Last news in Fakti

16 Декември, 2014 11:07, обновена 16 Декември, 2014 12:00 1 447 0

Обявиха имената на убитите заложници в Сидни

  • сидни-
  • австралия-
  • терорист-
  • заложници

Полицията щурмува кафенето, терористът е убит

Обявиха имената на убитите заложници в Сидни - 1
Снимка АП

Заложническата криза, която се разигра в австралийския град Сидни, приключи след около 16 часа като по-голяма част от заложниците в кафене в центъра на града бяха освободени. Двама обаче загинаха.

Полицията назова двамата заложници, които загинаха. Това са 38-годишната адвокат Катрина Доусън и 34-годишният управител на кафенето Тори Джонсън.

Катрина Доусън, уважаван адвокат, билa в кафенето с бременна своя колежка, когато стрелецът влязъл. Катнората, в която г-жа Доусън работела не била далеч от мястото на заложничеаската сцена.

"Катрина беше един от най-добрите ни и ярките адвокати и тя много ще ни липсва - на нас нейните колеги и приятели", се казва в изявление на асициацията на адвокатите.

Катрин имаше три малки деца от съпруга си, Пол Смит. "Тя беше предана майка на три деца и ценен член на нейната кантора и на нашата общност. Нашите мисли са със семейството й в този момент," се казва още в изявлението на адвокатската колегия.

Тори Джонсън е работил в кафенето, в което се случи заложниеската криза в продължение на две години. Преди това той е работил в различни ресторанти в Сидни и САЩ.

Полицията не е потвърдила информацията на местните медии, че г-н Джонсън се е опитал да отнеме оръжието на стрелеца, за да помогне на другите заложници да избягат.

Родителите му, заявиха че синът им ще живее вечно в спомените им. "Ние сме толкова горди с нашето красиво момче Тори", се казва в изявлението им. "Най-невероятният партньор в живота, син и брат, който бихме могли да си пожелаем."

Родителите му благодариха на полицията, въоръжените сили и службите за спешна помощ за техните "неуморни усилия". "Бихме искали да благодарим не само на нашите приятели и любими хора за тяхната подкрепа, но и на хората от Сидни, Австралия и тези по целия свят, които мислеха и се молеха за нас", казаха те.

След близо 17 часа командоси щурмуваха кафенето и така прекратиха  кризата със заложниците в която въоръжен мъж държеше 17 пленници.

Сапьор със защитно облекло и робот за обезвреждане на бомби влязоха след полицейския щурм в кафенето. Един полицай е бил ранен при проникването, което довело до престрелка, съобщиха австралийски медии.

Полицията обяви край на ситуацията със съобщение в Туитър в 2:30 ч. след полунощ местно време на 16 декември (15:30 ч. по Гринуич 15 декември).
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: