Last news in Fakti

30 Декември, 2014 11:07 1 735 1

Американски въздушен удар в Сомалия срещу лидер на Аш Шабаб

  • сомалия-
  • аш шабаб-
  • сащ-
  • въздушен удар

Шефовете на мините проговарят за забавените заплати

Американски въздушен удар в Сомалия срещу лидер на Аш Шабаб - 1
Снимка Архив АП

Съединените американски щати съобщиха, че са извършили въздушен удар срещу ислямистката бунтовническа групировка Аш Шабаб в Сомалия.

Целта на атаката е бил "високопоставен лидер", който се е намирал в  областта Сааков, според изявление от американското министерство на отбраната, цитирано от Би Би Си.

"За момента нямаме информация за наличието на никакви жертви", се казва в изявлението.

САЩ подкрепи силите на Африканския съюз (АС), които се стремят да изтласкат Аш Шабаб от столицата Могадишу и други градове от 2011 г. насам.

През септември, лидерът на Аш Шабаб Ахмед Абди Годане беше убит при американски въздушен удар.

В последното въздушно нападение САЩ не каза името на мишената си нито заяви дали то е преминало успешно.

"Все още правим оценка на резултатите от работата си и ще предоставим допълнителна информация, когато е уместно и когато подробности станат достъпни", се казва още в изявлението на САЩ.

Въздушният удар дойде два дни след като високопоставеният член на Аш Шабаб - Закарая Ахмед Исмаил Херси се предаде. Г-н Херси, който бе водеща фигура в разузнаването крило на екстремистката група, се предаде на полицията в региона Гедо.

През юни 2012 г., Държавният департамент на САЩ предложи 3 милион долара (2,5 милиона евро) за информация, водеща до залавянето му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васил Димчев

    3 0 Отговор
    Бог да пази америка и никое друго място по Света.

    Демокрация по терористки.

    Който не ни е удобен - бомбардировки напреко на всички международни договори и физически убийства на политически опоненти. Използване на оръжия за масово поразяване в жилищни квартали.

    Терор на целият свят.
    Де да можеха да нанесат въздушни удари и по Москва.