Last news in Fakti

23 Ноември, 2014 20:21 14 415 23

Путин май си тръгва. Не искал да е пожизнен президент

  • русия-
  • путин-
  • владимир путин-
  • ес-
  • сащ-
  • санкции

Петролът срина СССР и Варшавския договор. В наши дни черното злато е на път да сложи кръст на мечтата на Кремъл да възроди рухналата империя

Руският президент Владимир Путин заяви, че няма намерение да остава президент пожизнено, но не изключи възможността да се кандидатира отново през 2018 година. В специално интервю за агенция ТАСС руският държавен глава каза, че за страната би било неправилно и вредно той да остане до живот президент.

Срокът на работата ми ще се определя от Конституцията на Руската федерация.

Тя допуска, но това съвсем не значи, че ще взема такова решение. Ще видим как ще се развие ситуацията и ще подходя, изхождайки от общия контекст, от вътрешната ситуация и от собственото ми настроение, отбеляза Владимир Путин.

Интервюто за казионната държавна информационна агенция не е случайно. То се появява в навечерието на 15-та годишнина от неговото влизане в Кремъл като наследник на болнавия Борис Елцин.

От друга страна то е насочено към Запада и политиката му срещу експанзията на Кремъл в Крим и Украйна. На последната среща на Г-20 Путин беше принуден да си тръгне предсрочно, защото беше изолиран от всички участници във форума. Западът дори изхвърли Русия от формата на Г-7, ясно посочвайки че Кремъл не може да има претенции да е велика сила.

За първи път от налагането на санкциите на ЕС и САЩ срещу Москва Путин даде ясно да се разбере, че си дава сметка, че негови решения могат да са вредни за родината му. Путин пред ТАСС руският държавен глава каза, че "за страната би било неправилно и вредно" той да остане до живот президент. Но обясни, че конституцията му дава право да се кандидатира и през 2018 г., което обаче по думите не означавало, че той ще взема такова решение.

"Ще се съобразя с общия контекст, вътрешното усещане и настроение",

посочи Путин и добави, че засега е рано да мисли за това и не знае дали ще се възползва от възможността да се кандидатира.

Русия няма намерение да се съревновава със западните държави или да налага нова Желязна завеса, заяви още руският президент. По думите му страната ще отстоява геополитическите си интереси и ще следва свой собствен дневен ред. Разбираме колко фатална би била нова Желязна завеса за нас. Няма да тръгнем по този път в никакъв случай, подчерта руския държавен глава.

Отначало целият свят аплодираше Борис Елцин, но когато той надигна глас в защита на Югославия, в очите на Запада веднага се превърна в алкохолик.

Всички изведнъж узнаха, че

Борис Николаевич обича да пие.

А да не би преди това да е било тайна? Не, но това не пречеше на контактите му със Запада. Когато нещата стигнаха до защита на интересите ни на Балканите, Елцин стана едва ли не техен враг, отбеляза Путин.

За разлика от своя ментор в политиката в наши дни държавният глава на Русия е хванат в капана на западните санкции и падащи цени на черното злато на световните пазари. В началото на 90-те години на миналия ХХ в. ниските цени на петрола доведоха до разпадането на Съветския блок, СССР и Варшавския договор.

Слабата руска икономика в резултат на украинската криза и последвалите санкции на Запада спрямо Москва беше ударена допълнително от драматичното понижение на петролните цени с над 30% от юни насам. Именно добивът и износът на

петрола заедно с природния газ формират повече от половината приходи в руския бюджет.

Необходима е цена на петрола около 100 долара за барел, за да се балансира руският бюджет. Но някои експерти дори прогнозират, че Русия може би се нуждае от цена от около 115 долара, тъй като държавният бюджет на страната трябва да покрива и нарастващите социални и военни разходи и да компенсира негативното влияние от наложените западни санкции.

В същото време анализатори посочват, че Русия може да направи малко, за да подкрепи петролните цени с оглед липсата на значителни по обем складови петролни хранилища и страната може би няма възможност да спре изпомпването от петролните кладенци поради страхове, че ще те замръзнат.

Това не попречи на Путин да изрази увереност, че няма опасност от катастрофални последици за руската икономика от западните санкции в комбинация с падането на цените на петрола и на обезценяването на рублата. Изкуственото повишаване на цените на нефта ще удари по онези, които го провокират, предупреди той.

Основната причина за рязката обезценка на руската валута е продължаващото

изтичане на капитали от страната

в резултат на санкциите на Запада спрямо Москва около украинската криза, както и забраната на руските банки и компании да се финансират (да вземат заеми) от чужбина. Поради невъзможност да се финансират на западните финансови пазари, руските фирми и заемодателите купуват повече долари и евро на местния валутен пазар, което води до обезценка на рублата.

Друг ключов негативен фактор е солидният спад на глобалните цени на петрола от юни насам с над 20%. Днес фючърси на петрола тип "брент" се понижават с 0,22% към 85,64 долара за барел, след като по-рано през октомври те удариха 4-годишно дъно около 82,70 долара за барел (най-ниско ниво от ноември 2010-а година). Въпреки опита за известна стабилизация през последни дни на търговия цените на петрола тип "брент" остават с около 20 долара под средните цени, заложени в бюджета на Русия за 2014-а година.

Руската централна банка (РЦБ) поддържа рублата в рамките на плаващ коридор на търговия и се намесва, ако рублата отслабва към горната граница на заложения диапазон.

От началото на октомври РЦБ се наложи да повиши коридора на търговия на местната валута с 2,65 рубли и продаде над 18 млрд. долара в опит да ограничи свободното падане рублата.

Въпреки че рублата се обезцени с около 21% от началото на годината,

мнозинството руснаци не изглеждат сериозно обезпокоени от този факт, показва проучване на агенция "Левада". Според това проучване около 52% от руските граждани не се безпокоят от рязката обезценка на местната валута, докато 45% от запитаните 1630 руснаци изразяват загриженост и тревога. Проучването на "Левада" също така показва, че 59% от запитаните не са притеснени от възможното ограничаване на техните пътувания зад граница, докато едва 32% от руснаците посочват, че са обезпокоени от подобни рестрикции.

Петролът срина СССР и Варшавския договор. В наши дни черното злато е на път да сложи кръст на мечтата на Кремъл да възроди рухналата империя.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кобрата

    0 0 Отговор
    Направо се учудвам, че никой не е коментирал още...нека плюенето да започне
  • 2 Балгар

    4 0 Отговор
    Доларът не може да срине Русия, защото в Русия си купуват водката и хляба с рубли. Руският бюджет е балансиран за разлика от този на САЩ, който вечно е на дефицит. А и да се обърка нещо винаги могат да приложат изпитания метод на американците и да си пуснат печатницата в действие.
  • 3 гост

    2 0 Отговор
    Абе няма да се оставят така руснаците, те знаят и 2 и 200.......а историята показва, че когато икономиките силно се разклатят голямата война е неизбежна. Остава въпроса кой кого.......?
  • 4 Десислава Димитрова

    1 3 Отговор
    като иска да играе с големите кучета трябваше да се сети ,че ще му се наложи да пикае по големите дървета.нямало опасност за руската икономика ,но цените на петрола се свиват,а западните компании си тръгват :)!ако ситуацията се задържи в близката година ,ще му се наложи да обяснява на руснаците ,защо няма кво да ядът в най-богата страна.всъщност процеса вече е започнал: http://www.youtube.com/watch?v=dnP1fJ1bzxE
  • 5 Пацо

    0 4 Отговор
    Путин никога няма да се оттегли от властта доброволно. Той многократно е доказвал, че не може да му се вярва. Точно затова на последната Г20 среща отношението към него беше крайно студено и резаревирано от всички, без изключение. Дори Китай му обърнаха гръб и тръгнаха да подписват договор за свободна търговия с Австралия.
    Путин е тип човек, който ако трябва да избира измежду унищожение на планетата в ядрен катаклизъм или оттегляне от властта със сигурност, 100% ще избере първото.
  • 6 onq s konq

    1 1 Отговор
    Сега е момента волен сид да спретне един макар и малоброен митинг в морална подкрепа на Путин и на него официално по мегафона да обяви,че отдава всички приходи от продажбата на бестселъра "Планът сидеров" в полэа на руската икономика!

    Коментиран от #7

  • 7 Shmeker

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Все едно ще спасява някой с тоя митинг. Путин няма нужда от спасяване. Просто всичко което прави е на ръба на законите в дипломацията, ама много му се събра.
    Това с петрола е тъпо, трябваше да се сети, че ще го направят тоя номер. А ние си караме с нафта по два лева и не ни пука, все пак сме от американска страна. Сега остава да ни махнат визите и зелените карти и се изселваме направо
  • 8 жоро бекъма

    3 0 Отговор
    Русия доставя петрол на България от цени 0.80 до 0.90стотинки на литър останалото е данъци акцизи и печалба на фирмите достигащи до крайния потребител!!!Говорят се пълни глупости!!!Цената на петрола преди свалянето на Садам Хюсеин на международния пазар бяха не повече от 30долара за барел!!!Всичко това може да се провери което казвам, но никой няма интерес от истината!
  • 9 malumnici

    2 1 Отговор
    кво се кефите на путинката то зарад мършавите руснаци сега сме бедни, все гледате да лижете задника на някой друг я руснак я американец я германец, що не вземете малко да започнете да мислите за БЪЛГАРИЯ ????!!!!!!!!!!!!!
  • 10 Мучачос

    1 0 Отговор
    Намалението на цената на петрола при нарастващо потребление в световен мащаб е насочено изцяло към Русия с цел нарушаване на икономическия им баланс и отслабване на военните им позиции изградени в годините!!!Кой обаче е причината за това ... може сами да си отговорите!Конспирацията е в пълната си сила!
  • 11 Мучачос

    3 0 Отговор
    Намалението на цената на петрола при нарастващо потребление в световен мащаб е насочено изцяло към Русия с цел нарушаване на икономическия им баланс и отслабване на военните им позиции изградени в годините!!!Кой обаче е причината за това ... може сами да си отговорите!Конспирацията е в пълната си сила!
  • 12 bat VIL

    0 0 Отговор
    Путин претижава скромните само някакви си там 40 милиарда долара,бат Бойко има само 2 милиарда евро от продажбата на България и Българските интереси аа тоз който вкара чалгата в България ии трябва да лежи в затвора за вечни времена Славито Трифонов има 40 милиона левченца,+шест милиона загубени в КТБ-то пука че им дреме на шапките на ТИЯ тримката са не-сменяеми.......сумите са от официални источници.....
  • 13 Политически наблюдател

    4 0 Отговор
    Това означава ли, че като се махне Путин ще се върнат високите цени на петрола? Да стои тогава. Хич не ми пука ни за американски ни за руски. Пука ми за джоба.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пржевалски

    4 0 Отговор
    Мечката е най опасна , когато е притисната в ъгъла. За руснака лукса никога не е бил на първо място , има и по ценни неща ....
    Автора на статията трябва пак да помисли какво стана на G-20, дали Путин бе принуден да си тръгне , или Путин си тръгна щото му омръзна от лицемерието и лъжите на западните продажници. Човека си каза , имам по важни неща за вършене от вашия обяд.
    А тука долу , малоумните коментари дето казват че руснаците са виновни за нашите беди , нека (ако могат да четат) да погледнат къде е била България 44-та година , къде е била 89-та и къде е сега .... ако имат достатъчно мозък ще си отговорят на въпроса....

    Коментиран от #16

  • 16 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Пржевалски":

    Не съм специалист по мечешката психика,но според мен най-важното е кой от коя страна на пушката стои.В случая Путин ясно вижда политическото си сгромолясване в реэултат на мъртвата петролна хватка приложена му от Эапада и все по-неистовото клатене на трона му от вътрешни олигархически кръгове.И какво му остава?Ами да си отиде по въэможно най-достойния начин -т.е. по собствено желание с КОНЦЕНТРИРАНО ФАЛШИВИТЕ МОТИВИ,че е "управлявал прекалено дълго"!А колкото до това дали руснаците са виновни эа несгодите ни-ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ НЕ,но че ни продават гаэ и петролни продукти на най-високите цени в Европа-АБСОЛЮТНО ДА!
  • 17 Реалист

    2 0 Отговор
    Разбира се че ще си тръгне някой ден, въпроса е кой ще го наследи през 2024 , а до тогава има 10 години.
  • 18 123

    0 1 Отговор
    Путин е една алчна милиционерска душа, изгубила се някъде между мегаломанията и себичността
  • 19 Vasik Atanasova

    0 2 Отговор
    ПАДНЕ ЛИ ПУТИН ПАДА И ТИМ
  • 20 европеец

    3 0 Отговор
    гледах интервьюто в оригинала на руски, сега прочетох статията на Венци и си мисля - абе, ние едно и също интервьюто ли гледахме?! .аси изкривяване на думите! А неудобните изказванията на Путин въобще не се споменават! Така създавате илюзия у хората, че Путин и Русия се колебаят, ама нито утре, нито в другиден Русия и Путин няма да поддадат - какво ще кажете на читателите си тогава? Пак ли ще ги храните с пропаганда вместо истината?
  • 21 Ивайло

    3 0 Отговор
    Ей.... ако не е Путин да крепи Русия на целия свят му трябва метеорит !!! Защото си ограничен и най вероятно сляп за да не разбираш какво става с света !!!!
  • 22 MonoMakh

    0 3 Отговор
    Путин наподобява лисугер и то не само като визия, но и по характер си е такъв - бивш КГБ-ист и затова не може да му се има доверие и изобщо най-добре е да се игнорира и изолира тотално.
    Трябва да не се бърка и споменава "Русия" вместо "Путин" - т.е. трябва да се казва, че санкции се налагат конкретно на Путиновата хунта, която е решила да властва в Русия вечно фабрикувайки фалшиви избори.
  • 23 кмета

    1 0 Отговор
    тим отдавна не се командва и подпомага от русия и тим е най-големия монопол на земя s 1,7мн декара ще има гражданска воина ако падне тим всеки ще гледа да вземе колкото може повече не случайно фирмата се казва октопод не си мислете че ако си отиде путин ще дойде по добър за управление на русия трябва да питате ЙОМ АШОА - Ден в памет на жертвите на Катастрофата и героизма
    Ден в памет на 6 милиона евреи, загинали от фашисткия геноцид по време на Втората световна война. Отбелязва се в деня на избухването на въстанието във Варшавското гето.ние нашите като не сме ги дали затова плащаме и още дълго време няма да се промени това 40г ако няма 3 световна
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания