Last news in Fakti

21 Ноември, 2014 12:15 1 121 0

Меркел отмени руско-германска среща заради ситуацията в Украйна

  • ангела меркел-
  • руско-германска среща-
  • гражданското общество-
  • отмени-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • герхард шрьодер

От кабинета на федералния канцлер се обърнали с настоятелна молба форумът да бъде отменен заради изострянето на политическата ситуация

Меркел отмени руско-германска среща заради ситуацията в Украйна - 1
Германският канцлер Ангела Меркел и полският премиер Ева Копач по време на откриването на изложбата. Снимка: АП/БТА

Във връзка с продължаващия украински конфликт срещата на представители на гражданското общество на Германия и Русия „Петербургски диалог“, която трябваше да се състои в Берлин, е отменена. Решението е взето по искане на германския канцлер Ангела Меркел, заяви съпредседателят на форума от германска страна Лотар де Мезиер в интервю за в. „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“.

От кабинета на федералния канцлер се обърнали с „настоятелна молба“ планираното за следващата седмица заседание да бъде отменено заради „изострянето на политическата ситуация“. „Трябваше да удовлетворя тази молба, което аз направих неохотно“, призна Мезиер, като добави, че срещата на немското и руското ръководство на форума в Мюнхен в началото на декември трябва да се състои, „дори ако от ведомството на федералния канцлер поиска да отмени и нея“.

Въпреки анулирането на срещата в Берлин, Меркел отбеляза, че е за диалог с Русия и че сигурността на Европа може да бъде гарантирана само съвместно с Русия. Заедно с полския премиер Ева Копач тя откри изложбата „Смелост и помирение“, посветена на 25-годишнината от подобряването на отношенията между двете държави.

Инициативата "Петербургски диалог" е създадена през 2001 г. От руския президент Владимир Путин и германския канцлер Герхард Шрьодер с цел да се установи дългосрочен открит обмен на мнения между политици, бизнесмени, учени, хора на изкуството и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: