27 Декември, 2014 19:07 2 163 2

Атентаторът Али Агджа се поклони на гроба на папа Йоан Павел ІІ

  • папа йоан павел іі-
  • мехмет али агджа-
  • агджа-
  • гроба-
  • цветя-
  • ватикана-
  • атентат-
  • сергей антонов

Терористът, който стреля по Светия отец през 1981 г., украси вечното му жилище с бели рози

Атентаторът Али Агджа се поклони на гроба на папа Йоан Павел ІІ - 1
Снимка: Архив АП/БТА

Мехмет Али Агджа, който на 13 май 1981 г. предприе неуспешен опит за атентат срещу папа Йоан Павел ІІ, посети днес Ватикана и положи букет цветя на гроба му, съобщи агенция АНСА. Агджа е бил разпознат от полицай на площад „Свети Петър“, който го придружил до офисите на Инспектората на Светия престол за проверка на документите. "Чувствах необходимост да направя този жест“, обяснил Агджа.

Той пристигнал в Рим от Австрия вчера с кола. Държал се спокойно. Бившият турски терорист от групировката „Сивите вълци“ бил заведен в Инспектората около 12.45 и останал там около половин час, след което отишъл да се поклони пред гроба на полския папа Войтила по катедрала „Свети Петър“, когото преди близо 34 години се опита да убие. Положил бели рози.

В интервю от миналия 15 декември Агджа беше анонсирал намерението си за визита във Ватикана. „Бих искал да отида на гроба на папа Йоан Павел ІІ, който ме посети в затвора. Не бях в състояние да отида на погребението му и бих искал да му отдам почит като на духовен брат“, заяви той, добавяйки, че италианското правителство не му дава виза.

Йоан Павел ІІ беше заявил и то два пъти, че дава лично опрощение на своя атентатор: първия път в болницата „Джемели“ веднага след покушението и втори път когато го посети в затвора „Ребибия“ на 27 декември 1983 г.

Агджа бе заловен на място, след като стреля по папата и го рани в корема и ръката. Той прекара 19 години в италиански затвор, а през 2000 г. бе депортиран в Турция, където лежа зад решетките до 2006 г., когато бе освободен. За организатор на атентата през 1981 г. бе набеден българинът Сергей Антонов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    а мъките на
    СЕРГЕЙ АНТОНОВ и унижението на БЪЛГАРИЯ!......аКО "жабарите"бяхя истински, щяха още вчера да ти отрежат зелката!....,но истината е,че ги боли х.... за папата!........
    Ние от групата на ИРАКЛИ те каним в България официално и да се
    извиниш за клеветата!

    Коментиран от #2

  • 2 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иракли Иракли":

    Не го кани, че барабар с него ще дойдат и други членове на "Сивите вълци". Тогава ни Иракли, ни...Иракли ще останат от вас. Не си наясно с някои неща...
    П.П. Поздрави от човек, който 13 години се е занимавал с,...тези проблеми
Новини по държави: