Last news in Fakti

15 Декември, 2014 08:20, обновена 15 Декември, 2014 14:30 2 419 0

Заложническа драма в Сидни (обновена - видео)

  • драма-
  • заложническа-
  • сидни-
  • въоръжен мъж-
  • кафене-
  • австралия

Поне един въоръжен похитител държи неизвестен брой пленници

Заложническа драма в Сидни (обновена - видео) - 1
Снимки: АП/БТА

Заложническа драма се разиграва в австралийския град Сидни, предаде Би Би Си.

Неизвестен брой заложници са блокирани в кафене на голяма шоколадова компания в центъра на града.

Полицията е успяла да идентифицира стрелеца, но поиска от медии да не публикуват името му, за да не се създава излишна публичност. На този етап в кафенето има само един потвърден стрелец. 

По-късно трима предполагаеми заложници излязоха от кафенето след престой от близо 6 часа. Час по-късно още двама души са избягали навън от кафенето. Вече е ясно, че сред петимата излезли заложници е барманката на заведението - студентката Ели Чан. Не се съобщава дали те са били освободени, или са успели да избягат.

Един от заложниците е откаран в болница Сейнт Винсънт в "добро състояние", съобщава "Гардиан".

Според различни източници броят на останалите заложници е между 13 и 40 души.

В кафенето работят около 10 служители и се смята, че е имало 30 клиенти когато започнала заложническата драма. В Сидни вече е вечер и токът и осветлението в заведението са изключени.

Близките офиси са били евакуирани и полиция призова хората да останат на закрито и далеч от отворени прозорци.

"Ще разпитаме тези хора, за да получим повече информация. На този етап все още не разполагаме с информация дали има данени", заяви заместник-комисар Катрин Бърн след излизането на първите трима заложници.

Полицейските преговарящи вече са осъществили контакт със стрелеца, добави тя. Заподозреният също така е говорил с местните медии и е заявил своите искания. Сред тях освен разговор с премиера Тони Абът е и желанието в кафенето да бъде доставено знаме на "Ислямска държава".

Бърн заяви пред репортери, че не може да потвърди исканията от страна на стрелеца, които бяха съобщени от медиите. "Ние трябва да се справим с него на ниво полицейски преговори. Не можем да се включваме в спекулации." 

Единственото искане, което е отправил досега похитителят, е да проведе разговор с австралийския премиер Тони Абът. Полицаи са обкръжили площада „Мартин плейс”, където се намира кафенето.

В бизнес квартала са разположени стотици служители на австралийските специални сили, районът е отцепен.

Телевизионни кадри показаха двама от заложниците да държат издигнат черен флаг с арабски надпис. Първоначално флагът бе разчетен като отличителен знак на Ислямска държава, но в последствие стана ясно, че този флаг е универсален за целия ислямски свят, известен като "Шахада" и гласи: "Няма друг бог освен Аллах и Мохамед е неговият пророк".

Похитителят е заявил още, че на много места в града са поставени бомби. Полицията е проверила няколко сигнала за инциденти в района на Сидни. Засега няма открити взривни устройства.

Заради извънредната ситуация премиерът на Австралия свика комисията за национална сигурност.

Тони Абът заяви, че е "невероятно шокиращо", че хората са били "държани като заложници от въоръжен човек, който претендира, че има политически мотиви".

Говорейки в Канбера, Абът каза също: "Австралия е спокойна, отворена и щедра странао - нищо от това не трябва никога да се променя и затова бих искал да призова всички австралийци днес да продължат да си вършат работата, както обикновено."

Австралийската полиция е установила личността на мъжа, взел заложници в кафене Lindt в центъра на Сидни, съобщи Sky News, но полицейските служители са апелирали към журналистите да не разкриват засега името му. Пазителите на реда са влезли в преговори с него, но отказват по-нататъшен коментар.

"Неспокойни тълпи" са се струпали на сцената на заложническата криза. Кореспондентът на Би Би Си описва атмосферата в Мартин Плейс като сюрреалистична. Офис служителите, които бяха евакуирани от техните сгради, строителни работници от близките обекти и туристи се тълпят на пешеходния площад, който се намира само на една пресечка от кафенето, в което се разиграва драмата със заложниците.

Хората, които работят в Мартин Плейс или наблизо са били помолени да работят от домовете си през утрешния ден, тъй като властите се опасяват, че ситуацията ще продължи и във вторник.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: