Last news in Fakti

11 Декември, 2014 10:58 906 0

Палестински министър почина по време на протест на Западния бряг

  • министър-
  • демонстрация-
  • западния бряг-
  • израел-
  • палестина-
  • зиад абу еин

Твърди се, че той е бил неколкократно блъскан от военните при демонстрация със засаждане на маслинови дръвчета

Палестински министър почина по време на протест на Западния бряг - 1
Палестинският президент Махмуд Абас показва снимка как израелски войник блъска Аин. Снимка: АП/БТА

Министър от правителството на палестинския президент Махмуд Абас е починал след сблъсък с израелски войници на Западния бряг близо до град Рамала, съобщи Би Би Си.

Зиад Абу Еин, който отговаря за проблема с израелските поселения на Западния бряг, е издъхнал, след като е бил откаран в болница. Палестински медици заявиха, че Еин е починал от усложнения, свързани със сълзотворен газ.

Според свидетели обаче той е бил неколкократно блъскан от военните при демонстрация със засаждане на маслинови дръвчета в селището Турмузия близо до Рамала. Според един от свидетелите министърът е бил ударен в гърдите от граната сълзотворен газ.

Семейството на Зиад Абу Аин твърди, че той е имал здравословни проблеми като диабет и високо кръвно налягане.

Министърът на отбраната на Израел Моше Яалон изрази съжаление за смъртта на министъра в свое изявление. От командването на израелската армия заявиха, че разследват инцидентите около смъртта на Еин.

Израелски и йордански експерти ще присъстват на аутопсията, увериха оттам, предлагайки да се създаде съвместен екип с палестинците, който да разследва смъртта на Абу Еин.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова за разследване на смъртта и призова "всички страни да са максимално сдържани и да избягват ескалация на напрежението".

След смъртта на министъра десетки палестинци се събраха на мястото на инцидента като палеха гуми и хвърляха камъни по силите за сигурност.

Махмуд Алул, висш представител на движението "Фатах", цитиран от АП, заяви, че Еин и още десетки демонстранти носели маслинови фиданки по време на протест срещу конфискуването на земя, когато израелските войски използвали сълзотворен газ срещу тях и ударили някои от участниците с прикладите на оръжията си.

Палестинският президент Махмуд Абас проведе среща с Организацията за освобождение на Палестина (ООП)  в Рамала след новината за смъртта на министъра, когото той нарече "мъченик" и обяви три дни на траур.

Абас определи случилото се като „варварски акт, който не може и не трябва да се толерира или приема“ и каза, че ще предприеме „необходими стъпки“, след като бъде проведено разследване.

Външният министър на Палестина Рияд ал Малики заяви, че "Израел ще си плати за убийството на Абу Еин".

Палестинците са склонни да смятат точната причина за смъртта за второстепенен въпрос: тя вероятно така или иначе ще послужи за изостряне на напрежението. 

Палестинските влсти заявиха пред АФП, че на заседанието на ООП е било обсъдено прекратяването на сътрудничеството за сигурност с Израел, но решението за това дали да се предприемат действия се отлага до петък.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Италия в неделя, за да обсъдят последните събития и проблеми на сигурността в Израел и палестинските територии, съобщи Държавният департамент. 

Министърът без портфейл бе сред десетките чуждестранни и палестински активисти, които участваха в протест срещу изземането на територии. Те планирали да засадят маслинови фиданки върху парче земя в близост до еврейското селище Шайло, което палестинците смятат, че Израел иска да присвои.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА