Last news in Fakti

23 Декември, 2014 13:41 1 814 3

Папа Франциск: Лицемерие, користолюбие и алчност обвиват Ватикана (Видео)

  • папа франциск-
  • курия-
  • ватикана-
  • недъзи

Тежки обвинения срещу кардинали, епископи и свещеници в алчност, користолюбие и лицемерие отправи в навечерието на Рождество Христово папа Франциск, отбелязва Би Би Си.

Светият отец подложи на безпрецедентна критика висшия клир и по-специално Курията - главния административен орган на Светия престол и Ватикана, отбелязва Ройтерс.

Франциск каза, че някои архиереи страдат от „Алцхаймер на духа", че са постепенно загубили духовността, забравили връзката си с Бога и са станали роби на "своите страсти, капризи и мании". Това е довело до прояви на „Алцхаймер на духа“, чувство, че си безсмъртен и неподвластен на наказания, прояви на екзистенциална шизофрения и клюкарство.

Светият отец обвини кардиналите, епископите и духовниците, че използват кариерата си във Ватикана, за да получат власт и богатство. Те живеят в „лицемерен" двойствен живот в "паралелен свят, където те не вземат предвид всичко, което те строго преподават на други хора. Те водят тайнствен и разпуснат живот".

Франциск призова членовете на Римската курия за Коледа да се покаят, за да може католическата църква да е по-чиста и по-здрава през 2015 година.

Курията страдала от „изневеряване“ на Евангелието и затова била заплашена от болести, които трябва да се научи да лекува, предупреди светият отец.

Настоящият свети отец не беше изричал такива присъди, с което предизвика слухове, че Франциск е запознат с резултатите от тайното разследване, започнато от Ватикана под давлението на предишния папа Бенедикт XVI.

При срещата си с Римската курия, светият отец не изневери на стила си и поиска прошка „за моите слабости и за тези на моите съветници, а също и за някои скандали, които са много болезнени".

След тази убийствена критика папа Франциск поздрави всеки един от кардиналите.

Ясно е, че светият отец среща опозицията на близо 3000 служители на доминираната от италианци Курия. Папата никога не е работил в Рим преди своето избиране миналата години и като външен човек за Ватикана, идващ от другия край на света, е искрено потресен от бавната и мудната бюрокрация във Ватикана, коментира Би Би Си.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Космос Христов

    0 0 Отговор
    Нали кардиналите и другите висши духовници са най - близо до Господ , защо са "омърсени " с човешки грехове . ??? Може би защото нас хората не ни е съдал Бог директно , а сме " творение " на високоразвита цивилизация . Ако Бог ни беше сътворил директно , Той щеше да спре отдавна всички войни и всички болести по хората и животните - нали така !!!
  • 2 като гост

    0 0 Отговор
    xa xa xa te ne sa go puskali
  • 3 кмета

    0 0 Отговор
    не нямаше защото сами си ги пускаме болестите се създават в две области в света до манхатан и краснодарск войните сами си ги създаваме америка, евреите и русия ватикана сам не си вярва от отвътре а тръгнали да пеят песни за дядо коледа и перат пари на мафията за тях господ няма да прости защото се е отказал та тях както много други светеишества си се мислят за бизнесмени в очите на хората шарлатани