Last news in Fakti

28 Декември, 2014 09:59 3 677 2

Прекратиха търсенето на изчезналия самолет на Air Asia със 162 пътници (обновена 18.55 ч.)

  • самолет-
  • air asia-
  • турболенция
Прекратиха търсенето на изчезналия самолет на Air Asia със 162 пътници (обновена 18.55 ч.) - 1
Снимки: AP/БТА

Тази нощ изчезна самолет на ниско тарифната малайзийска авиокомпания Air Asia, която извършваше полет от Индонезия за Сингапур. На борда на самолета са се намирали 162 души, от които 1 бебе, 16 деца и 7-членен екипаж.

Причина за катастрофата най-вероятно е турбуленция в района над Яванско море, която е довела до падането на самолета. Според индонезийската спасителна служба става дума за Airbus A320, който вероятно е паднал в района на остров Белутинг. Това е станало 42 минути след излизането от Индонезия и един час преди кацането в Сингапур.

Тази сутрин беше публикуван и списъкът с пътниците от фаталния полет QZ 8501. Оказва се, че 23 от купилите билети пътници не са се качили на самолета, съобщава изданието The Staits Time. Полета са пропуснали 4 деца, 8 жени и 11 мъже.

11.50 часа

Радарите на индонезийската спасителна служба не засичат сигнал от аварийния радиомаяк на изчезналия самолет. От там съобщават, че ако върху самолета е имало външно влияние радиомаякът, който е разположен в корпуса на самолета, задължително трябва да започне да излъчва сигнал.

В същото време един от близките на пътниците твърди, че е получил SMS от непознат номер, в който се казва, че самолетът е извършил аварийно кацане в източната част на остров Белитунг и всички пътници са живи. Властите в Индонезия засега отказват да потвърдят информацията, но се опитват да я проверят.

13.30 часа

Изгубилият се от радарите самолет на малайзийската авиокомпания „ЕърЕйша” е паднал в океана, съобщи по-късно днес "Интерфакс", позовавайки се на индонезийски медии. Според местни журналисти, в района на остров Белитунг са намерени отломки от самолета. След това обаче от кризисния център в Сурабая казаха, че самолетът може би е извършил аварийно кацане в източната част на индонезийския остров. От Министерството на транспорта на страната засега нито отричат, нито потвърждават информацията за спасяването му.

Специален център е създаден в Куала Лумпур, който да координира участващите екипи в издирвателния процес. Съгласно Конвенцията на международната организация за гражданска авиация (ИКАО) Индонезия ръководи операцията по издирване на самолета, тъй като последно връзка със самолета е имало на нейна територия.

14.10 часа

Търсенето на изчезналия днес самолет на Air Asia е прекратено поради падането на нощта и лошите метеорологични условия. То ще бъде подновено в понеделник сутринта в 7.00 часа местно време (2.00 часа българско). Това съобщиха от индонезийското министерство на транспорта и уточниха че при добро време издирвателната операция може да бъде подновена и по-рано.

18.55 часа

Полет QZ 8501, най-вероятно е претърпял катастрофа, съобщи ръководителят на спасителната операция – вицепрезидентът на Индонезия Юсуф Кала. Както и досега властите не разполагат с информация за точното местонахождение на самолета.

Производителят на самолета – компанията Airbus ще помогне на индонезийските власти в разследването. Оказаната помощ ще бъде в съответствие с правилата на ИКАО. В документите е записано, че изчезналия Airbus A320 е пуснат в експлоатация през 2008 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен Бакърджиев

    1 0 Отговор
    Щом така лесно изчезват самолети в 21 век и при тези комуникации, значи още не сме дорасли да се срешнем с представители на друга цивилизация.
  • 2 ани

    1 0 Отговор
    бог да ги прости !!