Last news in Fakti

16 Ноември, 2014 09:54 837 1

Г-20 се споразумяха за мерки водещи до растеж

  • бризбейн

Ръст от 2,1 на сто ще добави повече от два трилиона долара към глобалната икономика и ще създаде милиони работни места

Г-20 се споразумяха за мерки водещи до растеж - 1
Снимка: АП/БТА

Увеличаването на икономическия растеж е акцентът през втория заключителен ден на срещата на страните от Г-20 в Брисбейн, Австралия. Лидерите на 20-те най-развити икономики в света се споразумяха за мерки, които да повишат общия им икономически растеж с 2.1 на сто до 2018 година.

Това ще добави повече от два трилиона долара към глобалната икономика и ще създаде милиони работни места, се посочва в обща декларация. Документът подкрепя глобалната борба срещу избягването на данъчното облагане от страна на мултинационалните компании.

През първия ден от форума руският президент Владимир Путин разкритикува Съединените щати и Европейския съюз за наложените от тях санкции срещу Москва, като подчерта, че те вредят не само на Русия, но и на Запада. В интервю за германската телевизия ARD Путин прикани за отмяна на санкциите:

Така наречените санкции на първо място вредят на световната икономика и на нас и пречат на постигането на споразумение на форума на Г-20, каза руският държавен глава. Той определи като голяма грешка икономическата блокада, наложена от властите в Киев на сепаратистките региони на изток и добави, че ще обсъди проблема с украинския си колега Петро Порошенко.

"От медиите узнах, че президентът на украйна е издал указ за икономическа блокада на югоизточните региони - Луганската област и Донецк", каза Путин на пресконференция след участието си в срещата на Г-20 в Австралия, цитиран от РИА Новости. "Струва ми се, че това е голяма грешка", добави той и изрази учудване, че "киевските власти със своята ръка отрязват тези територии". Путин припомни, че даже в разгара на войната в Чечения Москва не е спирала финансирането на кавказката република, като са били изплащани пенсии и социални помощи, а даже са били отпускани бюджетни субсидии.

Американският президент Барак Обама и премиерите на Канада и Великобритания, Стивън Харпър и Дейвид Камерън на свой ред отправиха остри критики към Русия заради политиката й в Украйна. Кремъл категорично отрича твърденията, че Москва изпраща бойци и тежко въоръжение в помощ на бунтовниците в източните райони на страната.

Путин вече отпътува от Брисбейн и така стана първият световен лидер, напуснал срещата на Г-20. Отпътуването му бе предшествано от трудни разговори в кулоарите на форума. Пред руски медии той се оплака, че не е удовлетворен от двустранните си срещи, защото събеседниците му го обвинявали за неща, които са извън неговия контрол.

Същевременно стана ясно, че лидерите на Австралия, Съединените Щати и Япония са постигнали договореност да отправят критика към Русия заради намесата й в Украйна. Днес се очаква американският президент Барак Обама да се срещне в Бризбейн с представители на страни от Европейския съюз, с които да обсъди конфликта между Киев и Москва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    вариантите са два.целия свят греши ,а путин не ,другия е обратния.
Новини по държави: