за оставката си. Снимка: АП/БТА

Министърът на икономиката, търговията и промишлеността в Япония – Юко Обучи, която бе ключова фигура в кабинета на страната и потенциален кандидат за премиерския пост, подаде оставка, съобщи Би Би Си. Решението е било взето по време на половинчасовата й среща с министър-председателя Синдзо Абе и заявлението вече е подписано. Това се случва на фона на финансов скандал, че Обучи е направила редица неоправдани разходи, които не са били посочени в отчетите от септември насам, когато тя оглави ведомството.

По време на пресконференция 40-годишната Обучи поискала извинение и едва сдържала сълзите си, допълва „Вашингтон Поуст“. „Хората очакваха повече от мен“, признала тя.

Юко Обучи е дъщеря на покойния политик Кейдзо Обучи, министър-председател на Япония в периода 1998-2000 г. Тя започва политическата си кариера на 26 години веднага след внезапната му смърт. През 2008 г. 34-годишната тогава Обучи става министър по въпросите на раждаемостта в кабинета на Таро Асо и е най-младият министър в цялата история на страната. Досегашния си пост тя получи едва преди два месеца заедно с още 4 дами в кабинета в съгласие с новия почин за равенство между половете и наблюдатели утвърждаваха, че може да стане първата жена начело на японското правителство.

Финансовият скандал в страната бе иницииран от опозицията с разкриването на злоупотреби при приходите и разходите на политическите фондации на Обучи. Изяснено било, че една от тях е изхарчила над 35 млн. долара за покупка на стоки от магазини, принадлежащи на нейни роднини.

Други две фондации от 2009 до 2011 г. пръснали около 400 хил. долара за организиране на различни мероприятия за нейните привърженици и избиратели. Това ми могло да се тълкува и като опит за подкуп на граждани, тъй като ставало дума за покупка на козметика, организиране на театрални събития и други, несвързани с политиката неща.

Оставката на Юко Обучи може да предизвика сериозна политическа криза в Страната на изгряващото слънце, особено като се има предвид, че само часове след оттеглянето й поста си напусна и министърът на правосъдието Мидори Мацушима. Тя раздавала малки ветрила с портрета и името си на избирателите в своя окръг, което било сметнато за нарушение на изборния кодекс. Опозицията иска и оставката на министъра на отбраната Акинори Ето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: