Last news in Fakti

15 Декември, 2014 11:48 688 0

Национална стачка парализира Белгия

  • белгия-
  • стачка-
  • политика-
  • правителство-
  • недоволство

Хиляди недоволстват от мерките за строги икономии на новото дясно правителство

Национална стачка парализира Белгия - 1
Снимка: АП/БТА

Белгия е под пълната блокада на 24-часова общонационална стачка против икономическата и социална политика на правителството, информира телевизионният канал "Франс 24".

Протестът започна в неделя вечерта и е кулминацията на поредица стачки започнали преди месец в отделните региони на страната.

Хората протестират срещу решенията на правителството да повиши данъците и възрастта за пенсиониране, както и срещу липсата на решение за облагане на богаташите.

Реформите имат за цел да спестят 11 милиарда евро през следващите пет години. Те предвиждат увеличаване на законната възраст за пенсиониране на 67 години от 2030 година, спрямо 65 години в момента, съобщава "Евронюз".

Въздушното пространство на страната е затворено, отменени са над 600 полета, което засегна повече от 500 000 пътници, предаде АП. Не се движат и влаковете, включително високоскоростните от и до Лондон и Париж. Влаковете от Амстердам бяха отменени за деня заради парализирането на жп мрежата в северната част на страната.

Служителите в градския транспорт в Брюксел и другите големи градове също участват в протестните действия.

Стачката засегна Брюксел, туристически места като Брюж и пристанищата на Антверпен и Остенде, съобщава още "Евронюз".

Затворени са повечето училища и много детски градини, стачкуват и администрацията, съдилищата, работещите в търговията и услугите.

Някои от полицейските синдикати също ще се включат в стачните действия, техни представители вече отказаха да поемат охраната на затворите, в които стачкуват надзиратели.

Болниците осигуряват само най-необходимите и неотложни здравни грижи.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: